SON DAKİKA
Hava Durumu

2. Abdülhamid Han' 81 ili dolaşacak

Oyuncu ve yönetmen Ahmet Yenilmez, 2. Abd

Haber Giriş Tarihi: 10.01.2018 11:55
Haber Güncellenme Tarihi: 10.01.2018 13:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
2. Abdülhamid Han' 81 ili dolaşacak

Oyuncu ve yönetmen Ahmet Yenilmez, 2. Abdülhamid Han'ı merkezine alan "Usta" isimli tiyatro oyununu 81 ilde 100 kez sahneleyecek



Sinema, dizi ve tiyatro oyuncusu Ahmet Yenilmez, 2. Abdülhamid Han'ı merkezine alan "Usta" isimli tiyatro oyunuyla Türkiye'yi dolaşacak. Oyunu yazıp yöneten Yenilmez, Ziraat Bankası'nın destekleriyle hazırlanan ve baba-kız ilişkisi üzerinden ilerleyen oyunda aynı zamanda 2. Abdülhamid Han'ı canlandıracak. Sultan 2. Abdülhamid Han'ın şehzadelik günlerinden başlayıp son günlerine kadar olan dönemi anlatan oyun, 81 ilde 100 gösterim yapacak. Yenilmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Abdülhamid Han'ın vefatının 100. yılı olması nedeniyle bu oyunu hazırladıklarını söyledi.


Mehmet Akif Ersoy'un hayatını konu edinen "Akif" oyunuyla daha önce 81 ili dolaşan Yenilmez, şimdi de Abdülhamid Han'ı anlatan bir oyunla Türkiye'yi dolaşacak olmasının anlamlı olduğunu dile getirdi. Yenilmez, 2. Abdülhamid Han'ın, tarihte anlatıldığı haliyle pek uyuşmadığını belirterek, "Birileri, ister kötüleme ister iyileme adına, Abdülhamid'i biraz kendilerine göre yorumlamışlar, kendi işlerine yaradığı kadarıyla ve şekliyle almışlar. Abdülhamid Han, şehzadeler içerisinde, padişah olma ihtimali en düşük olan kişi, önünde amcası ve ağabeyi var. Amcasının bir cinayete kurban gitmesi ve ağabeyinin rahatsızlığı nedeniyle tahta çıkarılıyor." diye konuştu.

"Dünyanın ilk uzaktan kumandalı suikastı"

2. Abdülhamid Han'ın ticaretle ilgilendiğini, ailesiyle ve gözden uzakta yaşamayı tercih ettiğini aktaran Yenilmez, şöyle devam etti: "Hayatı, sokağı, aileleri, varlığı, yokluğu, hastalığı, her şeyi hayatında hissederek bizzat tecrübe etmiş bir insan. Benim en çok dikkatimi çeken, kamuoyunun çok az kesiminin bildiği, bu insanın ülkemize ilk modern tiyatro salonunu yaptırması Yıldız Sarayı'na. Üstüne üstlük hatrı sayılır derecede bir piyano ustası. Üstüne üstlük bütün çocuklarına müzik ve güzel sanatlar dersi aldırıyor, dünyanın meşhur sanatçılarını getirtiyor ve en önemlisi, bugün dünyanın kabul ettiği 'Commedia dell'Arte'nin çıkarmış olduğu dergiye kapak oluyor. Niçin oluyor biliyor musunuz? 'Bu nasıl bir tiyatro yazarlığı' diye."

Yenilmez, bugün hala faaliyette olan müesseselerin çoğunun 2. Abdülhamid döneminde açıldığına dikkati çekerek, "Dünyanın ilk hayvan hastanesi bu topraklarda açılıyor. 916 okul açıyor, 74 tanesi kız okulu, sene 1903. Şimdi bu açıdan baktığınız zaman, tahta geldiği dönemde ise okuma yazma bilen, devlette çalıştıracak memur bulamıyor ve en önemlisi 300 milyon altın borç devralıyor. Hiçbir şey üretemiyorsunuz, Batı sanayi devrimini geçirmiş, üretiyor ve siz çivi bile üretemiyorsunuz. Şimdi bu ustalık değil de nedir? Hem iyi bir marangoz ustası olması adına hem de bir devlet adamlığı kimliğinden dolayı oyunumuzun isminin 'Usta' olmasını uygun gördük." ifadelerini kullandı.

Oyunda 2. Abdülhamid Han'ın özel hayatına ağırlık verdiklerine işaret eden oyuncu, "Bir insan düşünün, dünyanın ilk uzaktan kumandalı suikastı bu insana yapılmış olsun, bu insanın (suikastçinin) hakkında verilen idam cezasını affetsin ve bu suikastı yapan kişinin cebine 500 altın koysun, Belçika'ya yollasın. Biliyorsunuz Belçikalı biri bu (suikastçi) ve bunu ajan olarak kullansın. İşte bu ustalık değil de ne?" değerlendirmesinde bulundu.

İlk gösterim 12 Ocak'ta Bilecik'te

Ahmet Yenilmez, oyunun bir baba-kız hikayesi olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu, Türk tiyatrosunda bir ilk. Bir sezon içerisinde 81 vilayette 100 yer. Ben burada çok tuhaf bir şey yakaladım. Bu projeye karar verdiğimde Ziraat Bankası Genel Müdürü ile karşılaştım. 'Böyle bir şey düşünüyorum' dedim. Çok mutlu oldu ama en önemlisi ne biliyor musunuz? Evet 300 milyon altın borç almış ama bu nasıl ödenecek? Ne yapmış? 1888 yılında, 'Millet Sandıkları' adı altındaki o dağınık yapıyı bir araya getirmiş ve Ziraat Bankasını kurmuş. Böyle durdu Hüseyin Bey, şaşırdı. 'Bir dakika, yine bugün de Ziraat Bankası bu mesuliyeti hissetmeli bence. Biz sizin yol arkadaşınız oluyoruz' dedi."

Yenilmez'in yanı sıra Tilbe Germencik ve Zülfü Demirtaş'ın rol aldığı oyunda teknik ve dekor tasarımı Uğur Gürel üstleniyor. Yaklaşık 2 saat süren tek perdelik "Usta", ilk kez 12 Ocak'ta Bilecik'te sahnelenecek ve takip eden günlerde Bursa, Eskişehir, Bolu, Zonguldak, Bartın, Karabük, Düzce, Sakarya ile Yalova'da tiyatroseverlerle buluşacak. Ücretsiz biletleri Ziraat Bankası şubelerinden temin edilebilecek oyunun diğer gösterim yerleri ve tarihleri ise ilerleyen günlerde açıklanacak. (AA)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.