SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa'nın sağlık tarihine ışık tutan 'Sağlık Müzesi'

Büyükşehir Belediyesi tarafından Bursa’nın sağlık tarihine ışık tutmak amacıyla açılan Sağlık Müzesi’nde, Yıldırım Bayezid K

Haber Giriş Tarihi: 21.12.2018 15:44
Haber Güncellenme Tarihi: 21.12.2018 17:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bursa'nın sağlık tarihine ışık tutan 'Sağlık Müzesi'
Büyükşehir Belediyesi tarafından Bursa’nın sağlık tarihine ışık tutmak amacıyla açılan Sağlık Müzesi’nde, Yıldırım Bayezid Külliyesi bünyesindeki Darüşşifasıyla başlayan Bursa’nın sağlık tarihine yolculuğu, günümüze kadar anlatılıyor.

Büyükşehir Belediyesi tarafından 2018 yılı 14 Mart Tıp Bayramı’nda açılan Sağlık Tarihi Müzesi Türkiye’nin sağlık alanındaki gelişmelerini gözler önüne seriyor. Müze içerisinde, cumhuriyet dönemine ait belgeler, fotoğraflar ve cihazlar sergilenmektedir. Müze her geçen gün tıpta kullanılan antika değerindeki onlarca cihaz ve ilacın eklenmesiyle büyümeye devam etmektedir. Hekimlerin eski eşyaları, tıbbi aletleri, kimlikler, panolar gibi pek çok eşya hekimler ya da sağlıkçı ailelerin bağışları. Bir eczacının bağışladığı ve yıllar öncesinde hizmet verdiği eczanesi de müzede sergilenen bölümler arasında. Ayrıca tıp alanında kullanılan her türlü malzemenin yanı sıra kavanozlarda saklanan hastalıklı organlar gibi daha birçok ilginç örnek sergilenmektedir. Müze fikrinin oluşması ise, ilk önce sağlıkla ilgili fotoğrafların, belgelerin ve objelerin kişisel bir koleksiyon oluşturmak için toplanmasıyla başlamıştır.



Bursa'nın eski yerleşimlerinden Sur İçi bölgesinde bulunan iki katlı Yerkapı Konağı'nın restorasyonuyla müzeye dönüştürülen binanın üst katı sağlık alanına dair eserlerin sergilendiği bölümlerden oluşuyor, alt katı ise araştırma, etkinlik ve sergiler için tasarlanmıştır. Yaşayan müze anlayışıyla ziyaretçilerine kapılarını açan müze Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin envanterine 18. müze olarak kaydedilmiştir. Bursa Sağlık Tarihi Müzesi'nde, aynı zamanda müzenin kurucusu ve danışmanı olan CHP Bursa eski Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil'in de büyük bir koleksiyonu yer alıyor. Kentin sağlık tarihine ilişkin yıllardır belge ve bilgi toplayan Dr. İrgil geçen yıl da iki ciltten oluşan Bursa Sağlık Tarihi çalışmasında bu belge ve bilgileri kitaplaştırmıştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.