SON DAKİKA
Hava Durumu

Bir yeryüzü cenneti 'Karacabey Longozu'

BÜŞRA ZORCİ Dünyada sayıları oldukça az olan Türkiye’de ise sadece 4 tane olan longoz ormanları arasında özel bir yer

Haber Giriş Tarihi: 24.12.2018 18:23
Haber Güncellenme Tarihi: 24.12.2018 20:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bir yeryüzü cenneti 'Karacabey Longozu'
BÜŞRA ZORCİ
Dünyada sayıları oldukça az olan Türkiye’de ise sadece 4 tane olan longoz ormanları arasında özel bir yere sahip olan Karacabey Longozu, son yıllarda büyük ilgi görüyor. Yıllarca gizli kalmış doğa harikası longoz, Avrupa'da artık yok olan longozların Türkiye’deki en canlı temsilcisi durumunda.


Türkiye’nin en önemli longozu olma özelliğine sahip Karacabey Longozu, son yıllarda özellikle Karacabeyli doğa fotoğrafçısı Alper Tüydeş'in çabalarıyla tanındı. Longoz sözlük anlamıyla deniz seviyesinin altında oluşmuş ormanlara deniyor. Yani rakım eksilerde bu ormanlarda.

Delta oluşumlarında meydana gelen longozlar yağışların başlamasıyla birlikte giderek suyla doluyor ve yılın büyük bir bölümünü sular altında geçiriyor. Nehirlerin taşıdığı alüvyonlarla zenginleşen toprak yapısı suyla buluşunca bu muhteşem doğa harikası her mevsim farklı renk ve canlılara ev sahipliği yapıyor. Yaz aylarında suların çekilmesiyle longozun tabanını yemyeşil bir örtü kaplıyor.  Karacabey Longozu'nda bahar aylarında su seviyesi en üst seviyelere ulaşılır. Yağmurların azalması ve sıcakların başlamasıyla ise sular yavaş yavaş azalmaya başlar.

Türkiye'de yaz göçmeni olarak bilinen Yılan Kartalları, ülkemizi sadece yazın güneyden kuzeye geçerken kullanır. Ancak Karacabey Longozunda her yıl 3-5 birey yaz boyunca burada yuva yapar ve kışın yeniden daha sıcak ülkelere göç eder. Tüydeş bölgede son bir buçuk yıldır aktif bir şekilde fotoğraf çekiyor. Ve bu zamana kadar 217 farklı kuş türü bölgede tespit etmiş. Fotoğraftaki avına dalmak üzere olan Hazar sumrusu bunlardan sadece biri. Alper Tüydeş, Hazar Sumrusu gibi Türkiye'nin nadir kuşlarından Ak Kuyruklu Kartal, Bıyıklı Ötleğen, Küçük suçulluğu, Sürmeli kervançulluğu, Ak sırtlı ağaçkakan, sürmeli kız kuşu, sürmeli kumkuşu, büyük kumkuşu, küçük sumru gibi türleri de Karacabey Longozunda fotoğraflamayı başardı. Ayrıca Türkiye'de bir kaç gölde üreyen kuğuların, bu bölgede de kuluçkaya yatarak yavru çıkarttığını belgeledi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.