SON DAKİKA
Hava Durumu

Bazıları daha mı eşit?

Nilüfer Belediyesi’nin sosyal donatı alanında inşa ettiği kaçak yapıyı Tavacı Recep Usta adlı işletmenin sahibi olan Recep Budak ile Üç K

Haber Giriş Tarihi: 04.08.2013 22:31
Haber Güncellenme Tarihi: 04.08.2013 23:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bazıları daha mı eşit?
Nilüfer Belediyesi’nin sosyal donatı alanında inşa ettiği kaçak yapıyı Tavacı Recep Usta adlı işletmenin sahibi olan Recep Budak ile Üç Kaşık Şirketi ortakları Kerim Karaalp, Eyüp Karakuş ve Mehmet Işık’a m2’si 50 kuruştan ve usulsüz sözleşmeyle kiralaması üzerine sergilediği oyunda perde halen kapanmadı. Kaçak yapılaşmaya göz yummamakla övünen Başkan Mustafa Bozbey’in, Büyükşehir Belediyesi tarafından yıkım kararı çıkarılan Tavacı Recep Usta adlı işletmeye bir kepçe darbesi bile vurmaması akıllarda soru işaretleri uyandırıyor. Nilüfer Belediyesi’nin bu yıkım kararını yerine getirmemesi karşısında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndaki bazı yetkililerin de suskunluğunu koruması; “Herkesin eşit olduğu söylenen kanun önünde bazıları daha mı eşit?” sorusunu akla getiriyor. Şehir Gazetesi olarak yakından takip ettiğimiz bu oyunda, Mustafa Bozbey’in daha ne kadar senaryo değişikliği yapacağını merakla bekliyoruz.

HABER:Canan GÜLEÇ

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in hiçbir şekilde imara açılmaması gereken sosyal donatı alanında inşa ettiği kaçak yapıyı Tavacı Recep Usta adlı işletmenin sahibi olan Recep Budak ile Üç Kaşık Şirketi ortakları Kerim Karaalp, Eyüp Karakuş ve Mehmet Işık’a usulsüzlüklerle dolu bir sözleşmeyle kiralaması üzerine sergilediği oyunda perde halen kapanmazken, yeni senaryolarla oyun sürdürülmeye devam ediliyor. Nilüfer İlçesi Odunluk Mahallesi Erdoğan Binyücel Caddesi üzerinde H21C05C pafta ve 4620- 4623 adalar üzerine inşa edilen kaçak yapı haziran ayı İl Genel Meclisi’nde de görüşülmüştü. Nilüfer Belediyesi’nin takas önerisi mecliste reddedilirken; Büyükşehir Belediyesi ve Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yaptığı incelemeler sonrasında söz konusu kaçak yapının yıkımına karar verilmişti. Dar gelirli ailelerin yaşadığı gecekondu mahallelerinde yıkım kararlarının uygulanmasında gecikilmezken, Tavacı  Recep Usta’ya aynı prosedürün neden uygulanmadığı ya da uygulanamadığı yanıt bekleyen sorulardan biri. Uygulamanın gecikmesinin ne kadar yasal olabileceğini sorduğumuz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürü Mehmet Ali Karaman ile Mekansal Stratejiler ve Çevre Düzeni Planları Dairesi Başkanı Bülent Üncü ise söz konusu olayın Bursa’da yaşanması nedeniyle yorumu Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Eyüp Gül’e bırakıp sessiz kalmayı tercih ettiler.

TAKAS SENARYOSU OYUNCU BULAMADI

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, sosyal donatı alanı üzerine kaçak inşaat yapmasından doğan rahatsızlığı gidermek için İl Genel Meclisi toplantısında takas yöntemi önermişti. İşletmenin üzerinde bulunduğu Nilüfer İlçesi Odunluk Mahallesi Erdoğan Binyücel Caddesi üzerinde H21C05C pafta ve 4620- 4623 adaları kapsayan sosyal donatı alanı yerine Bozbey 4619 ada, 4624 ada 4 parsel, 4626 ada 5 parsel, ile Gümüştepe mahallesi 4774 ada ve 3 parsel, 4775 ada1 parsel, 4776 ada 2 parseldeki taşınmazın takasını önermişti. Vali Şahabettin Harput’un da çözüm sürecine ulaşmasını beklediği dosya üzerine yazılan takas senaryosu, Bozbey’in BUMİAD binasını da emsal göstermesine rağmen mecliste reddedildi.

KAÇAK YAPIDA USULSÜZ KİRALAMA

3194 sayılı kanun ihlal edilerek, imara açılmaması gereken sosyal donatı üzerine inşa edilen kaçak yapının kira sözleşmesi de usulsüzlüklerle dikkat çekiyor. Kira sözleşmesinde 1300 metre kare olarak görülen kullanım alanının bilirkişi raporunda toplam 4 dönüme yakın olduğu ortaya çıkıyor. 3 katlı ruhsatsız binada yapılan incelemede bodrum kat 531,96 metrekare, zemin kat 1431,38 metrekare, asma kat 604,26 metrekare, normal kat 1411,83 metrekare olmak üzere toplam kullanım alanının 3979,43 metrekare olduğu ve ayrıca 426,50 metrekare çardak alanı bulunduğu görülüyor. Tavacı Recep Usta adlı işletmenin sahibi olan Recep Budak ile Üç Kaşık Şirketi ortakları Kerim Karaalp, Eyüp Karakuş ve Mehmet Işık’la Nilüfer Belediyesi arasında imzalanan ve 10 yıl geçerli olacak kira sözleşmesinde yapının aylık kira bedeli 2000 TL olmak üzere yıllık 24 bin lirası da peşin tahsil edilmiş. İşletme tarafından alana daha sonra ilave edilen sundurma, teras ve çardaktan oluşan 769 metrekarelik kısım içinse aylık 1045TL+KDV olarak 17 aylık 17 bin 765 TL+KDV tahsil edilmiş. Yapının m2’si yaklaşık 50 kuruştan kiraya verilmiş, işletmenin bulunduğu alan ve getirisi göz önünde bulunduğunda kira karşılığı uygun görülen bedelin de neden bu kadar küçük olduğu ayrıca yanıtlanmayı bekleyen bir soru.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.