SON DAKİKA
Hava Durumu

İflastaki Marmarabirlik 10 yılda zirveye tırmandı!

Yazının Giriş Tarihi: 04.12.2019 22:13
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.12.2019 22:13

Çok değil 10 yıl önce iflas durumundaydı Marmarabirlik. Diğer kooperatifler gibi borç batağına batmış, ürün alabilmek Ankara’nın yardımına muhtaç, kredi almak için kapı kapı dolaşmak zorunda olan, üreticisine aylar sonra ödeme yapabilen bir Marmarabirlik vardı sadece 10 yıl önce. 

İşte batağın içine düşmüş Marmarabirlik, 10 yıl içinde iflastan günü gününe ödeme yapan, üreticisine kar payı dağıtan ülkenin yüz akı bir kuruluş haline geldi Marmarabirlik. Hiç şüphe yok ki bu parmak ısırtan başarının altında imzası olan isim Birlik Başkanı Hidamet Asa…

Marmarabirlik, Asa ve ekibiyle birlikte altın çağını yaşarken, ürün alım kampanyasıyla birlikte bir takım odakların hedefi durumuna geldi Asa ve ekibi. Marmarabirlik iştah kabartıyor ancak bu başarılı yönetimi yerinden etmek ise mümkün değil. Karalama ve iftira kampanyasına start verildi. Ancak güneşi balçıkla sıvamanın imkanı yok tabi. 

1954 yılında Kurulan Marmarabirlik, bağlı 8 kooperatif ve 32 bin üyesiyle dünyanın en büyük sofralık zeytin üreticisi.  Marmarabirlik, 2010 yılından bu yana köklü değişim, dönüşüm ve planlı büyüme hedefiyle bir yandan ülke ekonomisine katkıda sağlarken, bir yandan da ihracatını artırmak için çok önemli adımlar atıyor. Birlik devletin sırtına yük olmaktan çıkıp devlete ciddi vergi ödeyen yüz akı kuruluşlardan biri olarak her geçen gün yıldızı daha da fazla parlıyor. Hidamet Asa ve ekibi öncelikle birlik beraberlik, inanç ve azimle alın teri dökerek bu kuruluşu 10 yılda bu duruma getirdi. Marmarabirlik’te kavgaların, suiistimallerin önünün kesilmesi, profesyonel yönetim anlayışıyla hem ürün çeşitliliğinin artırılması hem de yeni pazarlara ulaşılmasıyla birlikte zeytin değerini bularak üreticisine refah, ülkesine katma değer sağlayan bir yapıya büründü. 
İşte Marmarabirlik’i çağ atlatan o mücadelenin satır başları:

KREDİ KULLANMIYOR BORÇLARINI ÖDÜYOR

Marmarabirlik’in 2010 yılından önce öz kaynakları kullanılan faizlerin kredilerine giderken, 2010 yılından bugüne hiç kredi kullanılmaması dikkati çeken önemli bir beceri. Ürün bedellerini kendi öz kaynaklarıyla ödeme kabiliyeti kazanması gelen başarıdaki en önemli adımlardan biri. Kredi ve borç kullanılmaması Marmarabirlik’in büyüyerek bir dev olmasında önemli bir etken oldu. Kredilere faiz olarak ödenecek büyük meblağlar ödenmeyince birlik karlılık elde edip hem yatırıma dönüştü. 

RAKAMLAR GERÇEKLERİ ORTAYA KOYUYOR!

2009 yılında  öz  kaynakları 111 milyon TL’den bugün 513 milyon TL’ye yükselirken, aktif büyüklüğü 203 milyon TL’den 611 milyon TL’ye çıktı. 2019 yılında satıştan net cirosunun 177 milyon TL’den net 580 milyon TL’ye yükselmesi bekleniyor. Çok dikkat çekiç i bir başka detay ise Marmarabirlik, 2010’dan bugüne hiç zarar etmemiş, sürekli kar etmiş olması. 2018 yılında elde edilen kar 80 milyon TL’yi bulması da başarının boyutlarını gözler önüne seriyor.  Marmarabirlik, 2017/2018-2018/2019  yılı  ürün  alım  kampanyasında  toplam  102 bin ton ürün alımı gerçekleştirirken, üreticilere 642 milyon TL ödeme yaptı. 2019/2020 yılı ürün alım kampanyasında 42 bin 500 ton ürün alım miktarı ve 340 milyon TL alım bütçesi oluşturuldu. Yani son 3 yılda 145 bin ton  ürün alımı ve 982  milyon TL  ödeme ile başarısını tescilledi. Birlik önümüzdeki dönem yıllık en az 50 bin ton ürün satışı hedeflerken, 2023 hedefi ise 1 milyar lira ciroya ulaşmak. 

YATIRIMLAR DA TAM GAZ SÜRDÜ

Marmarabirlik, örnek bir ekip çalışmasıyla, kendini yenileyen, sürekli yatırım yapan, ürün bedellerini kredi kullanmadan ödeyen bir kurum halinegelirken. 2010’dan bugüne entegre tesisler başta olmak üzere toplam 130 Milyon TL’lik yatırım yaptı. Depolama kapasitesi tam 80 bin tona yükseldi.  2010 yılından bugüne ortaklara piyasa koşullarının altında fiyatlarla gübre desteği veren Marmarabirlik, zeytin ağaçlarının verimliliğinin artamsında da rol oynadı. 
Üreticisine 90 milyon TL gübre ve zirai ilaç desteğinde bulundu. Aynı şekilde üreticilerimizin “göztaşı” adıyla  bildiği “bakır sülfat” ve bakırlı % 30-40’a varan indirimli fiyatla satışı yaparak destek sağladı. 201 yılından beri kota uygulamayan Marmarabirlik, geçen yıl yüksek rekolde beyanı nedeniyle yaşanan sorunlar nedeniyle bu yıl ilk kez kota uygulamasına gitti. 

MARKA GÜCÜ VE İHRACAT

Dünya genelinde daha bilinir bir marka haline gelebilmek için çalışmalarını sürdüren Marmarabirlik, 320 adet barkodlu ürününü, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere 54 ülkeye doğrudan ihraç ediyor. 2018 yılında yapmış olduğumuz ihracat 6 bin 180 ton olan Birlik,  2019 yılında 7 bin ton ihracat rakamına ulaşmak ve ihracat yaptığı 54 ülke sayısını daha da arttırmak olarak belirlemiş durumda. Türkiye’de ilk 500 sanayi kuruluşu içinde yer alan Marmarabirlik, 2010 yılından bugüne zeytin ve zeytinyağı ihracatında 5 kez birincilik ödülünü aldı. Birlik, yakın dönemde ihracatını 25 milyon dolarlara taşımayı amaçlıyor. 2023 hedefi ise 30 milyon dolar ihracat yapmak olarak belirlenmiş. İhracata büyük önem veren Marmarabirlik, etnik pazarda büyümeye devam ederken, etnik  dışı pazarda Almanya’da Lidl, Hollanda’da Albertheijn, Avusturalya’da Coles, Danimarka’da Danske, Güney Afrika’da Butcher Shop Grill, Kanada’da FreshCo, Ukrayna’da Auchen ve Novus, Bosna Hersek’te Bingo ve Marcetor gibi ulusal zincir mağazalarının raflarında ürünlerinin yer almasını sağlamayı başardı. İhracatta yeni hedef; etnik dışı pazarlar olarak belirlenirken, ürün çeşitliliğini artırarak, ihracatta yeni pazarların bulunması da gelecek hedefleri arasında.

KÖLN’DE DEPOLAMA TESİSİ

Tekli bayilik sistemi sonlandıran, çoklu bayilik sistemine geçen Marmarabirlik, Avrupa’ya yapılan ihracatı 2012 yılında hizmete başlayan Almanya temsilciliği ile yürütüyor. Bu arada Avrupa’da pazar payını artırmak ve sevkiyat süresini kısaltmak, rafta yok durumuna düşmemek için Köln Belediyesi’nden 3.500 metre arsa alan ve burada depolama tesisi yapmak isteyen Birlik, gerekli izinleri alarak 2020’de inşaata başlayacak.  
Son 10 yılda attığı adımlar ve elde ettiği başarılarla kooperatifçilikte yeni bir umut ve yeni bir örnek model oluşturan Marmarabirlik, bir kooparatifin kentine ülkesine ve ortaklarına katma değer nasıl sağlayacağını da bu süreçte gösterdi.  AR-GE çalışmaları, uluslararası tescillenen kalitesi ve alınan belgelerle bir kurumsal kuruluşun yapması gereken her türlü adımı kararlılıkla atan Marmarabirlik, çevreci projeleri, sosyal sorumluluk çalışmaları ile de öne çıktı. 

MARMARABİRLİK’TE İLKLER

∙    Zeytin üzerine Dünyada İlk Lisanslı Depoculuk
∙    Kendi öz kaynakları ile ilk defa, 17 milyon TL kar payı dağıtımı
∙    Zeytin ve zeytinyağı ihracatında 5 kez birincilik ödülü
∙    Marmarabirlik Turquality Marka Destek Programı’na giren ilk kooperatif olma özelliği
∙    TSK’ya ilk defa ürün verilmesi

Özetle;
Kavganın eksik olmadığı, suiistimalin tavan yaptığı bitik batmış bir Marmarabirlik 10 yıl içinde;
∙    32 bin üretici ortağının desteğiyle daha çok ürün alan ve daha çok ürün satan,
∙    Sürekli kar eden, yatırımlar yapan,
∙    Üreticisine gübre ve zirai ilaç desteği veren,
∙    Üreticisinin refah seviyesini arttıran, geleceğe yönelik projeleri ile adından söz ettiren,
∙    2017 yılında üreticisine 17 milyon TL kar payı dağıtan,
∙    İhracat yaptığı ülke sayısını 18’den 55’e çıkarmış,
∙    Sektöründe 5 kez ihracat şampiyonu olan,
∙    Ülkenin 500 büyük sanayi kuruluşu arasında yer alan,
∙    Her geçen gün daha da büyüyen, zeytin üreticisinin gururu haline gelen örnek bir kurum haline geldi.
Bugün Marmarabirlik üzerinden kurulmaya çalışılan oyunların nedeni de birliğin geldiği bu parlak durum. Kara propaganda yalanlar ve iftiralarla dolu bir dönemde Hidamet Asa ve yönetiminin Marmarabirlik’i getirdiği nokta iftihar edilecek gurur verecek bir noktadır. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.