SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursalı patronlar sendika beğenmiyor

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2021 20:55
Haber Güncellenme Tarihi: 25.10.2021 21:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bursalı patronlar sendika beğenmiyor

Son toplu sözleşmeden haklarının iyi savunulmadığı gerekçesiyle Türk-İş’e bağlı TEKSİF’ten istifa ederek Hak-İş’e bağlı Öz İplik-İş Sendikası’na geçen 6 işçi İpekiş fabrikası tarafından işten çıkarıldı. 2019 tarihinden itibaren sendika değiştirmeye başlayan işçiler, gerek fabrika gerekse istifa ettikleri sendikanın baskısına maruz kaldıklarını dile getirirken, tekstil sektöründe tıpkı bir kaç yıl önce otomotivde yaşanan metal fırtına gibi ipek fırtınanın ayak sesleri duyuluyor.

Son yapılan sözleşmeden memnun olmayan tekstil işçilerinin sendika değiştirmeleriyle başlayan sıkıntılar, sendika değiştiren işçilerin bir kısmının işten atılmasıyla başka bir evreye geçti. İpekiş fabrikasında çalışan ve iki yıldır fabrikalarda sendika değiştiren işçilere yapılan baskılar sonuç vermeyince Öz İplik-İş Sendikası’na geçen ve aktif olarak sendikal faaliyet yürüten Battal Gündoğdu, Arif Şengelen, Selami Ayhan, Mustafa Kılbacak, Barış Değirmencioğlu ve Umut Yıldırım Eylül ayında işten çıkarıldı. İşçiler, TEKSİF ve fabrika yönetiminin son iki yılda işten atma tehdidi dahil bir çok yöntem başvurduğunu dile getirirken, fabrika yönetiminin bir sendikadan yana tavır koyarak işçinin sendika seçme hakkını elinden almak istemesi Bursalı patronların sendika beğenmediği fikrini akıllara getirdi.

İŞÇİLER TEKSİF’E SIRTINI DÖNDÜ

Kurulduğu günden beri Türk-İş’e bağlı Teksif’in yetkili sendika olduğu Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren İpek İş Tekstil'de çalışan işçiler, 2018 yılında imzalanan üç yıllık sözleşmeye tepki göstererek, istifa etmeye başlamıştı. Öyle 230 sendikalı çalışanın olduğu fabrikada Öz İplik-İş’in üye sayısı bir ara 150’yi aşarken yapılan baskılarla 70’lere indi. Ancak daha sonra işçiler bir kez daha Öz İplik-İş sendikasına geçmeye başladı ve fabrikada yetkisi alacak sayıya ulaşıldı.

FABRİKA ÖNÜNDE 45 GÜNDÜR DİRENİŞ

Fabrika önünde başlatılan direnişin 45. gününde Teksif’in Ankara genel merkez yöneticisi Ersin Çelik, Bursa Şube Başkanı Nihat Şeker, Türk Metal Sendikası yöneticileri, fabrika önüne geldi. Teksif, ayrıca örgütlü olduğu fabrikalardan işçileri otobüsle İpek İş fabrikasının önüne taşıdı. Teksif ve Öz İplik-İş temsilcileri arasında sözlü sataşmalar yaşandı. Çevik kuvvet ekipleri iki sendika arasına girerek olaya müdahale etti. İpek İş işçileri, vardiya çıkışında fabrika önünde eylemlerine devam eden işçilerin yanına geldi. Sloganlarla karşılanan işçiler, sırtını Teksif yöneticilerine dönerek alkışlarla eylemini sürdürdü.

KADRİ UYAR SÖZLEŞMESİ VE İPLİK FIRTINASI

Bursa Şehir Gazetesi’nin sorularını yanıtlayan Öz İplik İş Bursa Şube Başkanı Ekrem Saraçoğlu, kısa bir süre önce Kadri Uyar Boya ve Ampre Fabrikası’nda Öz İplik İş arasında yapılan toplu sözleşme ile yüzde 48’e varan ücret artışı ve sosyal hak artışı sağlandığını dile getirdi. Sektörde bu sözleşmenin diğer fabrikalarda da etkili olduğunu ve Öz İplik-İş’in sözleşmesinin diğer işçileri de etkilediğini anlatan Saraçoğlu, işçilerin Teksif’e tepkilerinin arttığını anlattı. Bir kaç yıl önce otomotiv sektöründe yaşanan metal fırtına etkisinin önümüzdeki dönemde tekstil iş kolunda yaşanacağını vurgulayan Saraçoğlu, kazanımların sektörde yeni yapılacak sözleşmeler için de bir örnek olacağını, bu durumun da hem fabrika yönetimleri tem de Teksif’i zorladığını kaydetti.

Kadri Uyar Boya ve Ampre Fabrikası’nda yüzde 23 maaş zammının yanı sıra yüzde 25 sosyal hak kazanımının sağlandığını aktaran Saraçoğlu, TEKSİF’in sektörde sendikalı ve sendikasız işçilerin mesai ücretlerinin yapılan sözleşme nedeniyle farklılık göstermediğini ve bu durumun sendikalı işçilerin mağdur olmasına neden olduğunu da vurguladı. Saraçoğlu, tekstil iş kolunda çalışan emekçilerin hakkını hukukunu korumak için mücadelelerini sürdüreceklerini de sözlerine ekledi.

(Alpaslan YILDIZ)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.