Orhaneli ilçesinde yapımı tamamlanan ferrokrom fabrikası faaliyete başladı. 250 milyon dolarlık yatırımla metalurji sektöründe önemli bir yer tutacak olan BG Ferrokrom fabrikası, 60 bin ton yüksek karbonlu ferrokrom üretimiyle sanayi ihracatına büyük bir katkı sunacak.
Haber Giriş Tarihi: 09.08.2024 21:04
Haber Güncellenme Tarihi: 09.08.2024 21:04
Kaynak:
AA-İHA
Bursa'da yüzde 100 yerli sermaye ile 250 milyon dolara Gürsoy Maden grubu tarafından kurulan BG Ferrokrom fabrikası törenle açıldı. BG Ferrokrom fabrikası, yılda 60 bin ton yüksek karbonlu ferrokrom üretim kapasitesine sahip. BG Ferrokrom, elektro manyetik karıştırıcıyla ikinci pota dekarbüzisyon teknolojisini kullanan dünyada tek üretim tesisi olma özelliğini de taşıyor. 60 bin metrekarelik bir alanda faaliyet gösteren tesiste, yapay zeka temelli üretim modeliyle karbon ayak izi yazılım aracılığıyla izlenerek minimumda tutuluyor. Tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirilmiş yerli yazılım ve sistemlerle donatılmış olan tesisin enerji ihtiyacını sürdürülebilir bir şekilde karşılamak için Şanlıurfa'daki Güneş Enerjisi Santrali (GES) yatırımı da devam ediyor. Yeni üretim tesisi grubun sadece bugüne değil, ekonomiye katkı sunarken geleceğe yatırım yapma hedefini de gösteriyor.
“BU YÖNÜYLE DÜNYANIN TEK FERROKROM ÜRETEN TESİSİYİZ”
BG Maden, Erkay Maden, Black Green'den sonra BG Ferrokrom'la sektöre yatırım yapmayı sürdürdüklerini belirten Gürsoy Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gürsoy, “Bugün ülkemiz için stratejik önemi olan, katma değer üreten, ihracat ve istihdam sağlayan, önemli bir yatırımın açılışını gerçekleştiriyoruz. Ferrokrom, paslanmaz çelikten, metal ve silah sanayilerine kadar birçok sektörde kullanılıyor. Ülkemizin son dönemde savunma sanayinde büyük bir devrim gerçekleştirdiğini biliyoruz. Özellikle uzay teknolojilerinde de önemli adımlar atıyoruz. Tüm bu alanlarda ferrokrom büyük bir önem taşıyor. Bizler de kromu ferrokroma dönüştüren ilk özel tesis yatırımı olmaktan büyük bir gurur duyuyoruz. 60 bin metrekare alana sahip olan tesisimiz, yaklaşık 250 milyon dolarlık büyük bir yatırımla hayata geçiyor. Ayrıca, ferrokrom fabrikamız birçok alanda ilk ve tek olma özelliği taşıyor. Yapay zeka destekli üretim modeli sayesinde karbon ayak izini anlık olarak izleyip, müdahale edebiliyoruz. Bu yönüyle dünyanın tek ferrokrom üreten tesisiyiz. Tesisimiz, yerli sermaye, yerli tasarım ve yüzde 90 yerli ekipmana sahiptir. Ayrıca, yerli mühendislerimizin ürettiği sistemlerle çalışıyor” dedi.
30 yılı aşkın bir süredir 6 bini aşan çalışanı ile yaklaşık 50 ülkeye hizmet ve ürün ihracatı yaptıklarını aktaran Gürsoy, “Ülke ekonomimize önemli katkı sağlıyoruz. Enerji alanında da bölgemize ve ülkemize hizmet etmeyi amaçlıyoruz. Bu tesisle birlikte yaklaşık 850 kişilik doğrudan istihdam sağlayacağımız gibi, 2023 yılında 50 milyon dolar olan ihracatımızı 2025 yılında 250 milyon dolara çıkarmış olacağız. Çevreci, ileri teknolojiyi öne çıkaran yatırımımızla Türkiye Yüzyılı vizyonuna uyum sağlamaya çalışıyoruz” diye konuştu.
KACIR: “SAYAİMİZ İÇİN KRİTİK ÖNEME SAHİP”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Sanayimiz için kritik önemi haiz ve ferrokrom üretim altyapımızla entegre bir paslanmaz çelik üretimi yatırımının ülkemize kazandırılması artık hep birlikte öncelikli bir hedefimiz. Bunu da inşallah hep beraber başaracağız. Sanayileşme tarihimizde yeni bir sayfa açacak bu yatırımı da ülkemize kazandırmakta kararlıyız." dedi. Bakan Kacır, yaptığı konuşmada, 250 milyon dolarlık yatırımla gerçekleşen ve 300 kişinin doğrudan istihdam edileceği tesisinin hayırlı olması temennisinde bulunarak, bölgeye bu yatırımı kazandıran Gürsoy Grup ailesini tebrik etti. Dünyanın küresel buhranların yaşandığı sancılı bir dönemden geçtiğini belirten Kacır, "Ticaret ve teknoloji savaşları, jeopolitik gerilimler, salgınlar, doğal afetler, iklim değişiklikleri, ezber edilmiş kuralların, bizzat onları koyanlar ve vazedenler tarafından terk edilişini hızlandırdı. Küresel ekonomideki yeni tabloda ülkelerin sürdürülebilir bir kalkınmayı gerçekleştirmesi, ancak ve ancak büyük resmi doğru okuyabilmeleri, üretim ve teknoloji geliştirme altyapısını, insan kaynağını planlı bir şekilde harekete geçirmeleriyle mümkün." diye konuştu.
Kacır, son 22 yılda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde tesis edilen güçlü yapıyla, demokrasi ve kalkınma atılımlarıyla Türkiye'nin sanayi ve teknolojide asra bedel başarılara imza attığını dile getirdi. Sayısı 191'den 361'e yükselen organize sanayi bölgeleri ile kurdukları 43 endüstri bölgesinin, Türkiye'nin üretim üsleri haline geldiğini vurgulayan Kacır, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sanayi sektöründe üretim ve ihracat rekorları kırdık. Otomotivden kimyaya, makineden çeliğe, beyaz eşyadan savunma ve havacılığa, tekstilden mobilyaya tüm sektörlerde sanayi ürünlerimizin yıllık ihracatını 34 milyar dolardan 241 milyar dolara yükselttik. Ülkemizin teknoloji geliştirme kabiliyetinin bir nişanesi niteliğindeki yerli ve milli elektrikli otomobilimiz Togg'u Bursa Gemlik'te üreterek milletimizle buluşturduk. Katma değerli ve yüksek teknolojili üretimi önceleyerek, yeşil ve dijital dönüşümü gerçekleştirerek, Türk sanayini dünyada daha güçlü, daha etkin bir konuma taşıyoruz."
"FERROKROM PEK ÇOK AR-GE VE ÜRETİM KAPASİTESİNDE KRİTİK ROLE SAHİP"
Kacır, geçen haftalarda Türkiye'nin sanayide yüksek teknoloji, sürdürülebilirlik ve verimlilik odaklı dönüşümünde yeni bir sayfa açacak 4 programı kamuoyuyla paylaştıklarını anımsattı. Bu programların kapsamına değinen Kacır, şunları kaydetti: "Katma değerli üretim altyapımızın güçlendirilmesinde önemli bir kilometre taşı niteliğindeki ve halihazırda başarıyla yürüttüğümüz Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı'mızın Yükselen Yenilikçi Teknolojiler Çağrısı'nı ilan ettik. Kamunun sanayimizin ikiz dönüşümünde yalnızca teşvik eden değil, aynı zamanda rehberlik eden bir yaklaşım sergileyeceği Dijital ve Yeşil Dönüşüm Destek Programlarını kamuoyuyla paylaştık. Ülkemizin yüksek teknoloji yatırımları için sunduğu fırsatları güçlendirecek HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı'nın detaylarını yerli ve yabancı yatırımcılarımızın huzurunda ilan ettik. 30 milyar dolarlık bir yüksek teknoloji yatırım programını Sayın Cumhurbaşkanı'mızca dünyaya duyurduk. İnanıyorum ki devreye aldığımız bu programlarla ülkemizin tüm potansiyelini harekete geçirecek yeni yatırımlar ve projeleri ülkemize kazandıracağız."
Bakan Kacır, Türkiye'yi yüksek teknoloji ve katma değerli üretimde devler ligine taşıyacaklarını anlattı. Ülkenin üretim ve teknoloji geliştirme altyapısını perçinlerken doğal kaynakları ekonomik kıymete dönüştürerek sanayinin ham madde ve ara malı tedarikini teminat altına almayı, ekonomik ve teknolojik bağımsızlık mücadelenin tamamlayıcısı olarak gördüklerini söyleyen Kacır, şu ifadeleri kullandı: "Son 22 yılda maden yatırımları için 3 bin 517 yatırım teşvik belgesi düzenledik, 752 milyar Türk lirası sabit yatırımı teşvik ettik ve 112 binden fazla nitelikli istihdamın önünü açtık. Enerji bağımsızlığımızda önemli bir sayfa açan Karadeniz gazının vatandaşımıza ulaşması için Zonguldak ve Sakarya Gaz Sahası'nda Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı tarafından gerçekleştirilen yatırımlara proje bazlı devlet desteği sunduk. Nadir toprak elementlerinin geri kazanımı, test ve analizi için önemli altyapıları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Tunceli'de inşa ediyoruz. Hedefimiz, yer üstüne çıkardığımız zenginliklerimizi nitelikli yatırımlar aracılığıyla katma değere dönüştürmek. Halihazırda metalürji, kimya ve refrakter sanayinin öncelikli girdileri arasında yer alan krom, rezervlerimizin ölçeği ve kalitesi açısından dünyada en üst sıralarda olduğumuz bir cevher. Kromun kıymetlendirilerek yüksek kalite ferrokroma dönüştürülmesi, özellikle otomotiv, havacılık, savunma ve denizcilik gibi ülkemizin halihazırda güçlü üretim altyapısına sahip olduğu pek çok sektörün AR-GE ve üretim kapasitesinde kritik role sahip."
"YAPAY ZEKA TEMELLİ ÜRETİM MODELİ, KARBON AYAK İZİ AZALTICI UYGULAMALAR..."
Orhaneli'deki bu fabrikanın yıllık 60 bin ton yüksek karbonlu ferrokrom üretim kapasitesine sahip olduğu bilgisini veren Kacır, tesisin Türkiye sanayisinin alaşımlı çelik üretiminde ihtiyaç duyduğu yüksek karbonlu ferrokromu temin edeceğini ve aynı zamanda Türkiye'yi dünya ferrokrom pazarında bir üst lige taşıyacağını belirtti. Fabrikanın yapay zeka temelli üretim modeli, karbon ayak izi azaltıcı uygulamaları, son teknoloji ve çevreci üretim prosesi, tesisin elektrik ihtiyacının yüzde 50'sini karşılayacak 80 megavatlık güneş enerjisi santraliyle "yeşil ve dijital dönüşüm vizyonu"nu en güçlü şekilde yansıttığına dikkati çeken Kacır, "Ülkemizin üretim ve ihracat gücüne önemli katkı sağlayacak bu tesise, bizler de Sayın Cumhurbaşkanı'mızın kararıyla proje bazlı yatırım teşviki sunduk. Türkiye'nin stratejik ihtiyaçlarına cevap veren bu tesisin ardından sanayimiz için kritik önemi haiz ve ferrokrom üretim altyapımızla entegre bir paslanmaz çelik üretimi yatırımının ülkemize kazandırılması artık hep birlikte öncelikli bir hedefimiz. Bunu da inşallah hep beraber başaracağız. Sanayileşme tarihimizde yeni bir sayfa açacak bu yatırımı da ülkemize kazandırmakta kararlıyız." değerlendirmesinde bulundu.
“22 YILDA EKONOMİMİZ 3 KAT BÜYÜTÜLDÜ”
AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala ise törende yaptığı konuşmada, “Türkiye’deki madenlerin nasıl katma değerli ürüne dönüştürülüp dışarıya satışının gerçekleştirdiğinin somut bir örneğidir. Bütün iktidarlar elinden geleni yaptı ama bu 22 yılda dünyadaki gelişmeler de dikkate alındığında fırsat iyi değerlendirildi ve 3 kat ekonomimiz büyütüldü. Gelişmiş ülkeler ligine çıkmak istiyoruz. Bunun yolu da katma değeri yüksek ürünler üreterek dünyaya satmaktır. Türkiye’nin bu lige çıkması temel hedefimizdir. Orada 10 büyük ekonomi arasına Türkiye’yi çıkarmak bizim Türkiye Yüzyılı vizyonumuzun temel hedefidir” ifadelerini kullandı.
YILLIK 150 MİLYON DOLAR İHRACAT YAPILACAK
Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, Bursa’nın önemli bir sanayi şehri olduğunu dile getirerek, “Bunu ihracat, istihdam ve ürettiği katma değer başta olmak üzere pek çok göstergede görmek mümkündür. Bugün açılışını yaptığımız bu fabrikada önümüzdeki dönem Bursa ve ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlayacaktır. Ferrokrom alanında ülkemizin ilk özel sektör yatırımı olma özelliğini taşıyan bu fabrikada yıllık 180 bin ton krom cevherine katma değer kazandırılacaktır. Yıllık 150 milyon dolar ihracat rakamlarına ulaşılacak bu tesiste, 850 kişi istihdam edilecektir” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından dualar eşliğinde kurdele kesilerek fabrikanın açılışı yapıldı.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Bursa’ya 250 milyon dolarlık yatırım
Orhaneli ilçesinde yapımı tamamlanan ferrokrom fabrikası faaliyete başladı. 250 milyon dolarlık yatırımla metalurji sektöründe önemli bir yer tutacak olan BG Ferrokrom fabrikası, 60 bin ton yüksek karbonlu ferrokrom üretimiyle sanayi ihracatına büyük bir katkı sunacak.
Bursa'da yüzde 100 yerli sermaye ile 250 milyon dolara Gürsoy Maden grubu tarafından kurulan BG Ferrokrom fabrikası törenle açıldı. BG Ferrokrom fabrikası, yılda 60 bin ton yüksek karbonlu ferrokrom üretim kapasitesine sahip. BG Ferrokrom, elektro manyetik karıştırıcıyla ikinci pota dekarbüzisyon teknolojisini kullanan dünyada tek üretim tesisi olma özelliğini de taşıyor. 60 bin metrekarelik bir alanda faaliyet gösteren tesiste, yapay zeka temelli üretim modeliyle karbon ayak izi yazılım aracılığıyla izlenerek minimumda tutuluyor. Tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirilmiş yerli yazılım ve sistemlerle donatılmış olan tesisin enerji ihtiyacını sürdürülebilir bir şekilde karşılamak için Şanlıurfa'daki Güneş Enerjisi Santrali (GES) yatırımı da devam ediyor. Yeni üretim tesisi grubun sadece bugüne değil, ekonomiye katkı sunarken geleceğe yatırım yapma hedefini de gösteriyor.
“BU YÖNÜYLE DÜNYANIN TEK FERROKROM ÜRETEN TESİSİYİZ”
BG Maden, Erkay Maden, Black Green'den sonra BG Ferrokrom'la sektöre yatırım yapmayı sürdürdüklerini belirten Gürsoy Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gürsoy, “Bugün ülkemiz için stratejik önemi olan, katma değer üreten, ihracat ve istihdam sağlayan, önemli bir yatırımın açılışını gerçekleştiriyoruz. Ferrokrom, paslanmaz çelikten, metal ve silah sanayilerine kadar birçok sektörde kullanılıyor. Ülkemizin son dönemde savunma sanayinde büyük bir devrim gerçekleştirdiğini biliyoruz. Özellikle uzay teknolojilerinde de önemli adımlar atıyoruz. Tüm bu alanlarda ferrokrom büyük bir önem taşıyor. Bizler de kromu ferrokroma dönüştüren ilk özel tesis yatırımı olmaktan büyük bir gurur duyuyoruz. 60 bin metrekare alana sahip olan tesisimiz, yaklaşık 250 milyon dolarlık büyük bir yatırımla hayata geçiyor. Ayrıca, ferrokrom fabrikamız birçok alanda ilk ve tek olma özelliği taşıyor. Yapay zeka destekli üretim modeli sayesinde karbon ayak izini anlık olarak izleyip, müdahale edebiliyoruz. Bu yönüyle dünyanın tek ferrokrom üreten tesisiyiz. Tesisimiz, yerli sermaye, yerli tasarım ve yüzde 90 yerli ekipmana sahiptir. Ayrıca, yerli mühendislerimizin ürettiği sistemlerle çalışıyor” dedi.
30 yılı aşkın bir süredir 6 bini aşan çalışanı ile yaklaşık 50 ülkeye hizmet ve ürün ihracatı yaptıklarını aktaran Gürsoy, “Ülke ekonomimize önemli katkı sağlıyoruz. Enerji alanında da bölgemize ve ülkemize hizmet etmeyi amaçlıyoruz. Bu tesisle birlikte yaklaşık 850 kişilik doğrudan istihdam sağlayacağımız gibi, 2023 yılında 50 milyon dolar olan ihracatımızı 2025 yılında 250 milyon dolara çıkarmış olacağız. Çevreci, ileri teknolojiyi öne çıkaran yatırımımızla Türkiye Yüzyılı vizyonuna uyum sağlamaya çalışıyoruz” diye konuştu.
KACIR: “SAYAİMİZ İÇİN KRİTİK ÖNEME SAHİP”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Sanayimiz için kritik önemi haiz ve ferrokrom üretim altyapımızla entegre bir paslanmaz çelik üretimi yatırımının ülkemize kazandırılması artık hep birlikte öncelikli bir hedefimiz. Bunu da inşallah hep beraber başaracağız. Sanayileşme tarihimizde yeni bir sayfa açacak bu yatırımı da ülkemize kazandırmakta kararlıyız." dedi. Bakan Kacır, yaptığı konuşmada, 250 milyon dolarlık yatırımla gerçekleşen ve 300 kişinin doğrudan istihdam edileceği tesisinin hayırlı olması temennisinde bulunarak, bölgeye bu yatırımı kazandıran Gürsoy Grup ailesini tebrik etti. Dünyanın küresel buhranların yaşandığı sancılı bir dönemden geçtiğini belirten Kacır, "Ticaret ve teknoloji savaşları, jeopolitik gerilimler, salgınlar, doğal afetler, iklim değişiklikleri, ezber edilmiş kuralların, bizzat onları koyanlar ve vazedenler tarafından terk edilişini hızlandırdı. Küresel ekonomideki yeni tabloda ülkelerin sürdürülebilir bir kalkınmayı gerçekleştirmesi, ancak ve ancak büyük resmi doğru okuyabilmeleri, üretim ve teknoloji geliştirme altyapısını, insan kaynağını planlı bir şekilde harekete geçirmeleriyle mümkün." diye konuştu.
Kacır, son 22 yılda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde tesis edilen güçlü yapıyla, demokrasi ve kalkınma atılımlarıyla Türkiye'nin sanayi ve teknolojide asra bedel başarılara imza attığını dile getirdi. Sayısı 191'den 361'e yükselen organize sanayi bölgeleri ile kurdukları 43 endüstri bölgesinin, Türkiye'nin üretim üsleri haline geldiğini vurgulayan Kacır, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sanayi sektöründe üretim ve ihracat rekorları kırdık. Otomotivden kimyaya, makineden çeliğe, beyaz eşyadan savunma ve havacılığa, tekstilden mobilyaya tüm sektörlerde sanayi ürünlerimizin yıllık ihracatını 34 milyar dolardan 241 milyar dolara yükselttik. Ülkemizin teknoloji geliştirme kabiliyetinin bir nişanesi niteliğindeki yerli ve milli elektrikli otomobilimiz Togg'u Bursa Gemlik'te üreterek milletimizle buluşturduk. Katma değerli ve yüksek teknolojili üretimi önceleyerek, yeşil ve dijital dönüşümü gerçekleştirerek, Türk sanayini dünyada daha güçlü, daha etkin bir konuma taşıyoruz."
"FERROKROM PEK ÇOK AR-GE VE ÜRETİM KAPASİTESİNDE KRİTİK ROLE SAHİP"
Kacır, geçen haftalarda Türkiye'nin sanayide yüksek teknoloji, sürdürülebilirlik ve verimlilik odaklı dönüşümünde yeni bir sayfa açacak 4 programı kamuoyuyla paylaştıklarını anımsattı. Bu programların kapsamına değinen Kacır, şunları kaydetti: "Katma değerli üretim altyapımızın güçlendirilmesinde önemli bir kilometre taşı niteliğindeki ve halihazırda başarıyla yürüttüğümüz Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı'mızın Yükselen Yenilikçi Teknolojiler Çağrısı'nı ilan ettik. Kamunun sanayimizin ikiz dönüşümünde yalnızca teşvik eden değil, aynı zamanda rehberlik eden bir yaklaşım sergileyeceği Dijital ve Yeşil Dönüşüm Destek Programlarını kamuoyuyla paylaştık. Ülkemizin yüksek teknoloji yatırımları için sunduğu fırsatları güçlendirecek HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı'nın detaylarını yerli ve yabancı yatırımcılarımızın huzurunda ilan ettik. 30 milyar dolarlık bir yüksek teknoloji yatırım programını Sayın Cumhurbaşkanı'mızca dünyaya duyurduk. İnanıyorum ki devreye aldığımız bu programlarla ülkemizin tüm potansiyelini harekete geçirecek yeni yatırımlar ve projeleri ülkemize kazandıracağız."
Bakan Kacır, Türkiye'yi yüksek teknoloji ve katma değerli üretimde devler ligine taşıyacaklarını anlattı. Ülkenin üretim ve teknoloji geliştirme altyapısını perçinlerken doğal kaynakları ekonomik kıymete dönüştürerek sanayinin ham madde ve ara malı tedarikini teminat altına almayı, ekonomik ve teknolojik bağımsızlık mücadelenin tamamlayıcısı olarak gördüklerini söyleyen Kacır, şu ifadeleri kullandı: "Son 22 yılda maden yatırımları için 3 bin 517 yatırım teşvik belgesi düzenledik, 752 milyar Türk lirası sabit yatırımı teşvik ettik ve 112 binden fazla nitelikli istihdamın önünü açtık. Enerji bağımsızlığımızda önemli bir sayfa açan Karadeniz gazının vatandaşımıza ulaşması için Zonguldak ve Sakarya Gaz Sahası'nda Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı tarafından gerçekleştirilen yatırımlara proje bazlı devlet desteği sunduk. Nadir toprak elementlerinin geri kazanımı, test ve analizi için önemli altyapıları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Tunceli'de inşa ediyoruz. Hedefimiz, yer üstüne çıkardığımız zenginliklerimizi nitelikli yatırımlar aracılığıyla katma değere dönüştürmek. Halihazırda metalürji, kimya ve refrakter sanayinin öncelikli girdileri arasında yer alan krom, rezervlerimizin ölçeği ve kalitesi açısından dünyada en üst sıralarda olduğumuz bir cevher. Kromun kıymetlendirilerek yüksek kalite ferrokroma dönüştürülmesi, özellikle otomotiv, havacılık, savunma ve denizcilik gibi ülkemizin halihazırda güçlü üretim altyapısına sahip olduğu pek çok sektörün AR-GE ve üretim kapasitesinde kritik role sahip."
"YAPAY ZEKA TEMELLİ ÜRETİM MODELİ, KARBON AYAK İZİ AZALTICI UYGULAMALAR..."
Orhaneli'deki bu fabrikanın yıllık 60 bin ton yüksek karbonlu ferrokrom üretim kapasitesine sahip olduğu bilgisini veren Kacır, tesisin Türkiye sanayisinin alaşımlı çelik üretiminde ihtiyaç duyduğu yüksek karbonlu ferrokromu temin edeceğini ve aynı zamanda Türkiye'yi dünya ferrokrom pazarında bir üst lige taşıyacağını belirtti. Fabrikanın yapay zeka temelli üretim modeli, karbon ayak izi azaltıcı uygulamaları, son teknoloji ve çevreci üretim prosesi, tesisin elektrik ihtiyacının yüzde 50'sini karşılayacak 80 megavatlık güneş enerjisi santraliyle "yeşil ve dijital dönüşüm vizyonu"nu en güçlü şekilde yansıttığına dikkati çeken Kacır, "Ülkemizin üretim ve ihracat gücüne önemli katkı sağlayacak bu tesise, bizler de Sayın Cumhurbaşkanı'mızın kararıyla proje bazlı yatırım teşviki sunduk. Türkiye'nin stratejik ihtiyaçlarına cevap veren bu tesisin ardından sanayimiz için kritik önemi haiz ve ferrokrom üretim altyapımızla entegre bir paslanmaz çelik üretimi yatırımının ülkemize kazandırılması artık hep birlikte öncelikli bir hedefimiz. Bunu da inşallah hep beraber başaracağız. Sanayileşme tarihimizde yeni bir sayfa açacak bu yatırımı da ülkemize kazandırmakta kararlıyız." değerlendirmesinde bulundu.
“22 YILDA EKONOMİMİZ 3 KAT BÜYÜTÜLDÜ”
AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala ise törende yaptığı konuşmada, “Türkiye’deki madenlerin nasıl katma değerli ürüne dönüştürülüp dışarıya satışının gerçekleştirdiğinin somut bir örneğidir. Bütün iktidarlar elinden geleni yaptı ama bu 22 yılda dünyadaki gelişmeler de dikkate alındığında fırsat iyi değerlendirildi ve 3 kat ekonomimiz büyütüldü. Gelişmiş ülkeler ligine çıkmak istiyoruz. Bunun yolu da katma değeri yüksek ürünler üreterek dünyaya satmaktır. Türkiye’nin bu lige çıkması temel hedefimizdir. Orada 10 büyük ekonomi arasına Türkiye’yi çıkarmak bizim Türkiye Yüzyılı vizyonumuzun temel hedefidir” ifadelerini kullandı.
YILLIK 150 MİLYON DOLAR İHRACAT YAPILACAK
Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, Bursa’nın önemli bir sanayi şehri olduğunu dile getirerek, “Bunu ihracat, istihdam ve ürettiği katma değer başta olmak üzere pek çok göstergede görmek mümkündür. Bugün açılışını yaptığımız bu fabrikada önümüzdeki dönem Bursa ve ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlayacaktır. Ferrokrom alanında ülkemizin ilk özel sektör yatırımı olma özelliğini taşıyan bu fabrikada yıllık 180 bin ton krom cevherine katma değer kazandırılacaktır. Yıllık 150 milyon dolar ihracat rakamlarına ulaşılacak bu tesiste, 850 kişi istihdam edilecektir” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından dualar eşliğinde kurdele kesilerek fabrikanın açılışı yapıldı.
Kaynak: AA-İHA
En Çok Okunan Haberler