SON DAKİKA
Hava Durumu

Mahalleden köye dönüş!

Yazının Giriş Tarihi: 18.01.2021 19:44
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.01.2021 19:44

Köyden mahalleye dönüşen yerleşim merkezlerinin yeniden köy statüsüne dönmesinin yolu açılırken, gözler parti programında da buna yer veren CHP’nin belediyelerine çevrildi. MHP Mudanya Belediye Meclisi Grup Sözcüsü Bülent Erden, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’a seslenerek, gereken adımları atmasını istedi.  Ancak köylerin arazilerini satarak kaynak oluşturan CHP’li Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’ın bu konuda adım atması zor görünüyor. Köyler de isterlerse başvurup hem statülerini hem de belediyeye geçen arazi ve gayrimenkullerini geri alabiliyor. Köye dönüşecek olan mahalleler satılan arazilerini de geri isteyebilir.

Mahalli İdareler Kanunu’nda yapılan değişiklikle 2012 yılından itibaren köy statüsünden mahalle statüsüne dönen yerleşim birimleri başvurmaları halinde eski statülerine kavuşabilecek. Köylerin mahalleye çevrilmesiyle birlikte tarım ve hayvancılık alanında yaşanan sıkıntılar üzerine 7254 Sayılı Torba Yasa'daki köy statüsüne ilişkin düzenleme yapıldı. Böylece köyden mahalleye dönüşen 17 bin yerleşim merkezinin yeniden köy statüsüne dönme imkanı ortaya çıktı.

Düzenlemeye göre, büyükşehirlere bağlı mahallelere dönüştürülen köy ve belde yerleşimleri, başvuruda bulunmak şartıyla “kırsal mahalle” statüsüne geçebilecek. Statü değişikliğine ilişkin başvurular, ilgili ilçe belediye meclisinin teklifi üzerine büyükşehir belediye meclisinin onayı ile karara bağlanabilecek. Burada köylerin başvurularını ilçe belediyelerine yapmaları ve bunun meclisten geçmesi gerekiyor. İlçe meclisinden geçen talepler büyükşehir belediyelerine sevk ediliyor. Orada da onaylanırsa, fiilen statü değişiyor.

MHP Mudanya Belediye Meclisi Grup Sözcüsü Bülent Erden, yaptığı açıklamada, CHP’li Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’a seslenerek, “CHP parti programındakine benzer kanun üç ay önce yayımlandı. Uyuyor musunuz? Uyutuyor musunuz? İşinize mi gelmiyor? Ne duruyorsunuz?” ifadelerini kullandı. Ancak bu çağrıya CHP’li Mudanya Belediye Başkanı Türkyılmaz’ın olumlu cevap vermesi beklenmiyor. Kanun yayımlandıktan sonra bile birçok köy arazisini satan Türkyılmaz, köy statüsüne dönüşen köylerden daha önce belediyeye devrolan köy arazilerini geri vermek zorunda kalacak. Ve arazileri satılan köylerin bunları geri talep etmesi de Türkyılmaz yönetimini oldukça büyük bir sıkıntıya sokacak.

16 Ekim 2020 tarihinde yürürlüğe giren 7254 sayılı “KAMU MALİ YÖNETİMİ VE KONTROL KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞIKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN”un 10. Maddesinde 10.07.2004 tarihli ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununa ek. Olarak eklenen maddede şöyle deniyor, “Büyükşehir Belediyesi Yasası sebebiyle mahalleye dönüşen köylerin kırsal yerleşim özelliği taşıdığı İlçe Belediye Meclisi tarafından belirlenip kabul edilerek akabinde Büyükşehir Belediye Meclisine sunulması ve kabulü durumunda bu yerler kırsal mahalle kabul edilir.” CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu seçim meydanlarında köylerden belediyelere aktarılan arazi ve malların satılmayacağını, iktidara geldiklerinde bu malları köylere iade edeceklerini vaad ederken, bunu parti programına da koymuştu. Şimdi gözler CHP’li belediyelerde. Köy statüleri için çalışma yapıp yapmayacakları ya da başvuran köyler için nasıl bir karar verecekleri merakla bekleniyor.

Kırsal mahalleler gelir vergisinden muaf tutuluyor. Esnaf ile basit usulde gelir vergisine tabi mükellefler tarafından bizzat işyeri olarak kullanılan bina, arsa ve araziler ile mesken amaçlı kullanılan binalar ve zirai istihsalde kullanılan bina, arsa ve araziler Emlak Vergisi Kanununa göre alınması gereken emlak vergisinden muaf oluyor. Bu yerlerde, ticari, sınai ve turistik faaliyetlerde kullanılan bina, arsa ve araziler için emlak vergisi %50 indirimli uygulanır.  Kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan olarak belirlenen yerlerde, bina inşaat harcı ile imarla ilgili harçlar alınmıyor.  Kanuna göre alınması gereken diğer vergi, harç ve harcamalara katılma payları % 50 indirimli uygulanıyor.  Bu yerlerde içme ve kullanma suları için alınacak ücret en düşük tarifenin işyerleri için %50’sini, konutlar için %25’ini geçmeyecek şekilde belirleniyor.  Orman Bölgesinde ki kırsal mahalleler Orman Kanunundaki bazı imtiyazlardan faydalanıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.