SON DAKİKA
Hava Durumu

Engelli çocuklar müzedeki etkinliklerle sosyalleşiyor

Astana Milli Müzesi, engelli çocuklar için resim kursları ve heykel sergileri düzenleyerek sanat sevgisi aşılamaya çalışıyor.

Haber Giriş Tarihi: 05.02.2018 11:10
Haber Güncellenme Tarihi: 05.02.2018 13:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Engelli çocuklar müzedeki etkinliklerle sosyalleşiyor
Astana Milli Müzesi, engelli çocuklar için resim kursları ve heykel sergileri düzenleyerek sanat sevgisi aşılamaya çalışıyor.

Kazakistan'ın başkenti Astana'daki Milli Müze, görme ve işitme engelli çocuklar için resim kursları ve heykel sergileri düzenleyerek sanat sevgisi aşılamaya çalışıyor. Müze, kurulduğu 2014'ten bu yana yürüttüğü sosyal projeler kapsamında her ay çeşitli sanat aktiviteleri ve kurslar düzenliyor, görme ve işitme engelli çocuklara özel etkinlikler sunuyor. Kazakistan Milli Müzesi Gezi Çalışmaları Merkezi Müdürü Janar Beyisova, yaptığı açıklamada, engelli çocukların etkinlikleri büyük ilgiyle izlediklerini belirterek, "Onlar ülkemizin kültürel değerleriyle tanışıyorlar. Bu, önemli çünkü sanat insanları olumlu etkiliyor, onlarda güzellik, iyimserlik ve sevgi hissini uyandırıyor." dedi. Engelli çocuklara toplumun üyesi olduklarını anlatmak ve hissettirmek gerektiğine dikkati çeken Beyisova, "Amacımız, onların dünyaya bakışını genişletmek, sanatın güzelliklerine dokunmalarını, onları hissetmelerini sağlamak." diye konuştu. Beyisova, engelli çocukların anne ve babalarının da kendilerini desteklediklerini kaydederek, "Engelli çocuğun yetişmesinde anne babanın rolü önemli. Onlar çocuğunun ne hissettiklerini hissediyor ve onunla aynı duyguları yaşıyor." ifadelerini kullandı.



"Özel hazırlıklar yapıyoruz"

"Özel ziyaretçilerimize özel ilgi gösteriyoruz. Önceden engelli çocuklara nasıl davranılması gerektiğini uzmanlara danışıyoruz." diyen Beyisova, bu ay görme engelli çocukların heykel sergisini ziyaret ettiklerini, gelecek ay da işitme engellilerin ziyaret edeceğini anlattı. Beyisova, görme ve işitme engelliler için resim ve grafik kursları da düzenledikleri bilgisini vererek, "Kazakistan'daki ünlü ressamlar okullara giderek engellilere ders veriyor. Kurs kapsamında çocukların başarılı çalışmalarını ödüllendiriyoruz ve müzede onların sergisini açıyoruz." şeklinde konuştu. Engelli çocukların sanat aracılığıyla ruhsal güzelliklerini sergilediklerini, aralarında çok yeteneklilerin bulunduğuna işaret eden Beyisova, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in insan sermayesine önem verilmesi gerektiğini söylediğini belirtti. Beyisova, "Müzedeki tüm etkinliklerimiz kültürel miraslarımızı tanıtmayı, insanlarda, özellikle çocuklarda vatanseverlik duygusunu uyandırmayı, onları eğitmeyi amaçlıyor." dedi.



"Kızım elleriyle heykel sergilerini izliyor"

7 yaşındaki görme engelli çocuğun annesi Tatyana Hijnyak da kızının yaşıtlarından geri kalmaması ve normal olarak gelişmesi için her şeyi yaptıklarını söyledi.


"Kızımın normal çocuklardan tek farkı elleriyle görmesi." diyen Hijnyak, sözlerine şöyle devam etti:


"Kızım, insanların ellerine dokunarak yaşını tahmin edebiliyor. Milli müzenin düzenlediği sergileri düzenli olarak ziyaret ediyoruz. Bugün de heykel sergisine geldik. Kızım elleriyle heykellere dokunarak, hayvanların nasıl olduğunu öğrenme imkanı buldu. Hayvanların tüm organları detaylı bir şekilde işlenmiş."


Çocuğunun aktif bir hayat yaşadığını kaydeden Hijnyak, müzenin çocuklara böyle etkinlikler düzenlemesinden memnun olduğunu çünkü engellilerin de toplumun parçası normal insanlar gibi her şeye erişim hakkı bulunduğunu sözlerine ekledi.


AA
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.