SON DAKİKA
Hava Durumu

“Laikliği dayatmak demokrasi mi?”

Yazının Giriş Tarihi: 28.10.2020 21:22
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.10.2020 21:22

BBC’nin ünlü Hardtalk (Çetin konuşma) adlı programında Fransız hükumetine eğitimde laiklik konusunda danışmanlık yapan Dominique Schnapper programcının sert sözleriyle sarsıldı. Deneyimli programcı Stephen Sackur programında Schnapper’ın laiklik adı altındaki düşüncelerini “Zorbalık” olarak nitelendirdi.
Dominique Schnapper’in okullarda laikliğin zorlanması gerektiği şeklindeki saçma görüşleri karşısında Sackur, “Kendinizi bir Müslümanın yerine koyun bakalım ne hissedeceksiniz?” diye sordu. Dominique Schnapper bu soru karşısında dahi geri adım atmadan faşist düşüncesini savunmaya devam etti.
BBC televizyonunda yayınlanan ünlü Hardtalk (Çetin konuşma) programında bu defa Fransa’daki laiklik baskısı konu edildi. Programa çağırılan Fransız hükumetinin eğitimde laiklik danışmanı Dominique Schnapper eğitimde laiklik kisvesi altında öğrencilerin İslam’dan uzaklaştırılmaları gerektiğini savundu. Faşist düşüncelerini haklı çıkartmaya çalışan Schnapper’ın bu tezi karşısında deneyimli programcı Stephen Sackur, “Bu söyledikleriniz buradan zorbalık olarak görünüyor. Ne dersiniz?” sorusunu yöneltti. Bu soru karşısında bir an afallayan Dominique Schnapper yine de görüşlerini savunarak “Çocuklar okullarda laik bir eğitim almıyor, bunun değişmesi lazım.” dedi.
BBC programcısı Stephen Sackur ise bunun üzerine “Peki kendinizi bir Müslümanın yerine koyun. Siz ne düşünürdünüz? Buradan bakınca onlara karşı zorbalık olarak görünüyor. Bu yaptığınız şey onlara karşı hakaret içeren bir davranış olmuyor mu?” diye sordu.
Schnapper ise buna karşı “Laikliği savunmak demokrasidir. Demokrasi bunu gerektirir.” diye saçmalamaya devam etti. Programcı Sackur buna karşı “Bana hiç de öyle gelmiyor.” cevabını verdi. 
Schnapper ayrıca Charlie Hebdo karikatürlerini de savunarak, “Bu dergi bütün dinlerle alay ediyor. Yapılan sadece İslam’a karşı değil ki.” dedi. Schnapper’ın bu görüşleri de BBC programcısı Sackur tarafından itirazla karşılandı.
Dominique Schnapper “İfade özgürlüğüne Fransa'da dinlerle alay etmek de dâhil. Buna karşı çıkmak Fransa'nın laik değerlerine aykırı.” şeklindeki hastalıklı görüşünü savunuyor.
Babası Raymond Aron, 1905-1983 yılları arasında yaşamış olan ünlü Yahudi kökenli Fransız sosyolog ve filozof olan Dominique Schnapper, Ordre des Arts et des Lettres (Sanat ve Edebiyat Nişanı) en üst seviyesi olan şövalye unvanı verilmiş bir kişi. Sosyolojik çalışmaları arasında azınlıklar ve diğerlerine vatandaşlık verilmesi ve çalıştırılması gibi konular da bulunuyor. Bu konulara yaklaşımı ise çeşitli çevrelerce faşist ve ırkçı olarak değerlendiriliyor.
BBC programcısı Stephen Sackur’un görüşlerine karşı çıkması üzerine Dominique Schnapper “Sizinle hiçbir konuda anlaşamadığımız üzerinde anlaştık.” diyerek sözlerini bitirdi. BBC ilk kez Fransa’nın dinler karşısındaki faşizan tutumuna bu kesinlikle karşı çıkıyor.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.