SON DAKİKA
Hava Durumu

Yazaki'de taciz yargıya taşındı

Yazaki’de çalışan kadın işçilerden Ayten Pehlivan’ın şikayeti üzerine açılan taciz davası Sakarya Adliyesi’nde görülmeye başlandı.

Haber Giriş Tarihi: 19.01.2018 19:09
Haber Güncellenme Tarihi: 19.01.2018 21:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Yazaki'de taciz yargıya taşındı
Yazaki’de çalışan kadın işçilerden Ayten Pehlivan’ın şikayeti üzerine açılan taciz davası Sakarya Adliyesi’nde görülmeye başlandı. Tacizci olduğu iddia edilen formen Mehmet Göğebakan, “Sendikalaşmaya izin vermiyorum diye iftira atılıyor” dedi.

 

Canan GÜLEÇ

 

Gemlik Yazaki fabrikası çalışanlarından Ayten Pehlivan’ın formen Mehmet Göğebakan tarafından taciz edildiğini iddia etmesi üzerine açılan dava dün görülmeye başlanıldı. Yazaki’nin Gemlik fabrikasından zaman zaman Kuzuluk’a yatılı ekipler gönderilmesi ve olayın da bu sırada olması nedeniyle dava Sakarya Adliyesinde görülüyor. Davada Pehlivan’ın avukatı Arzu Sertan ile tacize uğrayan arkadaşını koruduğu için işten çıkarıldığını söyleyen Dilek Gültekin’de hazır bulundu. Gültekin, haksız yere işten çıkarıldığı için 45 gün Gemlik Yazaki önünde tek kişiik eylemle dikkatleri çekmişti.

“TACİZ ETMEDİM, SENDİKAYI YASAKLADIM”

Sakarya’da görülen davada kendini savunan sanık Mehmet Göğebakan, olayın kendisine atılan bir iftira olduğunu savundu. Göğebakan, taciz iddialarını yalanlarken kendisinin çalışanların yasal hakkı olan sendikalaşmayı yasaklaması nedeniyle hedef seçildiğini iddia etti. Göğebakan, şunları söyledi: “Otelde aynı odada kaldığım arkadaşlarımla alkol aldık. Arkadaşım gece Ayten’le konuşmuş, ben değil. Mesajları kim attı bilmiyorum. Fabrikaya sendika getirmek istiyorlardı, izin vermiyordum. Bu nedenle bana komplo kurdular.”

PEHLİVAN: “ÇOK KADINI TACİZ ETTİ”

Gemlik’ten Kuzuluk’a gönderilen işçilerden biri olan Ayten Pehlivan, formen Mehmet Göğebakan’ın kendisini de başka kadın çalışanları da daha evvel taciz ettiğini söyledi. Pehlivan, “İşimi seviyordum, iftira atmadım” derken şu iddiaları dile getirdi: Çalışırken yanıma gelip taciz ediyordu. O gece de seninle ilgili konuşacaklarım var diyerek odasına çağırdı, kendisiyle birlikte olmamı istedi.”

YAZAKİ YÖNETİMİ OLAYI SAKLADI MI?

Yaşanan olayın gündeme gelmesini sağladığı işten çıkarıldığını iddia eden Yazaki çalışanlarından Dilek Gültekin de davada hazır bulundu. Gültekin, olaydan sonra işten çıkarıldığı için Gemlik’te fabrika önünde 45 gün tek başına eylem yapmıştı. Gültekin duruşma sonrasında şunları söyledi: “Aytenin başına gelenler çok açık ve sadece formenle alakalı değil. Yönetimin de suçu. Defalarca şikayet eden kadınlar işten atıldı. Bunda Yazaki yönetimi de sorumlu. Bu dava kadın işçilerin fabrikalarda yaşadığı baskı ve taciz açısından çok önemli. Kadın işçiler kıskaç altındalar. Karşı karşıya kaldıkları baskılara ses çıkarmaya çalışıyorlar. Sesini çıkardı, ailem ne der diye korkmadı. Davada Mehmet Göğebakan ve avukatı beni de öne sürdü. Bu olayı dile getirdiğim için işten atıldım ve 45 gün direndim. Bunu terörize etmeye çalışıyorlar.”

SERTAN: “KADINLAR SUSMAYI TERCİH EDİYOR”

Ayten Pehlivan’ın avukatı Arzu Sertan, formenin fabrikadaki konumunun işçiye direkt görevini veren kişi olduğunu söyleyerek, “Direkt fabrika yönetimi adına işçi ile muhatab. Dolayısıyla yaşanandan Yazaki yönetimi de sorumludur. Vardiya amirine konu anlatıldığında, saklamaya üstünü kapatmaya çalışmış” dedi. Formenin işveren sıfatını kullanarak kadın işçiler üzerinde baskı unsuru oluşturduğunu da anlatan Sertan, “Başka kadınlar da var mağdur olan. Ama eşlerinden çekindikleri için açıklayamıyorlar” şeklinde konuştu. Sertan, Olayların gündeme gelmesi sonrasında işten çıkarılan Mehmet Göğebakan’ın tutuksuz yargılandığını ve davanın 5 Nisan’a ertelendiğini söyledi.

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.