SON DAKİKA
Hava Durumu

'Tuttuğumuz yerde yanlış fışkırıyor'

TDK Başkanı Mustafa Kaçalin, resmi yazışmalarda kullanılan yazı dilinde önemli sıkıntılar bulunduğunu belirterek, ''Tuttuğumuz yerde y

Haber Giriş Tarihi: 27.03.2013 15:49
Haber Güncellenme Tarihi: 27.03.2013 16:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
TDK Başkanı Mustafa Kaçalin, resmi yazışmalarda kullanılan yazı dilinde önemli sıkıntılar bulunduğunu belirterek, ''Tuttuğumuz yerde yanlış fışkırıyor'' dedi.


 
 

Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Mustafa Kaçalin, Türkçe için her yıl bazı kamu kurum ve kuruluşları tarafından seminerler düzenlendiğini ancak bu seminerleri düzenleyen kurumların resmi yazışmalarda önemli hatalar yaptığına dikkati çekti.

''Yazı dilinde, resmi ve ayyuka çıkmış yanlışlarımız var'' diyen Kaçalin, ''Gitsen söylesen, 'seni ne ilgilendirir' derler. Resmen yazsan 'ya bir tek bu iş mi kaldı? Bizim ne büyük işlerimiz var. Sen bizim bir tabeladaki bir 'i'ye takıldın' derler. Türkçe böyle ölür'' şeklinde konuştu.

Kaçalin, noter isimlendirmelerinde de benzer yanlışlar yapıldığını belirterek şöyle dedi:

''Burada da noterler de 2. veya  23. Noter diye yazılıyor. Siz 23. Notere mi gidiyorsunuz, yoksa 23. Ankara Noterine mi gidiyorsunuz. Doğru olan, 23. Ankara Noteridir. Ankara 3. Noteri olmaz ama her yerde böyle yazıyor. Tuttuğumuz yerde yanlış akıyor, yanlış fışkırıyor.

Resmiyet Türkçeyi katletmek için midir? Resmiyet Türkçeye hizmet etmek içindir. Neresini söylesem bunların görmezler, görmek istemezler veyahut ucu biraz hareket etmeye, kıpırdanmaya, kitap okumaya varacağından onu bırakırlar.''

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.