SON DAKİKA
Hava Durumu

Yasak bitti başörtüsü artık serbest

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Demokratikleşme Paketi ile ilgili yaptığı basın toplantısında pakette açıklanan reformlardan sadece idari düze

Haber Giriş Tarihi: 01.10.2013 15:48
Haber Güncellenme Tarihi: 01.10.2013 16:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Yasak bitti başörtüsü artık serbest
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Demokratikleşme Paketi ile ilgili yaptığı basın toplantısında pakette açıklanan reformlardan sadece idari düzenleme gerektirenler de bulunduğunu söyledi.

Bu düzenlemeleri, Bakanlar Kurulu Kararı, genelge ya da yönetmelik değişikliğiyle gerçekleştirmenin mümkün olduğunu vurgulayan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

''Kılık Kıyafet Yönetmeliğini değiştirerek kamu kurumlarında başörtüsü yasağını kaldırıyoruz. 'Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik' kadın ve erkekler için kısıtlayıcı hükümler içeriyordu. Bu kısıtlamalar, çalışma hakkını, din ve vicdan özgürlüğünü ihlal ediyor, ayrımcılık içeriyordu.

Yönetmeliğin 5’inci maddesinde değişiklik yaparak kadın çalışanların giyimleri üzerindeki ayrımcı ihlalleri kaldırıyoruz.

Resmi elbise giymek zorunda olan, Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarını, Emniyet mensuplarını, Yargıda Hakim ve Savcıları bunun dışında tutuyoruz.''

Fazilet Partisi'nden 1999'da milletvekili seçilen ancak TBMM'de yemin ettirilmeyen Merve Kavakçı ise başörtüsü ile atılan adımı yetersiz buldu.

Kavakçı İslam, Demokratikleşme Paketi'nde kamudaki başörtüsü yasağının kaldırılmasına ilişkin düzenlemeyi,"Başörtüsü konusundaki açılım önemli bir adım. Ancak hakim ve savcılık alanlarının açılımın dışında tutulması, başörtülü kadınları ikinci sınıflaştırıcı bir tutum. Bu, fayda değil zarar getirir. Bunun kabul edilmesi mümkün değildir" şeklinde değerlendirdi.

Demokratikleşme Paketi'ni AA muhabirine değerlendirien Kavakçı, kamu kurumlarında başörtüsü yasağının kaldırılmasına ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

"Başörtüsü konusundaki açılım önemli bir adım. Ancak hakim ve savcılık alanlarının açılımın dışında tutulması, başörtülü kadınları ikinci sınıflaştırıcı bir tutum. Bu, fayda değil zarar getirir. Bunun kabul edilmesi mümkün değildir. Başörtülü kadınlara 'eksik vatandaş'muamelesi yapılmış olur. Başı açık bir kadın, hakim ve savcı olabilecek, başı örtülü bir kadına 'Sen bu mesleği icra edemezsin' denecek; böyle şey olur mu, bu kabul edilebilir mi? Hayır."
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.