SON DAKİKA
Hava Durumu

Demokrasi paketi açıklandı...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanlık Yeni Bina'da düzenlediği basın toplantısıyla yeni "Demokratikleşme Paketi"ni açıkladı. Erdoğan,

Haber Giriş Tarihi: 30.09.2013 16:41
Haber Güncellenme Tarihi: 30.09.2013 17:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Demokrasi paketi açıklandı...
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanlık Yeni Bina'da düzenlediği basın toplantısıyla yeni "Demokratikleşme Paketi"ni açıkladı. Erdoğan, "Kamu kurumlarında başörtüsü yasağını kaldırıyoruz" dedi. Başbakan ayrıca "ilkokullardaki öğrenci andı uygulamasını kaldırdıklarını da açıkladı.

 

Başbakan Erdoğan düzenlediği basın toplantısı ile "Demokratikleşme Paketi'nin içeriğini kamuoyuyla paylaştı. Erdoğan, yeni seçim sistemiyle ilgili üç farklı alternatifi de tartışmaya açtıklarını belirterek, "Mevcut sistemle yani yüzde 10 barajıyla devam edebiliriz. Barajı yüzde 5'e çekip, 5'li gruplandırmayla Daraltılmış Bölge Seçim Sistemini uygulayabiliriz. Üçüncü seçenek olarak da, ülke barajını tamamen kaldırarak, Dar Bölge Seçim Sistemini getirebiliriz. Bu üç seçeneği önümüzdeki günlerde tartışacak, Türkiye için en doğrusu, en isabetlisi hangisiyse, o yönde düzenlemeyi Meclis'e getirecek, yolumuza o şekilde devam edeceğiz" dedi.

SİYASİ PARTİLERE YENİ DÜZENLEME

Siyasi haklar alanındaki ikinci düzenlemeyi "Siyasi Partilere Devlet Yardımı" konusunda yaptıklarını vurgulayan Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu: "Siyasi partilere devlet yardımının kapsamını genişletiyoruz. Siyasi Partiler Kanunu'nun Ek 1'inci maddesini değiştiriyor, devlet yardımı için yüzde 7 olan mevcut oranı yüzde 3'e çekiyoruz. Yani seçime katılan siyasi partilerden yüzde 3'ü aşan oranda oy alanlara da, Hazineden ayrılan toplam kaynak içinden devlet yardımı yapılacak. Bu düzenlemenin de, siyasi partilerimizi güçlendireceğine, katılımcılığı artıracağına, rekabetin daha adil hale gelmesine katkı sağlayacağına inanıyoruz.

SİYASİ PROPAGANDA DA DİL SERBESTLİĞİ

Bir başka yasal düzenlemeyle siyasi partilere üyelikte engelleri kaldırdıklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, şunları söyledi: "Siyasi Partiler Kanunu'nun 11'inci maddesinde yapacağımız değişiklikle, siyasi partilere üye olmayı daraltan, kısıtlayan bazı engelleri ortadan kaldırıyoruz. Seçim Kanunu hükümlerine göre, oy verme hakkına sahip olan herkesin, siyasi partilere de üye olabilmesinin önünü açıyoruz. Bu amaçla, 11'inci Maddenin B bendindeki 6 kısıtlayıcı engeli ortadan kaldırıyoruz. Yine Siyasi Partiler Kanunu'nda yapacağımız değişiklikle, farklı dil ve lehçelerde siyasi propaganda imkanını getiriyoruz. 298 Sayılı Kanun'un ilgili maddesini değiştirerek, siyasi parti ve adaylar tarafından yapılacak her türlü propagandada Türkçe'nin yanında farklı dil ve lehçelerin de kullanılabilmesini mümkün hale getiriyoruz. Aynı şekilde, ön seçimlerde farklı dil ve lehçelerde propaganda imkanını getiriyoruz. Siyasi Partiler Kanunu'nun 43'üncü maddesindeki kısıtlayıcı hükmü kaldırıyor, ön seçimlerde de Türkçe'den başka bir dil ya da lehçeyle propaganda imkanını tüm partilere sağlıyoruz."

 

 

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan diğer başlıklar ise şöyle:

 

•Belirli suçlar, kişinin, dili, ırkı, milliyeti, rengi, cinsiyeti, engelliliği, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini veya mezhebi nedeniyle işlenirse, cezası daha da ağırlaşacak.

•Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Kurulu    kuruyoruz.

•Yaşam tarzına saygıyı TCK ile  güvence altına alıyoruz.

•Toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin sürelerini uzatıyoruz.

•Toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde hükümet komiseri uygulamasına son veriyoruz...

•Yükümlülükler düzenleme kurulları tarafından yerine getirilecek.

•Özel okullarda farklı dil ve lehçelerde eğitim verilmesini mümkün hale getiriyoruz.

•İlkokullardaki öğrenci andı uygulamasını    kaldırıyoruz.

•Köy isimlerinin değiştirilmesinin önündeki             yasal engeli kaldırıyoruz.

•Kişisel verilerin korunmasına yasal güvence getiriyoruz. Kişilerin özel bilgileri ilgisiz kişiler tarafından kullanılamayacak, ilgisiz kişilerle paylaşılamayacak.

•Kamuda başörtüsü artık serbest

•Kılık kıyafet yönetmeliğini değiştirerek, kamu kurumlarında başörtü yasağını kaldırıyoruz.

•Mor Gabriel, diğer adıyla Deyrulumur        Manastırı arazisi manastır vakfına iade ediliyor.

•Roman Dil ve Kültür Enstitüsü kuruyoruz.

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.