SON DAKİKA
Hava Durumu

Arabanın tarihi bu müzede

TOFAŞ Anadolu Arabaları Müzesi'nde ilk arabanın keşfinden bugüne motorlu araçların serüveni gözler önüne seriliyor.

Haber Giriş Tarihi: 10.06.2013 12:41
Haber Güncellenme Tarihi: 10.06.2013 13:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
TOFAŞ Anadolu Arabaları Müzesi'nde ilk arabanın keşfinden bugüne motorlu araçların serüveni gözler önüne seriliyor.

Bursa'da 30 bin metrekarelik terk edilmiş bir ipek işleme fabrikasında açılan TOFAŞ Anadolu Arabaları Müzesi, alanında Türkiye’nin ilk ve tek müzesi olma özelliğini taşıyor. Binlerce yıl önce Asya’da dönmeye başlayan basit bir ahşap tekerleğin Anadolu topraklarındaki öyküsünden başlayıp günümüze uzanan renkli değişimin gözler önüne serildiği müzede, çift beygirli Bursa at arabasından günümüz modern otomobillerine geçişin hikayesi anlatılıyor. 11 yıl önce kapılarını açan müzede, Türkiye’nin çeşitli illerinden seçilerek getirilen kağnılar, at ve öküz arabaları, top arabaları, ot arabası, odun arabası, panyolar, çarklılar, Tatar arabası gibi eski ahşap ve demir işçiliğinin sentezine dayalı birbirinden ilginç araba örnekleri yer alıyor. Araba Müzesi’ni gezen ziyaretçiler, Bursa otomotiv sanayinin tarihi gelişim sürecine de tanıklık ediyor. Müzede sergilenen yüzlerce eser arasında en önemli 2 eser bulunuyor.
Müze hakkında bilgiler sunan müze sorumlusu Gamze Demir, müzenin 1997 yılında restorasyonuna başladığını, 2002'de hizmete açıldığını anlattı. Müzenin TOFAŞ'ın bir sosyal sorumluluk projesi olduğuna dikkat çeken Demir, müzeyi ziyaret edenlerin tekerleğin bulunuşundan başlayarak motorlu araçlara kadar bir yolculuğa çıktığını kaydetti. Şimdiye kadar 100 bine yakın ziyaretçiyi ağırladıklarının altını çizen Demir, "Müzemizde 31 araç yer alıyor. 11 adet de motorlu taşıt bulunuyor. Sanat galerimizde genellikle tematik sergiler gerçekleştiriyoruz. Farklı bilgileri topluyoruz. Müzemizi canlı tutmaya çalışıyoruz. Biz müzede at arabalarının motorlu araçlara nasıl geçtiğini anlatıyoruz" ifadelerini kullandı.
Demir, müzenin pazartesi günleri hariç her gün 10.00-17.00 saatleri arasında ziyaretçilere açık olacağını sözlerine ekledi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.