SON DAKİKA
Hava Durumu

Göz kamaştıran eserler görücüye çıktı

Bursa'da, müzehhibe Meliha Kantarcı ve öğrencileri, 8 Ocak’ta Tayyare Kültür Merkezi’nde eserlerini görücüye çıkaracak.  Sel

Haber Giriş Tarihi: 27.12.2017 11:39
Haber Güncellenme Tarihi: 27.12.2017 13:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Göz kamaştıran eserler görücüye çıktı
Bursa'da, müzehhibe Meliha Kantarcı ve öğrencileri, 8 Ocak’ta Tayyare Kültür Merkezi’nde eserlerini görücüye çıkaracak. 

Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinin önemli kitap süsleme sanatları arasında yer alan tezhip yaygınlaşıyro. Osmangazi Halk Eğitim Merkezi tezhip öğretmenlerinden Meliha Kantarcı ve talebeleri, 8 Ocak’ta hazırladıkları eserleri meraklılarıyla buluşturmaya hazırlanıyor. Yaklaşık 20 yıldır bu işle uğraştığını kaydeden Kantarcı, talebeleri ile birlikte 40 tane eser hazırladıklarını kaydetti. Kantarcı, 8-13 Ocak tarihlerinde Tayyare Kültür Merkezi’nde sergi açacaklarını söyledi.

Meliha Kantarcı, tezhip sanatını öğrenmek isteyen birinin bu işe ortalama 4-5 yılın vermesi gerektiğini dile getirerek, yaptıkları sanatın sabır işi olduğuna dikkat çekti. Sanatseverlere bu anlamda yardımcı olduklarını ifade eden Kantarcı, “Elimizde 40 kadar eser var. Bu eserler arasında sergi salonunun kapasitesine göre eleme yapılacak. 7 öğrencimle birlikte hazırladığımız eserler yer alacak. Tezhip sanatı klasik Türk İslam sanatlarından biridir. Selçukludan Osmanlı’ya yüzyıllara dayanan bir tarihi var. Bu işe başlamak büyük sabır ister. Bir hobi değildir, bir sanat dalıdır. Buna çokça emek vermek, zaman harcamak gerekiyor. Bu sanatı öğrenmek ortalama 4 ya da 5 yıl gerektiriyor. Tasarım yapamayan kişiye gerçek anlamda sanat yapıyor denilemez, o sadece uygulayıcısıdır. Bir senede sadece tezhibin ne olduğu öğrenilir. Bu işe başlamak isteyenlerin sabırlı olması gerekiyor. Bu kitap süsleme sanatıdır. El yazması kitaplarda, fermanlarda kullanılmış bir saray sanatıdır. Cumhuriyet döneminden sonra el yazması kitap kalmadığı için hat yazılarını süsleyen bir levha sanatı olarak bugüne kadar varlığını sürdürmüştür” dedi. (İHA)

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.