SON DAKİKA
Hava Durumu

Istanbul Photo Awards 2016 sahiplerini buldu

Anadolu Ajansı'nın ikinci kez düzenlediği Istanbul Photo Awards sahiplerini buldu. Yarışmada "Yılın Fotoğrafı" ödülünü Abd Doumany’nin

Haber Giriş Tarihi: 23.03.2016 11:48
Haber Güncellenme Tarihi: 23.03.2016 12:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Istanbul Photo Awards 2016 sahiplerini buldu
Anadolu Ajansı'nın ikinci kez düzenlediği Istanbul Photo Awards sahiplerini buldu. Yarışmada "Yılın Fotoğrafı" ödülünü Abd Doumany’nin çektiği, “Suriyeli Çocukların Yardım Çığlığı” fotoğrafı kazandı.

 

 

 

Anadolu Ajansı’nın bu yıl ikincisini düzenlediği uluslararası haber fotoğrafı yarışması Istanbul Photo Awards 2016'da "Yılın Fotoğrafı" ödülünü Abd Doumany’nin çektiği “Suriyeli Çocukların Yardım Çığlığı” adlı fotoğraf kazandı.


Haber ve spor fotoğrafı dallarında tekil ve seri fotoğrafların değerlendirilerek, tüm kategorilerde ilk üçe giren fotoğrafların belirlendiği yarışmaya yaklaşık 13 bin başvuru oldu. Yılın fotoğrafının yanı sıra dört kategoride 9 ülkeden 11 fotoğrafçıya  ödül verilen yarışmanın resmi sponsorluğunu Türk Hava Yolları üstlendi. Kazananlar, profesyonel bir uluslararası jüri tarafından 18-21 Mart tarihlerinde İstanbul’da belirlendi.

Yarışmada, Suriyeli fotoğrafçı Abd Doumany’nin AFP için Suriye’deki saldırılar sırasında çektiği “Suriyeli Çocukların Yardım Çığlığı” başlıklı fotoğraf, uluslararası jüri tarafından "Yılın Fotoğrafı" ödülüne layık görüldü. Öte yandan, Sergey Ponomarev, New York Times için çektiği “Sığınmacılar” adlı fotoğrafı ile “Tekil Haber” veSanti Palacios, Getty Images için çektiği  "Avrupa’ya Ulaşmak İçin Riske Atılan Hayatlar” başlıklı fotoğrafı ile “Seri Haber” kategorilerinde birincilik ödülünün sahibi oldu.Ian MacNicol “Kalp Şeklinde” başlıklı fotoğrafı ile “Tekil Spor” ve Valery Sharifulin “Savaşcı’nın Tarzı” başlıklı fotoğrafı ile “Seri Spor” dalında birincilik ödülüne ulaştı. Minzayar Oo ise Onur Ödülü kazandı.




Jüri üyeleri

Istanbul Photo Awards"ın geçen yılki jüri üyeleri arasında bulunan Getty Images yöneticisi Georges De Keerle, Şanghay Fotoğraf Merkezinin Pulitzer Ödüllü Direktörü Liu Heung Shing, AFP Fotoğraf Dağıtım ve İş Geliştirme Direktörü Michel Scotto, World Press Photo ödüllü Guillaume Herbaut, AA Görsel Haberler Yayın Yönetmeni Ahmet Sel ve AA Fotoğraf Editörü Fırat Yurdakul'a, alanlarında başarı göstermiş isimler de eklendi.


Son 25 yılda dünyada hemen hemen tüm savaş ve çatışmaları yerinde izleyen, dünyaca ünlü foto muhabiri Laurent Van der Stockt, ABD Ulusal Basın Fotoğrafçıları Birliği'nin 2013'te "Yılın Fotoğraf Editörü" seçtiği Newsweek Fotoğraf Editörü James Wellford, Le Monde gazetesi Fotoğraf Direktörü Nicolas Jimenez ve son olarak "Istanbul Photo Awards 2015 - Yılın Fotoğrafı"nı da çeken Pulitzer ödüllü Daniel Berehulak "Istanbul Photo Awards 2016’nın jüri üyeleri arasında yerini aldı.



Jüri Başkanı Pulitzer ödüllü fotomuhabiri Liu: Bu yıl tüm fotoğraflar çok güçlü

Jüri Başkanı Pulitzer ödüllü foto muhabiri Liu Heung Shing, jüride ikinci kez yer almaktan heyecan duyduğunu belirtti."Bu çocuğun fotoğrafı ‘Yılın Fotoğrafı’ olarak seçildiği için çok mutluyum. Bu fotoğraf, acı çeken bir çocuğun dünyaya ‘neden’ ve ‘ne oldu’ sorularını yönelttiği çok güçlü bir kare” diye konuşan Liu, tüm finalistlerin fotoğraflarının çok güçlü olduğunu vurguladı.Liu, “Jüri, görselliği betimleyen bir fotoğraf yerine hatırlatma gücü olan bu fotoğrafı seçmeye karar verdi. Bu yıl tüm fotoğraflar çok güçlü. Suriye’de olanların hikayesi de. Eminim bu fotoğraflar önümüzdeki yıllar boyunca toplumsal hafızamızın bir parçası olarak yer edecek” diye konuştu.




'Suriye savaşında şimdiye kadar 200 bin Suriyeli öldü'

Suriye’de yaşanan savaşın Avrupa’nın arka bahçesinde yer aldığını dile getiren Liu, şöyle devam etti:“Suriye savaşında şimdiye kadar 200 bin Suriyeli öldü. Çocuğun yüzündeki ifade dünyaya bir yardım çağrısıdır diye düşünüyorum. Bunu, çok sessiz bir bakışta gizli yüksek bir çığlık ile yansıtıyor.”



Jüri üyesi Keerle: Seçilen kareyi çok beğendim

Georges De Keerle de bir bölgeye ve o bölgede yaşanan olaylara dikkati çekmenin en güzel ve uzun soluklu yolunun bir  yarışma olduğuna olan inancını dile getirdi.Yılın fotoğrafı olarak seçilen kareyi çok beğendiğini belirten De Keerle, “Çünkü çok basit ve özgün. O durumda, başka bir fotoğraf o mesajı veremez. Temel olarak, yardım için ağlayan bir çocuk. Ve tam olarak bu çılgınlığın kendisini nereye götürdüğünü bilmiyor. Grafik olarak çok sade ve tüm hikayeyi anlatıyor. Neden ve nasıl olduğunu anlatmak için fotoğrafın kimseye ihtiyacı yok. Fotoğrafı sokakta yürüyen herhangi birine gösterseniz, herkes aynı kelimelerle anlatır; hüzün, anlamama, nedenler, sorular” değerlendirmesinde bulundu.



Jüri üyesi Berehulak: Çocuğun yüzündeki ifade bir yakarış

Daniel Berehulak ise Suriye’de bir fotoğrafçının derme çatma bir hastanede bombalamadan sonra çektiği “Yılın Fotoğrafı”nın oy birliğiyle seçildiğinin altını çizdi. Söz konusu fotoğrafı, “Duyguyu gösteren, çok etkili bir fotoğraf” şeklinde tanımlayan Berehulak, şunları söyledi:“Suriye’de senelerdir süren olaylardaki terör ve korkuyu içeren bir fotoğraf. Bir açıdan mülteci krizinin neredeyse  kaynağı. Çocuğun yüzündeki ifade bir yakarış. Çok fazla ödülü hak eden fotoğraf vardı fakat biri kesinlikle öne çıktı. Şu anda Suriye’deki olaylara doğrudan odaklanarak dikkat çeken, sadece bize değil çok daha geniş izleyiciye seslenen bir fotoğraf olduğunu düşündük.” Yarışmada yılın fotoğrafı ve bütün kategorilerdeki birinciler 8 bin, ikinciler 3 bin, üçüncüler de bin 500 ABD Doları ödülün sahibi oldu.


Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.