SON DAKİKA
Hava Durumu

Çataltepe mağdurları çıkış arıyor!

BESOB Başkanı Arif Tak’ın, “Türkiye’nin en büyük esnaf sanayi sitesi olacağı iddiasıyla binlerce esnaftan para toplanarak yola çıkılan Kestel Çataltepe Projesi aradan geçen 13 yılda büyük fiyaskoya dönüşürken, BESOB’a güvenerek para yatıran esnafın isyanı her geçen gün büyüyor. Dokumacılar Odası öncülüğünde imza kampanyası başlatan esnaf, kurulan kooperatifi kabul etmediklerini ve TOKİ’nin projeyi yürütmesini istiyor. 

Haber Giriş Tarihi: 16.08.2021 20:19
Haber Güncellenme Tarihi: 16.08.2021 21:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Çataltepe mağdurları çıkış arıyor!

Kestel Çataltepe Büyük Sanayi Sitesi için para yatıran ancak yıllardır dükkanları teslim edilmeyen esnafın mağduriyeti her geçen gün artıyor. Yapıştığı koltuktan 50 yıldır kalkmayan Arif Tak, binlerce kişiyi mağdur etmesine rağmen sanki sorumluluk kendisinde değilmiş gibi sessizliğini sürdürüyor. Dolandırıldığını iddia eden esnaf feryat ederken Tak, topu siyasilere atarak işin içinden sıyrılmak istiyor.

ARİF TAK BİLDİĞİNİZ GİBİ
BESOB ve TOKİ işbirliği ile yapılacağı garantisiyle binlerce esnaftan para toplanmıştı. Ancak TOKİ projeden bir süre sonra çekildi. BESOB Başkanı Arif Tak, sorumluluk almak yerine kurdurduğu kooperatifle bir kez daha insanlardan para toplamaya kalkarken, 13 yıldır yılan hikayesine dönen esnaf sitesinde hak sahibi esnafların feryadı her gün daha fazla yükseliyor.  Sanayi sitesini eline yüzüne bulaştıran ve şimdi de esnafa adres olarak kurulan kooperatifi gösteren Arif Tak, bir yandan da sorumluluğu siyasilere atmak için çaba gösteriyor. Esnafa hizmet etmek yerine siyasilerle poz verip lüks yaşamına devam eden Tak, bir kez daha binlerce esnafı mağdur etme pahasına film çevirmeye devam ediyor. 

ESNAF İMZA TOPLAMAYA BAŞLADI
Yaşadıkları mağduriyeti kurdukları sosyal medya sayfalarında dile getiren ve çare arayan mağdur esnaf ise Dokumacılar Odası öncülüğünde ortak bir metinle imza toplamaya başladı. Hazırlanan metinde şunlara yer veriliyor: “2008 yılında protokolü Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından yapılarak, duyurusu yapılan BESOB Kestel Çataltepe Büyük Sanayi Sitesi’ne TOKİ güvencesi olduğundan başvuru yaptım.
2008-2019 yılları arası talep edilen ödemelerimi kısmen/tamamen yaptım. Geçen bu süreçte TOKİ Altyapı ihalesi yapıldı. Meslek gruplarına göre Dokumacılar/Demirciler bölümü ihalesinin 2016 yılı mayıs ayında TOKİ tarafından yapılacağı, devamında bütün meslek grupları için ayrı ayrı ihale yapılacağı açıklandı.
Bugüne gelindiğinde BESOB’un TOKİ ile protokolü iptal ettiği, ek bir protokol ile tapu devrini aldığı, bizlere bilgi dahi verilmeden BESOB adında bir kooperatif kurduğu, bu kooperatife ortak kaydettiği, ancak asıl hak sahibi olan esnafın bilgilendirilmesine dahi gerek duymadığını öğrenmiş bulunmaktayım.
SONUÇ;
BESOB kooperatif kurdum, size dükkan, işyeri, atölye yapacağım diye bir girişimde bulunsa; üçbin esnafın yüzde biri bu çağrıya olumlu bakardı.
BESOB’a yapılan talepler TOKİ güvencesi olduğundan yapılmıştır. TOKİ güvencesi var diyerek ödeme yapan esnaf, alt yapı parasını ödemiş, ancak altyapısı bitmiş bir sanayi arazisinin sıfır bedelle, hiçbir teminatı olmayan BESOB ve TOKİ’nin içinde olmadığı, iş tecrübesi ve ehliyeti olmayan bir kooperatife devredildiğini öğreniyorum.
Benden kooperatife kayıt olmam için ekstra para talep edilmektedir. BESOB tarafından dolandırıldığımı, projenin TOKİ tarafından devam ettirilmesini talep ediyorum. 
Kooperatife karşı olduğumu, böyle büyük bir projenin kooperatif aracılığı ile yapılacağına inanmıyorum.”

GERİDE KALAN 13 YILDA NE OLDU?
Takvimler Ağustos 2008’i gösterirken TOKİ Çataltepe Büyük Sanayi Sitesi için girişim başladı. Devam eden 4 ayda BESOB, 2 bin kişiden talep kayıtlarını aldı. 18 Aralık 2008’te Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Bursa mitingi sırasında TOKİ protokolü de imzalandı. 2009 Ocak ayında ise başvuru sahiplerinden 2-16 bin lira arasındaki ön ödemeleri toplandı. 29 Mayıs 2009’da da Bülent Arınç’ın da katıldığı törenle sanayi sitesinin temeli atıldı. Bölgede yapılan 125 dükkân 2012 yılında sahiplerine teslim edildi. Zaten ondan sonra da başka dükkân yapılmadı. 2015 yılında dokuma tekstil – demir ve madeni işler meslek grubundan esnafların TOKİ hesaplarına 20 bin lira ön peşinatları yatırtıldı. 2016’da ihale yapılarak 2017 yılı sonunda hak sahiplerine iş yerlerinin teslim edileceği duyuruldu. O ihale hiç yapılmadı. Aradan 3 yıl geçtikten sonra 2019 yılında hak sahiplerine sorulmadan BESOB ile TOKİ arasında yapılan protokolle arazi BESOB’a devredildi. O tarihlerde BESOB Başkanı Arif Tak, kooperatif kurarak kendilerinin sanayi sitesini yapacağını açıkladı ve gazetelerde boy boy mülakatları çıktı. Hak sahiplerine sorulmadan bir de kooperatif kuruldu yetmedi hak sahiplerinin kooperatife üye olmaları için baskı yapıldığı iddiaları ayyuka çıktı. Kurulan kooperatif yönetimi BESOB’tan farklı bir yapı olarak bağımsız davranmaya yöneldi. Ancak esnaf, yeniden para toplama yoluna giden kooperatifi kabul etmiyor. Esnaf, BESOB tarafından mağdur edildiklerini, kooperatifle bir kez daha mağdur edilmek istendiklerini ileri sürüyor. 


(Alpaslan YILDIZ)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.