SON DAKİKA
Hava Durumu

'Terk-i Saadet' 90'lık çınarlarıyla sahnede!

Büşra ZORCİ Sanatla Terapi Derneği öncülüğünde; İstanbul Üniversitesi ile T.C. Ail

Haber Giriş Tarihi: 06.02.2019 15:14
Haber Güncellenme Tarihi: 06.02.2019 17:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
'Terk-i Saadet' 90'lık çınarlarıyla sahnede!
Büşra ZORCİ
Sanatla Terapi Derneği öncülüğünde; İstanbul Üniversitesi ile T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Huzurevi iş birliğinde, bir sosyal sorumluluk projesi olarak seyirciye sunulan Terk-i Saadet tiyatro oyunu, 90 yaşındaki başrolleri Bahriye Biklen ve Abidin Aslan ile 2019’un ilk performansıyla sanatseverlerden tam puan aldı.
Sanatla Terapi Derneği Kurucu Genel Başkanı Yalçın Özbek'in yönetmenliğini üstlendiği Terk-i Saadet, huzurevi sakini olan 90 yaşındaki başrolleri Bahriye Biklen ve Abidin Aslan ile İstanbul Üniversitesi öğrencilerini bir araya getirerek hem sanatın birleştirici gücünü gösterme anlamında hem de alışılmışın dışında bir sosyal sorumluluk projesi olması bakımından önemli bir noktada. Yaşlı insanların adeta "Bu oyunda ben de varım" dediği  Terk-i Saadet, temelleri yaşanmışlıklara dayanan, her yaştan bireyin kendinden bir parça bulabileceği hikayesiyle tüm izleyicileri oyunun içine almayı başarıyor. Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Konferans Salonunda 2019 yılının ilk oyununu sergileyen Terk-i Saadet, oyunun Bilge Annesi olan Bahriye Biklen'in yaşanmışlıkları üzerinden seyirciye adeta bir hayat dersi veriyor. Erkek egemen toplumda var olmaya çalışan güçlü bir kadının saf sevgi ve ekonomik özgürlük arasındaki sarsıcı yaşamını perdeye yansıtan ekip, yer yer güldürse de aslında hayatın tüm gerçekliğini ve o gerçekliğin acı yüzünü gözler önüne seriyor.


OYUN, YALNIZCA OYUN DEĞİLDİR
Terk-i Saadet, huzurevinde yaşamını sürdüren insanlara dışarıda başka bir hayatın daha varlığını ve hala yapacak çok şeyleri olduğunu göstermesi bakımından yalnızca bir oyun olarak nitelendirilemez. Terk-i Saadet ile hayata tutunan, yeniden üreten, gülen ve güldüren, yeri geldiğinde ders veren, oyununu başarılı bir şekilde sergileyen, yaşlı insanları izleyince, bu oyununun yalnızca bir oyundan ibaret olamayacağını, görüyor izleyici.
KUŞAKLARI ÇATIŞTIRAN DEĞİL BİRLEŞTİREN OYUN
Terk-i Saadet çatıştıran değil yaşlılarla gençlerin birbirlerine iyi geldiği, yaşlıların tecrübelerini gençlerin tecrübesizliği ne rehber olarak kullandığı, gençlerin heyecanının ise yaşlıların omuzlarında taşıdığı yılların yorgunluğunu iyileştirdiği birleştirici bir eser.
OYUNUN GELİRİ DE SOSYAL SORUMLULUĞUN BİR PARÇASI
Huzurevi sakinlerine adeta umut olan Terk-i Saadet, aynı zamanda tüm gelirini yardıma muhtaç çocuklar için kullanacak. Sanatla Terapi Derneği bünyesinde ülkenin farklı bölgelerinde kurulacak olan Günyüzü Sınıfları ile akademik anlamda desteğe ihtiyacı olan öğrencilerin geleceğine ışık tutacak.


GENÇ OYUNCULAR BAHRİYE SULTAN’DAN EL ALDI
Terk-i Saadet oyununda Bahriye Biklen’in gençliğine hayat veren genç oyuncular Buse Gültekin ile Gözde Cavlun, 90 yaşındaki Bahriye Sultan ile çalışmanın büyük bir zevk olduğunu söyledi. Buse Gültekin;” Bahriye teyze gerçekten enerjisi çok yüksek, hayat tecrübesi ve bakış açısıyla bize yol gösteren bir kadın. Güçlü duruşu ve bu yaşta bu kadar istekle bir şeyleri yapması hepimize örnek oluyor. Onunla tanıştığımız ilk zamandan beri her sözü ve fikri beni çok etkiliyor. Çalışma sürecimizde birbirimize alışma zamanımız dışında bir zorluğu olmadı çünkü çok disiplinli ve karsısında sizde disiplinli olup ona ayak uydurmak durumunda kalıyorsunuz, bu da bizi başarılı kılan şeylerden biri benim için. Bilge anne karakterinin gençliğini oynamak benim için büyük bir şans ben öyle görüyorum çünkü karakteri çalışırken hem kendi bakış açımla hem de onun bakış açısıyla birleştirerek bir karakter çıkarıyorum ortaya. Hepimizin görmesi, tanıması ve onun yaşam öyküsünü dinlemesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bu tür çalışmalar huzurevinde olan ve sosyalleşmekte zorluk yaşayan yaşlılarımıza pozitif bir bakış açısı sağlıyor ve hayata tutunmak için bir neden daha veriyor.” dedi.  Gözde Cavlun ise; “Bahriye teyze ile çalışmak benim için çok güzel bir deneyim oldu. Onun hayata dair görüşlerinden kısacık bir zaman içinde çok şey öğrendim. Ekibe geç dahil olup kısa süre içerisinde böylesine güzel ve anlamlı bir role hazırlanmak beni zorlayan bir durumdu. Ama Bahriye teyzenin motivasyonu, iç enerjisi ve bilgisi ile bu zorluğun üstesinden gelmeyi başardık. Bahriye teyzenin mütevazılığı ve zarafeti sahnede ve bilhassa şahsi hayatımda bana ışık oldu. Bilge annenin gençliğini oynamak benim için unutulmaz bir deneyim ve tecrübe.” ifadelerini kullandı.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.