SON DAKİKA
Hava Durumu

Devlet Marmara Denizi için harekete geçiyor!

Marmara Denizi’ni bir süredir saran deniz salyası, denizdeki canlı yaşamı tehdit etmeye devam ederken, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi için çalıştay yapılacağını açıkladı. Bakan Kurum’un yaptığı açıklama, bilim insanlarını da sevindirdi. 

Haber Giriş Tarihi: 01.06.2021 20:51
Haber Güncellenme Tarihi: 01.06.2021 20:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Devlet Marmara Denizi için harekete geçiyor!

Kasım ayından beri Marmara Denizi’nin tüm kıyılarında görünen deniz salyası (müsilaj) sorununa karşı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı harekete geçti. Bursa’nın Mudanya ve Gemlik sahillerinde de etkili olan ve deniz altındaki canlı yaşamını da tehdit eden deniz salyası sorunuyla ilgili tartışmalar devam ederken, çözümle ilgili haber çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’dan geldi. 


 ÇALIŞTAY 4 HAZİRAN’DA


Van Gölü Havzası Koruma Eylem Planı ve Uygulama Programı kapsamında Büyükşehir Belediyesi, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA), Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ve Edremit Belediyesi işbirliğinde düzenlenen Van Gölü Sempozyumu'na katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, burada yaptığı konuşmada "Marmara Denizinin yarınlarını kurtaracak bir çalıştay yapacağız" dedi. Bakanlık olarak koordinasyon, denetleme, yönlendirme vazifelerinin olduğunu vurgulayan Kurum, "Bu nedenle, 4 Haziran'da bakanlıklarımız, belediyelerimiz, akademisyenlerimiz ve sivil toplum kuruluşlarımızla deniz kirliliği ve müsilaj problemine yönelik, sadece bugünümüzü değil, Marmara Denizi'nin yarınlarını kurtaracak bir çalıştay yapacağız. Marmara Belediyeler Birliğimiz ve belediye başkanlarımızla 6 Haziran'da gerçekleştireceğimiz toplantıda, çalıştay sonuçlarını milletimizle paylaşıyor olacağız. Bu eylemleri de hızlıca yerel yönetimlerimizle birlikte hayata geçireceğiz. İnşallah yürüttüğümüz tüm bu projelerle, yapacağımız çalışmalarla, güzel evlatlarımız için daha yaşanabilir bir dünya, daha temiz bir ülke bırakmak hedefiyle çalışmalarımızı sürdüreceğimizi ifade ediyorum." diye konuştu.


EYLEM PLANI BİLİM İNSANLARINI SEVİNDİRDİ


Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un sosyal medya hesabından Marmara Denizi'nde görülen müsilajla mücadeleyle ilgili atılacak adımları AA muhabirine değerlendiren Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, herkesin beklediği açıklamanın Bakan Kurum'dan gelmesine çok sevindiğini vurguladı. Sarı, kendisinin aylardır bir acil eylem planının hazırlanması gerektiğini hatırlatarak, "Zira biz sonsuza kadar konuşsak, sorumlu ve yetkililer harekete geçmediği sürece Marmara Denizi'ni kurtarma şansımız yok." diye konuştu.


“GEREKEN KATKIYI VERECEĞİZ”


Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un açıkladığı "Marmara Denizi'ni Koruma Eylem Planı"na gereken katkıyı vereceklerini dile getiren Sarı, Adriyatik Denizi'nin de 2007-2008 yıllarında şu anki Marmara Denizi gibi olduğunu ve alınan önlemlerle iyi bir duruma geldiğini hatırlattı. Sarı, müsilajla mücadelede çözüm temelli yaklaşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz'a da teşekkür ederek, şöyle konuştu: "Hazırlanacak eylem planının mutlaka iklim değişikliğini ve Marmara Denizi'nin orijinal yapısını dikkate alacağını umut ediyorum. Adriyatik Denizi 2007-2008 yıllarından bizim gibiydi. Önlem alındı ve bugün bizden iyi durumda. Eğer hızlı davranır, gerekli önlemleri alırsak umut ediyorum ki yakın gelecekte bizim denizimiz de sadece güzellikleriyle gündem olacak. Sayın Bakanın açıklamasından sanayi atıklarının azaltılması yönünde de bir irade beyanı görüyoruz. Umarım en üst seviyede ortaya çıkan bu kararlı tutum, denetimi yapacak alt birimlere kadar aynı hassasiyetle yayılır ve zehir yatağına dönen akarsularımız Marmara Denizi'ne zehir yerine bundan sonra hayat taşır."

Sarı, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nde yaptığı konuşmada siyasi partilere müsilajla mücadele konusuna verdikleri destek için de teşekkür ettiğini sözlerine ekledi.



Gemlik Körfezi'nde müsilaj kıyı bölgelerde yoğunlaştı


Gemlik’te, Marmara Denizi kıyılarında müsilaj (deniz salyası) yoğunluğu gözlendi.
Marmara'da denizde son dönemde yer yer geniş alanlara yayılan müsilaj, zaman zaman Gemlik Körfezi'nde etkisini hissettiriyor. Yüzeyde kimi zaman kaybolsa da yeniden görülen müsilaj, ilçede etkili olan yağmurun ardından kıyılarda yoğunlaştı. Yağış esnasında denizdeki dalgalanmanın da etkisiyle, Gemlik Körfezi'nin açıklarında bulunan deniz salyası kıyılara doldu. Müsilaj, denizde biyolojik yaşamın ilk basamağını oluşturan fitoplankton adlı mikroskobik bitkilerin aşırı çoğalmasıyla meydana geliyor. Jelimsi yapısı bulunan müsilaj, bazen suyun içinde onlarca metre uzunlukta olabiliyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.