SON DAKİKA
Hava Durumu

Çanakkale gerçek bir zafer mi?

Dr. Sefer Özdemir gazetemize yaptığı açıklamada Çanakkale Savaşı’nın  bir galibiyet ile sonuçlanmadığını söyledi. Ayrıca Çanakkale

Haber Giriş Tarihi: 24.03.2013 23:12
Haber Güncellenme Tarihi: 25.03.2013 00:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Dr. Sefer Özdemir gazetemize yaptığı açıklamada Çanakkale Savaşı’nın  bir galibiyet ile sonuçlanmadığını söyledi. Ayrıca Çanakkale Savaşı’nı İtilaf Devletleri’nin bir oyalama taktiği olarak değerlendiren Dr. Özdemir “Gücümüzü dağıtmak için Çanakkale’yi zorladılar” dedi.  



Dr. Özdemir, Çanakkale Savaşı’nda ortaya konan cesaret ve kahramanlık bir yana sonucu itibari ile Çanakkale’nin bir zafer olmadığını ileri sürdü. Dr.Özdemir “Ben Çanakkale Savaşı’nın sonucunu bir zafer olarak kabul etmiyorum. Biz bunu zafer kutlaması olarak yapıyoruz. Ama durum böyle değil. Osmanlı Tarihi ve yakın tarih üzerine yaptığı araştırmalar ile tanınan Dr. Sefer Özdemir, Çanakkale Savaşı konusunda gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. Dr. Özdemir, Çanakkale Savaşı’nda ortaya konan cesaret ve kahramanlık bir yana sonucu itibari ile Çanakkale’nin bir zafer olmadığını ileri sürdü. Dr.Özdemir “Ben Çanakkale Savaşı’nın sonucunu bir zafer olarak kabul etmiyorum. Biz bunu zafer kutlaması olarak yapıyoruz. Ama durum böyle değil. Aslında 18 Mart bizim en az şehit verdiğimiz ve harekata en az askerin katıldığı bir gün. 18 Mart’tan önce 19 Şubat, 21 Şubat var; 9 Mart var. Bu zamanlarda da deniz harekatları oldu. İngiliz ve Fransız donanması Çanakkale’ye geldikten itibaren tabyalar dövülmeye başlandı ve zayiat vermeye başladık biz. 18 Mart itilaf devletlerinin Çanakkale Boğazı’nı donanmayla zorlayarak geçmeye çalıştıkları bir gün. Ve bizim 18 Mart’ta verdiğimiz şehit sayısı net hatırlamıyorum ama 60-70 civarında. Onlar sadece Boğazı geçemediler yoksa biz bir zafer kazanmadık.”dedi.

TARİH DOĞRU ANLAŞILMALI

Tarihin doğru bir zemine oturtulması gerektiğini vurgulayan Özdemir “Orada 25 Nisan 1915 tarihinde itilaf devletleri ilk çıkarmalarını Arıburnu’na yaptılar. Sadece 27.Alay karşıladı ilk gün Anzakları. 14000 asker çıkardı İtilaf devletleri. Bu 14000 askeri bizim 27.Alay karşıladı sadece. Bu alayın kumandanı Yarbay Şefik Bey idi. Bir tabur da gözetlemedeydi ilk karşılayan da bu taburdur. Bu alayın komutanı Yarbay Şefik Bey, o gün yaptıkları mücadeleyi bütün detaylarıyla Harp mecmuasının 1930’lu yıllarda yazmış. Sadece 27. Alay’ın mücadelesi bize kahramanlık olarak yeter. Çanakkale muharebelerinin hurafeye ve efsaneye ihtiyacı yok.”ifadelerini kullandı.

ÇANAKKALE SAVAŞI’NDA AMAÇ   OSMANLI’YI  OYALAMAKTI

Çanakkale Savaşı’nda İtilaf devletlerinin amacının Boğazları geçmek olmadığını, bu savaşın bir oyalama taktiği olduğuna dikkat çeken Dr. Özdemir; “Biz Mısır’da kanal harekâtını başlatmıştık. Ayrıca Sarıkamış hüsranından sonra Kafkaslarda tekrar toparlanıp Ruslara karşı savaşıyorduk. Galiçya’da Ruslar zor durumdaydı. Biliyorsunuz, Irak Kut'ül Ammare’de General Townshend komutasındaki 10 bin İngiliz askerini esir aldık. General Townshend de dâhil. O General Townshend harbin sonuna kadar Büyükada’da esir olarak kaldı. Yani İngilizler Irakta ilk başta yenildiler. Basra’dan Bağdat’a doğru gelirken, Kut’ül Ammare arada zaten, meşhur Kut savaşında yenildiler. İşte buralardaki gücümüzü dağıtmak için Çanakkale’yi zorladılar.”diye konuştu.

ÜÇ GEREKÇE

Dr. Özdemir Çanakkale Savaşı’nın bir zaferle sonuçlanmadığı yönündeki görüşlerinin gerekçesini ise üç şekilde açıkladı. Bunlardan ilki 1909 yılında İngiliz Genelkurmay’ı tarafından hazırlanan bir rapor. Dr. Özdemir bu konuda şunları söyledi: “Çanakkale harekâtına karar vermeden önce 1909 yılında İngiliz Genelkurmay’ı gerektiğinde Boğaz’dan geçmenin ne tür riskleri ve faydaları var diye geniş bir çalışma yapmış ve şuna karar vermiş: Çanakkale Boğazı’nı gemiyle zorlayarak geçmenin hiçbir faydası yok.” Dr. Özdemir ikinci gerekçe olarak da Yalta Konferansını işaret etti: “Yalta Konferansı’nda Stalin, Churchill’e “Bize gelip I. Dünya Savaşı’nda da yardım etmediniz.”diyor. Çok sıkışmıştık gelip yardım etmediniz; Boğazlardan geçip yardım etmediniz, diyor. Churchill, buna karşılık “Biz Boğazları geçemedik.”demiyor. Şunu söylüyor: Biliyorsunuz Çanakkale harekatını ben başlatmıştım ama savaşın devamında ben bakanlıktan istifa etmiştim.”diyor. Yani biz Çanakkale’yi zorladık ama geçemedik gibi bir ifade yok.”Bir diğer gerekçe hususunda ise Dr. Özdemir şunları kaydetti:“Dikkatimi çeken bir şey daha var bu konuda:  Çanakkale Savaşı’nda İtilaf devletlerinin komutanı General Sir İan Hamilton’un hatıralarındaki ifadeler dikkat çekici. O hatıralarında, ben ne zaman takviye kuvvet istediysem hiçbiri vaktinde gelmedi diyor. Halbuki vaktinde gelebilirdi, niye böyle olduğunu anlamadım, diyor. Yarbay Şefik Bey’in hatıralarında bir ipucu var. Çanakkale Savaşı’nda Türk askerinin başında komutan olan Liman von Sanders “Düşmanı denize atmak değil, düşmanı orada tutmak bizim hedefimiz olmalıdır.” diyor daha savaş başlamadan. Yani iki tarafın da hem İngilizlerin hem de Almanların Çanakkale’de maksadı çakışıyor gibi. Şefik Bey de bunu tenkit edici mahiyette ifadeler kullanıyor.”

DOĞRULAR ÖĞRETİLMELİ

Nesillere tarihin doğru bir şekilde aktarılması gerektiğinin altını çizen Dr. Özdemir “Benim dilim bir türlü Çanakkale Savaşı’nın sonucuna “zafer” demeye varmıyor. Çünkü İstanbul’un işgalini bir türlü kabullenemiyorum. Yani böyle bir zafer olmaz. Bu bizim tarihimizi tersine çevirmektir. Olmaz yani! Hem payitahtın işgal edilsin hem bunu zafer olarak yâd et. Bu bizim nesillerimize doğruyu öğretmez. Doğruyu öğretmek bizim içimizdeki kahramanlığı köreltmez. Bana göre tersine, biler. Öğretmemek köreltir. Yani tuhaf bir sarhoşluk duygusu verir insana.”diye konuştu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.