SON DAKİKA
Hava Durumu

Ani Harabeleri dünya kültür mirası

Kars'ta bulunan Ani Harabeleri, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine dahil edildi. Böylece, Türkiye'den listeye dahil edilen alan sayısı 16 oldu.

Haber Giriş Tarihi: 15.07.2016 19:12
Haber Güncellenme Tarihi: 15.07.2016 20:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Ani Harabeleri dünya kültür mirası
Kars'ta bulunan Ani Harabeleri, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine dahil edildi. Böylece, Türkiye'den listeye dahil edilen alan sayısı 16 oldu.
 

 

Kars'ta bulunan Ani Harabeleri, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine dahil edildi. İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen UNESCO Dünya Miras Komitesi 40. Toplantısı'nın bugünkü oturumunda, Komite Başkanı Büyükelçi Lale Ülker'in yönetiminde süren görüşmelerde, dünyanın çeşitli bölgelerindeki bazı "Dünya Kültür Mirası" alanlarının son durumu masaya yatırıldı.Komite, yapılan görüşme ve tartışmalar sonucunda ilk defa aday olan Ani Harabeleri'nin Dünya Miras Listesi'ne dahil edilmesini onadı.Kars'ta bulunan Ani Harabeleri'nin listeye dahil edilmesiyle, Türkiye’nin Dünya Miras Listesi'ndeki alan sayısı 16'ya çıktı.


Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi Türkiye Milli Komitesi (ICOMOS) ile ülke temsilcileri, Ani Harabelerinin İslam ve Hristiyan kültürünün buluşma noktası, kültürel çeşitliliğin sembolü olduğunu dile getirdi.UNESCO Daimi Temsilcisi Hüseyin Avni Botsalı, kararın Türkiye tarafından memnuniyetle karşılandığını söyledi.


"UNESCO'nun artık geleceğe bakma zamanı gelmiştir." diyen Botsalı, şunları kaydetti:"Dünyanın artık medeniyetler çatışmasını sona erdirmesinin vakti gelmiştir. İnsanlık adına, medeniyet adına hepimizin bir araya gelmesinin vakti gelmiştir. Anadolu, kültür ve medeniyetler mezarlığı değil, kültür ve medeniyetler müzesidir. Biz de bundan gurur duyuyoruz. Gelecek kuşaklara umut verdik. Ermenistan Büyükelçisi bizi kutladı. Çok güzel bir hareketti. Artık bu vizyon ve kararlılıkla dünyaya bakmalıyız."


Bugünkü oturumda ayrıca, Yunanistan'daki Philippi Arkeolojik Sit Alanı, İspanya'daki Antequera Dolmens (Dolmen de Menga) Sit Alanı, İran'daki Pers Kanatları (Kehrizleri) ve Hindistan'daki Khangechendzonga Milli Parkı Dünya Miras Listesi'ne dahil edildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.