SON DAKİKA
Hava Durumu

Ballı kiralamaya Yıldırım müdahale

Özgen Keskin zamanında paralel yapının kurumu Orhangazi Üniversitesi’ne 10 yıllığına kiraya verilen ve ayda 150 lira ücret alınan 1177,80 metre

Haber Giriş Tarihi: 07.04.2016 05:00
Haber Güncellenme Tarihi: 07.04.2016 06:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Ballı kiralamaya Yıldırım müdahale
Özgen Keskin zamanında paralel yapının kurumu Orhangazi Üniversitesi’ne 10 yıllığına kiraya verilen ve ayda 150 lira ücret alınan 1177,80 metrekare arsanın gerçek değerinin 10 bin lira olduğu Başkan İsmail Hakkı Edebali’nin müdahalesi ile ortaya çıktı. Başkan Edebali, gerçek bedel üzerinden kira ödememekte direten paralelci Uludağ Kültür ve Eğitim Vakfı’nı yargıya taşıdı.

 

Yıldırım Belediye Başkanı olduğu dönemde, FETÖ/PDY’ye yakın isimlere verdiği imtiyazlarla kamu kaynaklarını sorumsuzca peşkeş çeken Özgen Keskin’in ilçeye verdiği zarar halen temizlenmeye çalışılıyor. Keskin’in paralel yapının eğitim kurumlarından Orhangazi Üniversitesine yok pahasına kiraya verdiği arsa sözleşmesi, Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali’nin müdahalesi ile yargıya taşındı. 2010 yılında üniversitenin kullanımı için Uludağ Kültür ve Eğitim Vakfı’na tahsis edilen 1177,80 metrekare arsa için sözleşmede aylık 110 lira kira bedeli belirlendi. Her yıl yüzde artış yapılması öngörülen sözleşmede kira süresi 10 yıl olarak kararlaştırıldı. 2014 ılında 150,43 lira kira ödenen arsanın gerçek değerinin aylık 10 bin lira olduğu yapılan incelemeyle ortaya çıktı.

EDEBALİ SÖZLEŞMENİN PEŞİNE DÜŞTÜ

30 Mart 2014 yerel seçimi sonrası göreve gelen Başkan İsmail hakkı Edebali’nin ilk işi belediye kaynaklarının kullanımı incelemek oldu. Edebali Temmuz ayında Orhangazi Üniversitesi kampusunda H22d08b1a pafta 1647 ada 54 parsel sayılı ve 63 bin 750,98 metrekare sahalı gayrimenkuldeki Yıldırım Belediyesi’ne ait 1177,80 / 9375098 (1177,80 metrekare) hissenin gerçek değerinin araştırılması için encümene görev verdi. Yapılan araştırma sonucunda 2014 yılı Ağustos ayında arsanın gerçek kira bedelinin aylık en az 10 bin lira olması gerektiği ve 15 Mart 2015 tarihinden itibaren bu bedel üzerinden ödeme yapılması gerektiği Uludağ Kültür ve Eğitim Vakfına bildirildi.

PARALEL ÜNİVERSİTEDEN İTİRAZ GECİKMEDİ

Uludağ Kültür ve Eğitim Vakfı adına belediyeye yeni ücret için itiraz eden avukat İnci Kutgül, belirlenen rakamın çok yüksek olduğunu ileterek encümen kararına itiraz etti. 2015 yılı Mart ayından itibaren geçerli olması gereken 10 bin lira kira bedeli belediyeye ödenmeyince yasal işlem başlatılarak konu yargıya taşındı. 2015 yılı Aralık ayında Yıldırım Belediyesi Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurdu. İlk duruşması 5 Nisan’da yapılan davada şimdi gözler mahkemeden çıkacak kararı bekliyor.

PARALEL OPERASYONLARIN İLK ADRESİ

FETÖ/PDY operasyonu kapsamında Orhangazi Üniversitesi, Uludağ Eğitim Vakfı ve Gülcemal Tekstil’e eş zamanlı baskın düzenlenmişti. Bağış adı altında toplanan çek ve himmet paralarına ilişkin belgelerin arandığı operasyonda Bursa imamı Cansun Sarıyıldız’ın ofisi de bulundu. Şehir Gazetesi olarak gündeme getirdiğimiz “Orhangazi Üniversitesi’ne usulsüz alan tahsisi” konusunun bu baskınla birlikte mercek altına alınması bekleniyor. 80 dönümlük kamu arazisi Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin döneminde, usulsüz olarak tahsis edilmişti. Uludağ Kültür ve Eğitim Vakfını kullanan FETÖ üyeleri, “öğrencilere burs veriyoruz” diyerek dini duygularını istismar ettiği insanlardan yüklüce

bağışlar toplamıştı. Vatandaşların daire, arsa ya da nakit para, çek vererek hatta senet imzalayarak adeta borçlu hale getirildiği sistem mercek altına alındı. Bu kaynaklar üzerine kurulan üniversitede harekata geçen polis gizli tanıkların verdiği bilgiler doğrultusunda operasyonlar gerçekleştirdi.

 

Paralel üniversiteye mühür vurmuştu

İsmail Hakkı Edebali göreve gelmesinin ardından Orhangazi Üniversitesi’ndeki usulsüzlüklerin peşine düştü. Paralel Yapı, kendilerine hizmet eden Bursa eski Valisi Şahabettin Harput'un desteğiyle, kentin en iyi yerinde devlete ait 63 dönümlük araziyi ele geçirip üzerine Orhangazi Üniversitesi'ni kurdu. Ancak, 17 ve 25 Aralık darbe girişimlerinden sonra görevden alınan ve ardından aynı üniversitenin mütevelli heyeti başkanı olarak atanan eski vali Harput'un kıyağıyla ele geçirilen arsaya inşaat yapılırken yasalara uyulmadı. Başkan Edebali de, 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 32'nci maddesi uyarınca projeye aykırı yapılan binalarını mühürletti. 1 milyon 600 bin TL de para cezası kesti. Bunun üzerine Paralel Yapı'nın önde gelen isimleri, İsmail Hakkı Edebali'yi "Bugünler geçecek o zaman sen de hesap vereceksin" diyerek tehdit etmeye başladı. Devreye giren bazı öğrenci velileri de duygu sömürüsü yaparak mührü kaldırmasını istedi. Siyasi hayatını bitirmekle tehdit eden seslere kulaklarını kapatan Başkan, kaçak üniversiteyi gerekirse yıkacağını söylemişti. Edebali o günlerde tehditlere şu yanıtı verdi: "Gariban vatandaşın bir göz gecekondusunu kaçak diye başına yıkıyorsak, bunların ne ayrıcalıkları var" dedi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.