SON DAKİKA
Hava Durumu

Bu gitarlar el emeği

Bursa'daki atölyesinde kişiye özel gitar üreten Evren Düz,"Sipariş

Haber Giriş Tarihi: 13.08.2016 13:51
Haber Güncellenme Tarihi: 13.08.2016 14:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bu gitarlar el emeği

Bursa'daki atölyesinde kişiye özel gitar üreten Evren Düz,"Sipariş üzerine, kişiye özel el yapımı klasik gitar üretiyorum. Yaptığım gitarlar, hem amatörler hem de sahne performansı yapan profesyonel müzisyenlerden yoğun ilgi görüyor"dedi.







Bursa'da, üniversitede çalgı yapım sanatını öğrenen Evren Düz'ün ürettiği kişiye özel el yapımı klasik gitarlar, yoğun ilgi görüyor.

Ladin, akçaağaç ve sediri işleyerek enstrüman haline getiren Düz'ün el emeği göz nuru gitarları, 4-8 bin liradan alıcı buluyor.

Çancılar Caddesi'ndeki atölyesinde 5 yıldır gitar üreten Evren Düz (30), AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ege Üniversitesi Devlet Türk Müziği Konservatuvarı Çalgı Yapım Bölümü'nden mezun olduğunu söyledi.

Öğrencilik yıllarından beri gitara ilgisinin bulunduğunu anlatan Düz, gitar yapımını üniversite eğitimi sırasında öğrendiğini bildirdi.

Düz, "Gitarlarla uğraşmayı seviyordum. Üniversiteyi okurken dahi kendime ait bir yer açmayı düşünüyordum. Okul bitince de imalathaneyi açtım. Yaklaşık 5 yıldır bu işi yapıyorum." diye konuştu.

Gitar tamiriyle de uğraştığı atölyesinde, siparişle kişiye özel üretim yaptığını belirten Düz, gitar üretiminde ladin, akçaağaç ve sedir gibi ağaçları kullandığını, diğer aksamları ise daha çok Almanya, Kanada ve ABD gibi ülkelerden temin ettiğini bildirdi.
"BİR GİTARIN YAPIMI ORTALAMA 250 SAAT"
Sahne performansı yapan profesyonel sanatçılar için de gitar hazırladığını kaydeden Düz, şöyle konuştu:

"Profesyonellerin talepleri farklı oluyor. Üniversitede çalgı yapımı konusunda aldığımız eğitim sayesinde, konser salonlarında o performansı sağlayabilecek kaliteli enstrümanlar üretebiliyoruz. Sipariş üzerine, kişiye özel el yapımı klasik gitar üretiyorum. Yaptığım gitarlar, hem amatörler hem de sahne performansı yapan profesyonel müzisyenlerden yoğun ilgi görüyor."

Bir klasik gitar yapımının ortalama 250 saat sürdüğünü dile getiren Düz, "Talep edilen ürüne göre, gitar yapımının saati artıp azalabiliyor. Bazen 300 saate dahi çıkabiliyor." ifadelerini kullandı.
GİTAR FİYATLARI 4-8 BİN LİRA
Ürettiği gitarların el yapımı olması nedeniyle maddi karşılığını belirlemenin zorluğuna işaret eden Düz, "Düşünülen standart gitar fiyatlarının biraz üzerinde. 4-8 bin lira arasında değişiyor fiyatlar." dedi.

Türkiye'de birçok kişinin, kendisinin de eğitim gördüğü çalgı yapım bölümünden haberinin dahi olmadığını kaydeden Düz, sadece birkaç üniversitede bulunan bu bölümü, enstrümanlara ilgisi bulunan gençlere tavsiye etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.