SON DAKİKA
Hava Durumu

Huzurevinden sahneye giden yol; Terk-i Saadet

Sanatla Terapi Derneği öncülüğünde İstanbul Üniversitesi öğrencileriyle bir araya gelen huzurevi sakinleri, Terk-i Saadet adlı tiyatro oy

Haber Giriş Tarihi: 16.11.2018 10:20
Haber Güncellenme Tarihi: 16.11.2018 12:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Huzurevinden sahneye giden yol; Terk-i Saadet
Sanatla Terapi Derneği öncülüğünde İstanbul Üniversitesi öğrencileriyle bir araya gelen huzurevi sakinleri, Terk-i Saadet adlı tiyatro oyununu sahneleyerek hem eğleniyor, hem eğlendiriyor.
-Büşra ZORCİ

Sanatla Terapi Derneği Kurucu Genel Başkanı Yalçın Özbek’in yönetmenliğini yaptığı, huzurevi sakinleriyle İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin sahne aldığı Terk-i Saadet, gerek sosyal sorumluluk projesi olması bakımından gerekse sanatsal ve akademik yönüyle bu sezona damgasını vuracak. Oyuncuların gerçek hayatları üzerinden yapılan her biri espri güldürürken düşündürüyor. Alışılmışın dışında bir sosyal sorumluluk projesi olan Terk-i Saadet, yaşlılarla gençlerin kuşak çatışmasından ziyade el ele verip çalışmasını sergileyen oyun, huzurevi sakinlerine de yeni bir yaşam sunmuş durumda. Huzurevinde, dışarıdaki hayattan bağımsız bir yaşam sürdüren yaşlı insanlar, Terk-i Saadet oyunuyla yaşama tutunuyor. Tek ortak yönleri huzurevinde yaşamak olan yaşlıların her birinin bambaşka hikayeleri var. Kimi çok başarılı bir hayat sürmüş kimi ise ömrü boyunca yoksulluk çekmiş, kimi Atatürk’ü görmüş, kimi Avrupa’da yaşam mücadelesi vermiş.


HEPSİ AYNI SAHNEDE
Huzurevinde yaşayan birbirinden çok farklı hayatları bir araya getiren oyunda, huzurevi sakinleri, İstanbul Üniversitesi öğrencileri ve Sanatla Terapi Derneği Gönüllülerinden oluşan 18 kişilik bir grup rol alıyor. Aslında toplam ekibin 25 kişiden oluştuğunu söyleyen yönetmen Yalçın Özbek; “Dans bölümleri için Dansçıların da Katılımıyla Daha kalabalık bir ekiple sahnede olacağız. Seyirciye unutamayacakları bir oyun izletmek için heyecanlıyız.” dedi.

Başrollerini Bahriye Biklen (90) Abidin Aslan (90) ve Genç Ekipten Buse Gültekin İle Ragıp Arı’nın paylaştığı oyunda diğer karakterleri ise, Büşra Yeşilkaya, Sümeyye Göktaş, Gurur Doğan, Leyla ergin, Emin Yavuzyolcu, Talha Yeşilkaya, S.Kerim Özgen, Aybüke Yeşilkaya, Şeküre (Zeynep) Kurşun, Abide Sargın, Tahsin Unutmaz, Sevim Günay canlandıracak.
OYUNCULARIN YAŞAMLARINDAN KESİTLER
Terk-i Saadet’in çok sonra ortaya çıkan bir fikir olduğunu söyleyen oyunun yazarı ve yönetmeni Yalçın Özbek, “Öncesinde başka bir oyun gösterimi yapılırken 90 yaşındaki oyuncunun bir sakatlık geçirmesi ve buna rağmen yaşamı bırakmamasından etkilenerek bütün ekibin isteği üzerine, Bahriye Sultanının Yaşam Hikâyesi üzerinden ortak bir yaşam panoraması sunmak istedik.” ifadelerini kullandı. Sanatla Terapi Derneği’nin yaşamına dokunduğu huzurevi sakinleri, çalışmaların çok eğlenceli geçtiğini dile getirerek şöyle devam ettiler; “Ekibimiz o kadar güzel ki, gencecik insanların içerisinde bizler de yaşlarımızı unutuyoruz.”
“HOCAMIZ BİR SİHİRBAZ”
Oyunda yer alan huzurevi sakinleri, oyunun yazarı ve yönetmeni olan Yalçın Özbek için “Bir sihirbaz” diyor. Her yaştan insanı bir araya getirip oyun çıkarmanın zor olduğunu ancak Terk-i Sadet oyununu hazırlarken hiçbir zorluk yaşamadıklarını aktaran 90 yaşındaki Bahriye Biklen; “Yalçın Hocamız bizleri çalıştırırken bir sihirbaz gibi yönlendiriyor. Gerçek hayatta yapamayacağımız şeyleri bize iki sözüyle, en iyi şekliyle yaptırıyor. Hepimizi o kadar iyi tanıyor öyle yönlendiriyor ki bu enerji ve bu bilgi- beceri bizlere bile bu yaşımızda ilham veriyor. Resmen sihirbaz. Böyle bir hocamız olduğu için ve bizleri huzurevinde böyle güzel bir çalışmada bir araya getirdiği için çok şanslıyız” dedi. Oyunun başrollerinden bir diğeri olan Abidin Bilken ise, “Yalnızca bir tiyatro diye geldikleri salondan yaşamlarıyla yüzleşen insanlar çıkacak. Hiçbir şey için geç değil her şeyin bir nedeni var. Bu oyun her yaştan insana yaşını ve yaşam mücadelesini sorgulatıyor. En güzel tarafı da bu. Herkes payına düşeni alıyor, oyunun sonunda herkes, hüngür hüngür! Ama sevinçten.”  ifadelerini kullandı.
TÜM GELİR YARDIMA MUHTAÇ ÇOCUKLARA
Yardıma muhtaç çocuklar için sahnelenen oyunun tüm geliri Sanatla Terapi Derneği Bünyesinde açılacak ve farklı bölgelerde gönüllü öğretmenlerin yardıma muhtaç ve akademik anlamda desteğe ihtiyaç duyan çocukların faydalanacağı Günyüzü Sınıfları Projesi için kullanılacak. Günyüzü sınıflarının ilkinin ise İstanbul Avcılarda açılması planlanıyor.
İKİ DEVLET ÜNİVERSİTESİ PARTNER
Başlangıç, uygulama ve son hali ile akademik camianın da ilgi odağı olan Terk-i Saadet oyununun ilk partneri, yaşlılık ve aktif yaşlanma üzerine eğitim literatürüne önemli katıklarda bulunan İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi oldu. Sağlık Bilimleri Üniversitesi yöneticileriyle oyun partneri olunması konusunda görüşmeler başladı. Aynı zamanda sivil toplum kuruluşlarının da ilgisini çeken çalışma ile Çocuk, Aile, Engel ve yaşlılık alanlarında faaliyet gösteren örgütlerin de işbirliği talepleri ve görüşmeleri de devam ediyor.
1 BİLET 2 YÜREK
Oyunu izlemek ve bilgi almak için @terkisaadet instagram hesabını takip edebilir, bir bilet alarak iki yüreği sevindirebilirsiniz.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.