SON DAKİKA
Hava Durumu

Uludağ'ı 'kanun' kurtarır!

Özlem ATAÇ Türkiye’nin en önemli kış turizm merkezlerinden biri olan Uludağ’da yet

Haber Giriş Tarihi: 13.02.2019 21:45
Haber Güncellenme Tarihi: 13.02.2019 23:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Uludağ'ı 'kanun' kurtarır!
Özlem ATAÇ
Türkiye’nin en önemli kış turizm merkezlerinden biri olan Uludağ’da yetki karmaşasının yıllardır çözülememesi nedeniyle yaşanan sorunlar, işlenen cinayetle bir kez daha kamuoyu gündemine geldi. Çetelerin hakimiyet kurduğu ve rant savaşlarının yaşandığı zirvede, sorunun tek çözümü olarak; bölge için çıkarılacak özel bir kanunla düzenleme yapılması gösteriliyor.
Yerli ve yabancı turistlerin akın ettiği kış turizm cenneti Uludağ, kamudaki yetki karmaşası nedeniyle adeta çetelere teslim olmuş durumda. Rant ve güç kavgasının eksik olmadığı Uludağ’da her geçen gün daha da büyüyen kaos, bir kaç gün önce bir kişinin hayatını kaybettiği ve onlarca kişinin karıştığı kavga ile bir kez daha ülke gündemine oturdu.
NE SORUN BİTİYOR NE KAVGA
İlk tesisin 1955 yılında yapıldığı Uludağ, 1961'de Milli Park ilan edildi. 1996 yılında Alaçam bölgesinin de ilavesiyle 12 bin 762 hektar alana sahip oldu. Yıllardır konuşulan kaçak yapılaşma, kanalizasyon, otopark, tuvalet gibi sorunlarla boğuşan Uludağ'da yetki karmaşasının çözülememesi şehir turizmini de olumsuz etkiliyor.
ACİL NEŞTER VURULMALI
Yetki karmaşasının uzun yıllardır çözülemediği Uludağ’da, son yaşanan olaylarda bir kez daha bölgeye acil bir neşter vurulması gerektiğini gösterdi. Bugüne kadar bölgedeki sorunların çözümü ve kamu otoritesinin tam olarak sağlanabilmesi için yapılan girişimlerin sonuçsuz kalması, bölgede illegal yapıların hâkimiyet kurma hevesini de sürekli canlı tutuyor. Uludağ Milli Parkı ve turizm merkezi durumundaki Oteller Bölgesi’nde sorunların çözümü için gösterilen adres ise bölgeye özel bir koruma kanununun çıkarılması.
ÇOK BAŞLILIK BÖLGE İÇİN BÜYÜK ENGEL
Uludağ Milli Park Alanı’nın orman alanı ana statüsünün yanında Milli Park ve doğal sit statüsünde de olması nedeniyle birçok kurumun müdahil olduğu bir bölge. Bu durum hem bölgede kaosa yol açıyor hem de kış sporlarının yapılabildiği, yüksek standarda sahip, uluslararası camiada ilgi gören bir kayak ve turizm merkezi olabilmesinin önünde en büyük engel olarak duruyor.
KANUN GELİR KAOS BİTER
Bölge gerek imar planları gerekse alt ve üstyapı çalışmaları çok başlılık nedeniyle uygulanamaz duruma geliyor. Oluşan bu savruk durum nedeniyle yapılacak çalışmalar da gerek yargı kararları gerek siyasi kararlarla kadük olmaya devam ediyor.  Plan yapılamadığı için kaçak yapılaşmanın sık sık gündeme geldiği bölgede, çıkarılacak bir kanun ve yetkinin belediyeye verilmesiyle çözüme kavuşturulabileceği ifade ediliyor. Her geçen gün daha da kaosa sürüklenen Uludağ için adım atılacak mı? Yoksa kaosu izlemeye ve her geçen gün bölgenin daha da çok çetelerin ve illegal yapıların cirit attığı bir bölge haline gelmesini kamu da izleyecek mi önümüzdeki süreçte göreceğiz!

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.