SON DAKİKA
Hava Durumu

Kına nasıl yakılır?

Yazının Giriş Tarihi: 11.03.2020 21:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.03.2020 21:06

Önemli Not: Aşağıdaki tarif ve püf noktaları gelin, asker, saç rengi gibi geleneksel nedenlerle kına yakmak isteyenler için değildir. Onları tenzih ederim. Bu tarif corona beklentisiyle yanıp tutuşanlar için mabada yakılacak kına ve malum kişilere özel bir yazıdır!

Bugün bir amme hizmeti verip nasıl kına yakılacağını anlatmak istedim. Sebat edip iyice araştırdım ve en iyi kına tarifine ulaştım. Kına yakmak o kadar kolay bir iş değil ama. İnceliklerini de bilmek gerekiyor. Bu püf noktalarını da sizlerle paylaşacağım. Önce püf noktalarını verelim; 
Kınanın rengini vermesini sağlayan asıl unsur asit. Kınayı sirkeyle, limonla, portakal suyuyla, hatta şarapla karıştırmak lazım. Bu konuda bir sıkıntı çekeceğinizi zannetmem. Evde bolca vardır herhalde. Böylece rengini daha çabuk veriyor. Siz de eski usul, kına anca tutar kaygısıyla bütün günü ve geceyi oranızda bir topak kınayla geçirip çarşafı p.ç etmemiş olursunuz.
Gelelim malzemelere. Ben yüz kişi üzerinden verdim. Siz duruma göre malzemeyi çoğaltırsınız artık;
150 gr sıvı yağ
Şarap
250 gr kına tozu
Yapılışı:
Kuru kınanızı genişçe bir kaba koyun. Üstüne yavaşça sıvı yağı (tercihen zeytinyağı), bir yemek kaşığı yoğurt ardından yaklaşık 3 çorba kaşığı şarap ekleyin ve bir tahta kaşık yardımıyla karıştırın.  Rengin daha iyi oturması için bir tutam şeker atabilirsiniz. 
Karıştırırken kurudukça biraz daha şarap ekleyin. Kına biraz kıvamını almaya başlayınca karıştırmaya elinizle devam edin. Kınanın koyu muhallebi kıvamında olması gerekiyor. 
Sürülebilir bir kıvamda olması lazım. Bu kıvamı tutturunca kınanız artık kullanmaya hazır. Artık gönül rahatlığıyla malum yerinize sürebilirsiniz.  Kınayı malum yerinize bol bol sürdükten sonra streç filmle birkaç tur, sıkıca ve hava almayacak şekilde sarın. Karışımı sürdükten sonra 30 ila 45 dakika arasında bekletmeyi unutmayın.
Bir kilo kına 30-35 lira civarında. Ama kaliteli olsun ille de Acem Kınası olsun diyorsanız 50-60 lirayı gözden çıkartacaksınız elbet. 
Bu arada coronadan korunmayı da ihmal etmeyin. Sağa sola bir iki heykel dikin. O heykeller sizi korur!
Eh artık anlamışsınızdır. Sonunda Corona bizde de çıktı ya, bu tarifi onu özlemle bekleyenler için verdim. 
Bu mübremdi, geldi. Sıkı tedbirler alındığını biliyoruz. Buna rağmen birken iki, ikiyken üç olabilir. Bizim için yapılması gereken verilen tavsiyelere uymak ve şahsi hijyenimize dikkat etmek.
Sayın Bakanımızın bu bilgiyi anında paylaşması güzel. Hastanın şahsi gizliliğine saygı gösterilmesi de takdiri şayan. Ne var ki, hangi şehirde görüldüğü bilgisi de verilmeliydi. Bunda beis olmadığı kanaatindeyim. Bu bilgi verilmeyince algı şeytanlarına gün doğdu… 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.