SON DAKİKA
Hava Durumu

CHP İl Başkanı İsmet Karaca’nın meyhanesine kaçak zaptı: Her işleri kanun dışı!

Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Başkanı İsmet Karaca ve kardeşinin Heykel’de tarihi bir binada faaliet gösteren “Leman” isimli meyhanesinin kanunsuz şekilde eklemelerle büyütüldüğü Anıtlar Kurulu’nun raporu ile ortaya çıktı. Anıtlar Kurulu, yaya yolunu da kapatan Leman’ın yasal olmayan bölümlerinin kaldırılması için Osmangazi Belediyesi’ne yazı gönderdi. 

Haber Giriş Tarihi: 27.06.2022 21:19
Haber Güncellenme Tarihi: 27.06.2022 21:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
CHP İl Başkanı İsmet Karaca’nın meyhanesine kaçak zaptı: Her işleri kanun dışı!

CHP’de Bursa Büyükşehir Belediye Başkan adayı  Mustafa Bozbey’le ilgili sarsıcı iddia ve skandalların kamuoyunda tartışmaları devam ederken bu kez CHP İl Başkanı İsmet Karaca’nın sahibi olduğu ve kardeşi tarafından işletilen Leman isimli meyhanenin bir çok bölümünün kaçak olduğu ortaya çıktı.  


ANITLAR KURULUNA TAKILDI
İktidara ve Bursa Büyükşehir yönetimine karşı kanun nizam edebiyatı yapan CHP İl Başkanı İsmet Karaca’nın Heykel Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu’nun aralığında faaliyet gösteren meyhanesini kanun kural dinlemeden büyüttüğü, tarihi yapılara zarar verdiği ortaya çıktı. CİMER’e yapılan başvurunun ardından harekete geçen ve şikayet konusu yerle ilgili uzman raporu hazırlatan Anıtlar Kurulu,  25 Mayıs 2022 tarihli toplantısında Leman adlı işletmenin faaliyet gösterdiği alandaki inceleme raporunu masaya yatırdı. Toplantıda Osmangazi ilçesi Reyhan-Kayhan-Hanlar Bölgesi Koruma Amaçlı İmar Planı kapsamında kentsel sitte, özel mülkiyetteki tapunun 4351 ada, 32 parselin kayıtlı taşınmaz üzerinde yer alan 20-05-2002 tarihli ve 9111 sayılı kurul kararıyla restorasyon tadilat projesi uygun bulunan 1. Grup korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tecilli yapıya yapı kullanım izni verilmesine yönelik 17/08-2006 tarihli ve 1714 sayılı kurul kararı ve müdürlüğün 12.12.2006 tarihli ve 2687 sayılı yazısından sonra yapılanlar özetleniyor. 


İŞTE YASAL OLMAYAN O İŞLER
Söz konusu binanın bahçesindeki yola terk işlemine göre yapılan düzenlemenin değiştirilerek, bitişik 34 parselle ara duvarların yıkılarak birleştirildiği ve üzerinin metal konstrüksiyonlu açılır kapanır tente ile kapatıldığı, metal havalandırma bacası, sıva-boya uygulaması yapıldığı, zemin döşemelerinin yenilendiği belirlendi. Söz konusu binanın bahçe kısmındaki müştemilatın duvarları kaldırılarak açık mekan haline getirildi tespit edildi. Yapının iç kısmındaki duvarların karar gereğince tamamlanmadığı,  ayrıca metal baca ve tabela uygulamalarının gerçekleştirildiği raporda yer aldı. 


BELEDİYEYE YAZI GÖNDERİLDİ
Kurul, yapılan bu tespitlerin ortadan kaldırılması için Osmangazi Belediyesi’ne yazı göndererek, 2863 sayılı kanunun 9. Maddesine aykırı ve izinsiz uygulamaları yapan ve yaptıranlar hakkında gerekli yasal soruşturmanın açtırılarak, sonucunun Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne bildirilmesini istedi. Kurul, Osmangazi Belediyesi’nin yürürlükteki imar kanunu kapsamında gerekli müdahaleyi yaparak 20-05-2002 tarihli ve 9111 sayılı kurul kararına eki projesine uygun hale getirilmesini istedi. Tüm izinsiz uygulamaların ilgili idare ve proje müellifinin sorumluluğunda kaldırılarak sonucun belgeleriyle birlikte yine Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne bildirilmesi talep edildi. 


YOLU DA KAPATMIŞLAR
Karaca kardeşlerin, binalarda yaptıkları uygunsuz tadilatların yanı sıra imar planında yer alan yaya yolunu da kapattıkları ortaya çıktı. Kurul kararında, 17-08-2006 tarih ve 1714 sayılı kurul kararıyla uygun bulunan yola terk işleminin ilgili kurumlar tarafından gerçekleştirilmediği ve fiilen uygulanmadığının anlaşıldığına yer verilirken, 2863 sayılı kanunun 61. Maddesi açısından Kurul kararlarına uyulmasının yasal bir zorunluluk olduğunun ilgili kurumlara hatırlatılmasına, yola terkinin gerçekleştirilerek bahçe duvarlarının geri çekilmesine de vurgu yapıldı. Yine 32 parsel ile kısmen yolda kalan bitişik 34 parselin birlikte kullanımının Koruma Amaçlı İmar Planındaki hükümlere aykırı olduğunun da anlaşıldığının altı çizilen kararda, anılan taşınmazların terklerinin gerçekleştirilerek Koruma Amaçlı İmar Planındaki kullanımına uygun olarak yaya yolunun açılmasının belediye tarafından sağlanması ve sonucun Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne bildirilmesine karar verildi. 


GÖZLER OSMANGAZİ BELEDİYESİ’NDE
Koruma Kurulu’nun gönderdiği yazının ardından Osmangazi Belediyesi’nin nasıl bir adım atacağı merakla bekleniyor. Karaca kardeşlerin kaçakları yıkılacak mı yoksa başka bir formül mü bulunacak. Ancak aynı belediyenin işletme ruhsatı verirken bu uygunsuzlukları neden göz ardı ettiği de ayrıca açıklamaya muhtaç. Osmangazi Belediye Başkanlığı, yolu kapatan ve tadilat planına uyulmayan bir işletmeye nasıl çalışma ruhsatı verildiğiyle ilgili kamuoyuna bilgi verecek mi? Onu da önümüzdeki günlerde göreceğiz. 
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.