SON DAKİKA
Hava Durumu

Yankee go home!

Fırat’ın doğusundaki terör devleti girişimine karşı Türkiye’nin kararlı tutumu süper güç ABD’ye geri adım attırdı. Önceki akşam C

Haber Giriş Tarihi: 07.10.2019 21:30
Haber Güncellenme Tarihi: 07.10.2019 22:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Yankee go home!
Fırat’ın doğusundaki terör devleti girişimine karşı Türkiye’nin kararlı tutumu süper güç ABD’ye geri adım attırdı. Önceki akşam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la Trump’un telefon görüşmesinin ardından ABD bölgeden çekilme kararı aldı. ABD’ye güvenen, PKK-YPG-PYD terör örgütü, şimdi Türk ordusuyla yüz yüze kaldı.

Fırat Kalkanı ve Zeytindalı harekâtları ile büyük başarı sağlayan ve Suriye’de bir terör koridoru oluşturulmasına fırsat vermeyen Türkiye, Fırat’ın doğusundan terör örgütlerinin temizlenmesi noktasında yürüttüğü kararlı politikasıyla sonuç aldı.  Bölgede terör örgütü YPG-PYD-PKK’yı adeta koruma altına alan ve 30 bin TIR’dan fazla silah ve malzeme veren ABD, Türkiye’nin kararlı tutumu sonucunda geri adım atmak zorunda kaldı. ABD, Türkiye’nin bölgeye operasyon yapmasını kabullenirken, düzenlenecek operasyona katılmayacağını açıkladı.

TÜRKİYE TAVRINI KOYUNCA…

Türkiye’yi yıllardır Fırat’ın doğusu konusunda oyalayan ve verdiği sözleri tutmayan ABD’ye karşı son aylarda ortaya koyduğu net tutumla, süper güç denilen ABD’ye adeta diz çöktürdü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın her platforma gündeme taşıdığı ve Fırat’ın doğusunu terör örgütünden mutlak suretle temizleneceği yönündeki kararlılığı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin tüm makamlarıyla birlikte kararlı tutumunu net olarak gören ABD, Türkiye ile savaşmayı göze alamadı ve terör örgütlerini bırakarak çekilmeye başladı. ABD’deki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda da kararlılığını bir kez daha vurgulayan Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Türkiye’nin bu tavrı karşısında ABD belki de tarihinde ilk kez geri adım atmak zorunda kaldı.

TELEFON GÖRÜŞMESİNİN ARDINDAN…

Hafta sonu başkan Erdoğan’ın AK Parti İstişare Toplantısı kapanışında yaptığı konuşmada Fırat’ın doğusuna yapılacak operasyonun her an başlayabileceğini açıklamasının ardından önceki akşam Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında bir telefon görüşmesi yapıldı. Bu görüşmenin ardından dün sabah ABD, Türkiye sınırından çekilmeye başladı. Trump, tweet atarak “Sonu olmayan bu anlamsız savaştan çıkmamızın zamanı geldi” diyerek ABD’nin çekileceğini resmen teyit etti. Tel Abyad ve Resulayn'daki iki gözlem noktasından çekildi.

BM, RUSYA VE AB’DEN OLUMLU MESAJLAR

Türkiye’nin Suriye’ye yapacağı operasyon öncesi ABD’nin bölgeden çekilmeye başlaması dünyada da yankı buldu.  BM Genel Sekreter Yardımcısı Moumtzis, TSK'nın Fırat'ın doğusuna yönelik olası harekâtı hakkında, "Türkiye ile çok yakın koordinasyona hazırız." dedi. Moumtzis söz konusu olası harekât hakkında, "Türkiye insani konularda bize gerekli güvenceleri verdi." şeklinde konuştu. Kremlin Sözcüsü Peskov, Türkiye’nin Suriye’ye olası operasyonu ile ilgili, "Türkiye’nin kendi güvenliğini sağlamaya yönelik eylemlerini biliyoruz ve kabul ediyoruz." dedi. Kocijcancic, "AB, Türkiye'nin meşru güvenlik kaygılarını anlamakla beraber, başından beri Suriye'deki krizin askeri değil siyasi yollarla çözülebileceğini ifade ediyor" dedi. Sözcü Kocijcancic, AB'nin Birleşmiş Milletlerin (BM) siyasi çözüm sürecini ve Suriye'nin birliği, egemenliği ve toprak bütünlüğünü desteklediğinin altını çizdi.

OPERASYON YETKİSİ UZATILIYOR

Öte yandan askeri hazı4rlıklarını tamamlayan Türk Silahlı Kuvvetleri operasyon için emir beklerken, Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkinin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, TBMM Başkanlığına sunuldu.

TÜRKİYE BÖLGESEL GÜÇ

Türkiye’nin uluslararası kamuoyunda da meşruiyetini de sağladığı operasyon için artık saatler sayılırken, ortaya çıkan tablo Türkiye’nin bölgesel bir güç olduğunu bir kez daha teyit etti. Türkiye bir anlamda ABD’ye diz çöktürürken, 70’lerin efsane sloganı gerçek oldu “Yankee go home”. Operasyonla temizlenecek bölgeye Türkiye’de sığınmacı olarak kalan Suriye vatandaşları yerleştirilecek.

 

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.