SON DAKİKA
Hava Durumu

Kaç adım atmalı?

Yazının Giriş Tarihi: 02.12.2021 19:45
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.12.2021 19:45

Yürüyüş yapmanın sağlıklı olduğu ve her yaştan herkesin hayatına günlük spor aktivitesi dahil etmesi gerektiğini elbette kabul ediyoruz. Hatta bu duruma uyum sağlamak çok da hızlıca gerçekleşti; önceleri telefonlarda adım sayan programlar faaliyete geçirildi daha sonraları da çoğu kişinin bileğinde adım, tansiyon, ritim sayan saatler görmeye başladık. Hedefimiz de ülkece toplumun her kesiminden hepimiz 10 bin adım yürümeyi başarmaktı. Tam buna uyum sağladık derken sağlık dünyasından yeni bir hedef geldi; 4 bin 400 adım yürümek de yeterli. Geçtiğimiz aylarda Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından sonuçları açıklanan bir araştırma kafaları karıştırdı. Fiziksel aktivite seviyelerinin faydaları üzerine yapılan araştırma, günlük hedef olan 10 bin adımın fazla olabileceği sonucuna varmış, günde 4 bin 400 adım atmanın yeterli olduğu açıklanmıştı. Ne oldu da adım sayısı yarı yarıyadan bile fazla düştü? Koronavirüsle mücadele sürecinde hem bol temiz hava almak hem de vücudumuzu güçlü tutmak adına yürüyorken bakalım hangi adım sayısı daha sağlıklıymış?


Bu konudaki sorularu ve tartışmaları inceleyen Sağlık Merkezi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı, Kayropraktist Prof. Dr. Semih Akı, “Araştırmada göz ardı edilen çok önemli bazı hususlar var. Yürümek, tüm hayatımız boyunca bize eşlik edecek, sağlığımızı koruyacak, hastalık risklerimizi azaltacak en faydalı fiziksel aktivite. Bu yüzden atacağımız her adım, yarınlarımız için en güzel sağlık yatırımı” açıklamasında bulundu.


Prof. Dr. Semih Akı, açıklamayı duyan okuyan herkeste gelişen toplum refleksini tam da doğru tespit ederek şu değerlendirmeyi paylaşıyor: “Günlük 10 bin adım hedefleyen pek çok insan bunu bir anda yarı yarıya düşürdü. Ya da zaten gün içinde yeteri kadar hareket etmeyen, adım sayısı az olan insanlar için bu sonuçlar bilimsel temelli bir bahaneye dönüştü. Öncelikle yapılan araştırmada 10 bin adım hedefinin gereksiz ya da zararlı olduğuna dair bir bulgu olmadığının altını çizelim. Araştırma sadece 72 yaşındaki kadınlarla yapılmış ve bu yaş aralığındaki katılımcılarda bile günde 7.500 adıma kadar faydalı olacağı belirtilmiş. Elbette ileri yaştaki insanların kendilerini fazladan yormayacak düzeyde yürümeleri daha doğrudur ancak bunu daha genç popülasyondaki yaş aralıkları için düşündüğümüzde, ‘10 bin’ zorlayıcı bir rakam olmaktan çıkıyor. Dolayısıyla bu araştırma 10 bin adım hedefinin faydasız ya da gereksiz olduğunu söylemiyor; sadece ileri yaş grubundaki kadınlar için bir limit koyarak öneride bulunuyor.” 


10 bin adımın iddialı bir hedef olsa da bunu gün içinde küçük birkaç molayla bölümlere ayırmanın da mümkün olduğunun altını çizen Prof. Dr. Semih Akı, “Ancak tek şart, tüm hedefler için 100-120 arası bir nabızla tempolu yürümek. Çünkü ancak bu sayede enerji harcaması artacak, kas güçlenmesi ve yağ yakımı hızlanacaktır. Her gün ortalama 30-45 dakika yürüyüş idealdir ve şartlara, kişinin durumuna göre haftada en az 3 gün yapılması önemli” şeklinde konuştu.
Akı’nın verdiği bilgiler, yürüyüş yapmanın sadece kilo vermek, solunum ve kas sistemini güçlendirmekle sınırlı kalmadığını anlatıyor. Bilim dünyasının günlük yürüyüşlerin Parkinson ve Alzheimer gibi hastalıkların ilerlemesini yavaşlattığına dair yeni araştırmalar üzerinde çalıştığına dikkat çeken Prof. Dr. Semih Akı’nın verdiği bilgiler şu yönde: “Amerikan Tıp Birliği'nin yayınladığı bir araştırma ise, haftada sadece birkaç saat yürümenin, östrojenin kaynağı olan yağ oranını azaltarak meme kanseri riskini ciddi oranlarda düşürdüğünü gösteriyor. İngiltere’de yapılan bir çalışma ise, işine yürüyerek ya da bisikletle giden insanların kalp rahatsızlığına yakalanma risklerinin yüzde 11 daha düşük oranda olduğunu ortaya koymuş. 30 dakikalık bir yürüyüşün akciğerleri güçlendirdiği ve inme oluşumunu azaltmaya yardımcı olduğu da yine bilimsel çalışmalarla destekleniyor. 30 dakika aynı zamanda özellikle kemik erimesi sorunuyla karşılaşmamak için de koruyucu bir faktör.” 


Her adım sağlıklıdır diyelim ve ertelemeden haydi şimdi başlayalım. 
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.