SON DAKİKA
Hava Durumu

Tarihten tuvale yansımalar

Ressam Metin Karanisoğlu Bir Ben Var Benden İçeri-2 konseptiyle hazırlamış olduğu doğa, tarih ve insan temalı sergisini Bursalı sanatseverlerin be

Haber Giriş Tarihi: 09.02.2017 16:55
Haber Güncellenme Tarihi: 09.02.2017 18:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Tarihten tuvale yansımalar
Ressam Metin Karanisoğlu Bir Ben Var Benden İçeri-2 konseptiyle hazırlamış olduğu doğa, tarih ve insan temalı sergisini Bursalı sanatseverlerin beğenisine sundu.
 

Ressam Metin Karanisoğlu, Bursanın tarihi ve doğal güzelliklerini tuvale yansıttığı tablolarını, “Bir Ben Var Benden İçeri (2)” adıyla sanatseverlerle buluşturdu. Devlet Güzel Sanatlar Galerisinde izlenime açılan sergide sanatçı Anadolu Uygarlıklarından efsanelere de geniş yer verdi. Eserlerinde kaybolan değerleri yaşatmayı amaçladığını vurgulayan ressam Karanisoğlu, Bursa’nın son 26 yılına tanıklık ettiğini ve gözlemlerini de tuvale yansıttığını söyledi.

BİR TARİHİ BURSA VAR BU SERGİDEN İÇERİ

“Bir Ben Var Benden İçeri” adıyla daha evvel de sergi açtığını hatırlatan ressam Karanisoğlu, şunları söyledi: “Serginin konsepti isim olarak Bir Ben Var Benden İçeri 2 adını taşıyor. Daha önce birincisini yapmıştım özellikle Bursa’yı bir bölümünde temalandırdım. Osmanlı’dan örnekler var. Bunun yanı sıra bir kozacılıktan örnek var.  70’li yılları anlatan bir koza pazarı ki şuan kozacılık kayboldu. Bunun yanısıra Anadolu medeniyetlerini ve yaban hayatını konu alan bir bölüm var. Bu şekilde benden içeri anlamında bir konsepti var.”



ANLATMAK İSTEDİĞİM ÇEVRE ,YEŞİL VE DOĞA

Bursa’nın doğal ve tarihi dokusunu resimlerinde  vurgulamak  istediğini belirten Ressam Karanisoğlu,  Bursa’ya 26 yıl önce yerleştiğini, 26 sene önceki Bursa’nın yeşil doğası , temiz havası ve su kalitesiyle bugün arasında çok fark olduğunu söyledi. Uzun yıllar kuşlar üzerine çalışmalar yaptığını dile getiren sanatçı, kuruyan gölleri ve ırmakları; çevre, yeşil ve doğayı anlatmak istediğini bu bakımdan Bursa’nın tarihi ve doğal dokusundan çok şeyin kaybettiğini vurguladı.   Resimlerinin hepsinde ayrı bir öykünün bulunduğuna dikkat çeken Karanisoğlu, Kozahan’ı anlattığı resmin kendisinde ayrı bir yeri olduğunu kaydetti.

DÜNYA KARANİSOĞLU’NU TANIYOR

Sergi açılışında Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürü Yrd. Doç. Dr. Abdullah Damar ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdülkadir Karlık da sanatçıyı yalnız bırakmadı. Dünyanın bir çok şehrinde sergi açtığını belirten Karanisoğlu sözlerine şöyle devam etti ‘’Birkaç tane de portre var; ama son dönem Osmanlı uygarlıkları ve Anadolu medeniyetleri sergilerim gayri resmileri de sayarsak  126’yı  geçti ; ama resmi olarak bu 73. sergim. Bunun 36’sı yurt dışında farklı ülkelerde özellikle Avrupa’da çok fazla sergim var. New York’ta ve California’da olmak üzere Amerika’da iki sergim var. O sergim 90’lı yıllarda yaban hayatıyla ilgiliydi. Âmâ onun dışında bütünüyle Avrupa’daki sergilerim Anadolu medeniyetleri üzerine kurguladıklarım, yani Hititlerden Truvalılara kadar yaşamış bir takım medeniyetler… ‘’

 

36 OSMANLI SULTANI BİR ARADA

Eskizi ve hazırlanışı 7 yıl süren, Uludağ, Ulucami ve 36 Osmanlı Sultanının 3’lü betimleme ile bir arada yer aldığı resim serginin en dikkat çekici eserleri arasında yer alıyor.



 

Fatma BAŞARAN

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.