SON DAKİKA
Hava Durumu

Bozbey’in rant oyunları bitmiyor!

Bursa’da rantın merkezi durumuna gelen Nilüfer’de EMİRKOOP üzerinden yapılan operasyonlar akıllara durgunluk veriyor. EMİRKOOP’un yönetimini kontrol ederek birliğin arazilerine hem taksitle hem de piyasanın çok altında rakamlarla sahip olan Bozbey ve avanesi, elini bile oynatmadan yüzlerce daire ve işyerinin sahibi oldu. 

Haber Giriş Tarihi: 21.06.2022 22:20
Haber Güncellenme Tarihi: 21.06.2022 22:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bozbey’in rant oyunları bitmiyor!

EMİRKOOP’a ait İrfaniye Balkan Mahallesi’ndeki 120 dönüm arazi 2017 yılında birlik üyesi olan kooperatiflere dağıtılıyor. Birlik üyesi kooperatiflerin tamamına yakını müteahhitlerin kurduğu ve toplamda 7-8 kişilik kağıt üzerinde kooperatifler. Bunlar arasında CHP’nin Bursa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Bozbey ve yakınlarına ait 5 kooperatif de bulunuyor.  


CHP’Lİ BOZBEY’İ ZENGİN EDEN TESADÜFLER (!)
Bursa genelinde ucuz arsa üreterek dar gelirli vatandaşların konut sahibi olması amacıyla kurulan EMİRKOOP, Bozbey ve ekibinin kontrolüne geçtikten sonra sadece Nilüfer’de arsa üretip, müteahhitlerin kurduğu kooperatiflere rant sağlar hale geldi. Öyle ki hali hazırda 43 civarında üyesi olan EMİRKOOP’un bu üye kooperatiflerinin hemen hemen hiçbiri 7-8 üyeyi geçmiyor. Onlar da kooperatif sahiplerinin eş dost akrabalarından oluşuyor. Üstelik bir çok kooperatifin üyeleri de aynı isimler arasından oluşuyor tesadüfen (!) 2017’de rayiç bedeli metrekare başına 800 lira olan arsaları EMİRKOP, bu kooperatiflere 270 liradan veriyor. Dahası kura çekmesi gereken EMİRKOOP, CHP’li Bozbey ailesine ait olan kooperatiflere en değerli yerleri tahsis ediyor. Tesadüfe bakın ki yan yana 4 parsel de CHP’li Bozbey ailesine ait kooperatiflere veriliyor. 


İKİ KOOPERATİF PERÇEM’E DEVROLUYOR
CHP’li Bozbey ile ailesi ve yakınlarına ait olan Hanem, Taşpınar, Efeevler ve Anılkent kooperatifleri toplanma 18 bin 621.51  metrekare arsa tahsisi alıyor. Ardından bu kooperatifler yüzde 16-17 oranlarıyla Ergünkent inşaatla sözleşme imzalıyorlar. CHP'nin adayı Bozbey, 17 Aralık 2020 tarihinde, iki kardeşiyle birlikte Perçem İnşaat Anonim Şirketi'ni kuruyor. Şirketin kuruluşu Ticaret Sicili Gazetesi'nde ilan ediliyor. Onlarca kişinin mağdur olduğu inşaat projesiyle ilgili Ergünkent İnşaat ve Perçem İnşaat Anonim Şirketi arasında 24 Aralık 2020'de noter onaylı sözleşme yapılıyor. Böylece Hanem ve Anılkent kooperatifleri aradan çıkarken, onlarla yapılan yüzde 16 paylı sözleşmeler fesih ediliyor. İnşaat şirketi ile CHP'li Bozbey'in kurucusu olduğu Perçem İnşaat'a, en az 66 daire, 15 dükkan ve 2 ofis kalıyor. Bununla da yetinmiyorlar ve CHP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey’in Nilüfer Belediye Başkanı olduğu dönemde imar değişikliği ile ticari alanlar ve artı konutlar ekleniyor bu arsalara. Bozbey Nilüfer Belediye Başkanı iken yapılan bu değişiklikle 224 daireden ibaret olan imar planında konut sayısı 289’a çıkıyor. 30 dükkan 2 ticari ofis de ekleniyor buraya. Ve bu sadece Bozbey’lere ait arsalara özel yapılıyor. 


KURT YAPMAZ KUZULARA ŞAH OLSA
EMİRKOOP’da belgelerin ortaya saçılması ve işin mahkemeye uzamasının temel nedeni de zaten burada yapılan uygulamalar. Tamamı müteahhit kooperatifi olduğu için oluşan rantın bölüşümünde yaşanan dengesizlik, bir kısım kooperatifin yargıya gitmesini de beraberinde getirdi. Özellikle kooperatiflere yüzde16 seviyesinde sözleşme yapılırken Bozbey’in Perçem’inin yüzde 46 alması zaten burada ilginç işlerin döndüğünü ortaya koyuyor. Aynı yerde aynı parselde kooperatiflerle Perçem’e farklı sözleşme yapılması, aradaki farkın kime nasıl gittiği sorularını da akıllara getiriyor. Yaşananlar Kurt yapmaz bu taksimi kuzulara şah olsa atasözünü akıllara getiriyor. Bölgede daire fiyatları 2-4 milyon işyeri fiyatları ise 7-10 milyon lira civarında. Oluşan rahtın hacmini görmek açısından önemli bir gösterge bu ve özem imarla elde edilen onlarca işyeri ve daireyi eklediğinizde haksız kazancın da boyutları ortaya çıkıyor. 


SİYASET VE KAMU NEDEN BEKLİYOR
EMİRKOOP aracılığıyla Balkan Mahallesi’nde inşa edilen bu konutlarla ilgili bir başka skandal ise aylardır devam eden dolandırıcılık iddiası. Yapılan dairelerin firma tarafından birden çok kişiye satıldığı ortaya çıkarken, mahkemelere akseden konuda mağdurların feryadına siyasetin ve olaya el koyması gereken kurumların sessiz kalması da ayrıca bir vahamet olarak ortada duruyor. Bunca belge ve bilgiye, bunca mağdura ve amacından sapmış rant şebekelerin elinde rant birliğine dönmüş EMİRKOOP ve burada yaşananlara rağmen siyaset sessizliğini koruyor. Yine yargı mekanizması işi ağırdan alırken, Ticaret Bakanlığı ile Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı’nın da neden müfettiş göndermediği da akıllarda soru işareti bırakıyor. 


Alpaslan YILDIZ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.