SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

‘Dünya Turizm Fuarı’na Bursa çıkarması 

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Bursa’nın turizmdeki gücünü pekiştirmek ve gelecek stratejilerini ortak akılla belirlemek için İngiltere'nin Londra kentinde düzenlenen World Travel Market’te turizm paydaşlarıyla faydalı görüşmeler gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 07.11.2024 22:07
Haber Güncellenme Tarihi: 07.11.2024 22:13
Kaynak: İHA
‘Dünya Turizm Fuarı’na Bursa çıkarması 

Bursa Kültür, Turizm ve Tanıtma Birliği ve Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Orhangazi Belediye Başkanı Bekir Aydın ile birlikte 5-7 Kasım tarihlerinde düzenlenen World Travel Market Turizm Fuarı’na katıldı. İngiltere’nin başkenti Londra’da gerçekleştirilen organizasyonda Bursa Kültür, Turizm ve Tanıtma Birliği'nin Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) katkılarıyla açtığı stantta Türkiye’den ve dünyanın farklı ülkelerinden gelen turizm profesyonellerine, Bursa’nın turistik zenginliği ve destinasyonlar içerisindeki potansiyeli tanıtıldı. Birlik Başkanı Oktay Yılmaz, Bursa Kültür, Turizm ve Tanıtma Birliği olarak turizm profesyonelleri ve sektör temsilcileriyle bir araya gelerek yeni iş birlikleri geliştirdiklerini ifade etti.

20’nin üzerinde turizm profesyoneli ve sektör temsilcileriyle Bursa’yı tanıttıklarını aktaran Başkan Yılmaz, “Bursa’mızın tanıtımı için her alanda çalışıyoruz. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Bursa’mız; yeşil kimliğiyle, deniziyle, Uludağ’ı, termal imkanları ve sağlık turizmi ile dikkate alınmaya değer güzel bir şehir. Bursa’nın turizmdeki gücünü pekiştirmek ve gelecek stratejilerini ortak akılla belirlemek için Londra’daki World Travel Market’te turizmin paydaşlarıyla faydalı görüşmeler gerçekleştiriyoruz. Bursa Büyükşehir Belediyemiz, Orhangazi Belediyemiz, Bursalı turizm acentelerimiz, sağlık turizmi yapan kuruluşlarımız ve otellerimiz ile birlikte kentimizi ortak paydada pazarlamak, yeni iş birlikleri geliştirmek ve şehrimizin gelişimini turizm ile ivmelendirmek için çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz” diye konuştu. 

BTÜ’de diyabet hastalarına özel gıda kaplaması geliştirildi   

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) akademisyenleri, diyabet hastalarının şeker oranı yüksek meyveleri tüketmesine yardımcı olacak özel gıda kaplaması materyali geliştirdi. Dut yaprağı ve ipek kozasından yapılan kaplama sayesinde üzüm, hurma gibi şeker oranı yüksek meyvelere, antidiyabetik özellik kazandırılmış oldu.

Bursa Teknik Üniversitesi akademisyenleri hazırladıkları, geliştirdikleri ve hayata geçirdikleri ulusal ve uluslararası çaplı projelerle pek çok sorunun çözümcüsü olmaya devam ediyor. Bu kapsamda sektörlere ve topluma yönelik projeler geliştiren BTÜ’lü akademisyenler bu kez diyabet hastaları ve şeker hassasiyeti olan bireyler için harekete geçti. TÜBİTAK 1002-A kapsamında desteklenen "Dut Yaprağı (Folium Mori) Ekstraktından Yenilebilir Fibroin Bazlı Kaplama Geliştirilmesi ve Taze Meyvelerde Uygulanarak In-Vitro Antidiyabetik ve Antimikrobiyal Aktivitesinin Araştırılması" başlıklı proje ile yenilebilir kaplama materyali geliştirildi. Yürütücülüğünü Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Araştırma Görevlisi Fatma Tuba Kıraç Demirel’in üstlendiği proje ekibinde, BTÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Adnan Fatih Dağdelen ve Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Yasemin Şahan bulunuyor.

TAZE MEYVEYE RAF ÖMRÜ ETKİSİ ARAŞTIRILACAK

Proje hakkında bilgi veren Araştırma Görevlisi Fatma Tuba Kıraç Demirel, “Yenilebilir ambalaj malzemelerine, antidiyabetik özellik kazandırmak amacı ile dut yaprağı ekstresi dâhil edilmesiyle yenilebilir ambalajlar konusuna yeni bir yaklaşım getirdik. Kaplanan meyvelerin antidiyabetik özelliğinin yanı sıra kaplandığı ürünün kalite özellikleri araştırılacak ve ilgili uygulamanın taze meyvede raf ömrü üzerine etkisi değerlendirilecek” dedi.

ÇÖZELTİ İLE ÜRÜN KAPLANACAK, ŞEKER ORANI DÜŞECEK

Dut yaprağının içeriğindeki bileşenlerin antidiyabetik özelliklere sahip olmasından dolayı, bu bileşenlerin ipek kozasındaki proteinler ile birleştirilerek bir kaplama materyali geliştireceklerini belirten Kıraç Demirel, “Bu kaplama çözeltisi içerisine meyveler daldırıldığında yüzeyleri kaplanabiliyor ve bu sayede üzüm gibi meyvelerdeki şekerin, diyabet hastaları tarafından sorun yaşanmadan tüketilecek hale dönüşmesi sağlanabiliyor” ifadelerini kullandı.

LABORATUVAR ÇALIŞMALARI BAŞARILI

Çalışmanın laboratuvar aşamasında ön denemelerin başarılı sonuç verdiğinin altını çizen Proje Yürütücüsü Fatma Tuba Kıraç Demirel, “Projemiz tamamlandığında, üzüm, hurma gibi glisemik indeksi yüksek meyveleri, diyabet hastası veya şeker oranına dikkat eden bireyler, üzerine kapladığımız materyal sayesinde şekeri fazla yükselmeden tüketmiş olacak. Projemiz meyve, meyve bar ya da şeker oranı yüksek farklı bir gıdaya da rahatlıkla uygulanabilecek” dedi.

PATENT BAŞVURULARI YAPILDI

Araştırma Görevlisi Fatma Tuba Kıraç Demirel, kaplama materyalinin yanında bir de yenilebilir film üreteceklerini belirterek, ürünlerle alakalı patent başvurusunda bulunduklarını belirtti. Kıraç Demirel, projenin özel beslenme gereksinimi olan bireyler için büyük fayda sağlayacağını umduklarını ifade etti. 

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.