SON DAKİKA
Hava Durumu

Erdoğan: “Acınızı acımız biliyoruz”  

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna Hersek'te Srebrenitsa soykırımının 26. yılı dolayısıyla düzenlenen anma törenine gönderdiği mesajda, “Acınızı acımız bilip merhum Aliya İzetbegoviç'in emanetine sahip çıkarak, bu soykırımı unutmuyor, unutturmuyoruz.” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 11.07.2021 20:27
Haber Güncellenme Tarihi: 11.07.2021 20:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Erdoğan: “Acınızı acımız biliyoruz”  


Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna Hersek'te, Srebrenitsa soykırımının 26. yılı dolayısıyla düzenlenen anma törenine video mesaj gönderdi. Şehitleri rahmetle anan ve kederli ailelerine sabır dileyen Erdoğan, üzerinden 26 yıl geçmesine rağmen Srebrenitsa'nın açtığı yaraların kanamaya devam ettiğini ve ortaya çıkarılan her mezar, ebedi istirahatgahına uğurlanan her şehidin 26 yıl öncesinin tanıkları olarak o günleri tekrar hatırlattığını kaydetti.


“BU UNUTMUYOR, UNUTTURMUYORUZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Acınızı acımız bilip merhum Aliya İzetbegoviç'in emanetine sahip çıkarak, bu soykırımı unutmuyor, unutturmuyoruz." diyerek sözlerine şöyle devam etti: "Avrupa ve insanlık tarihinin bu kara lekesinin, ne surette olursa olsun, geri plana itilmesine müsaade etmeyeceğiz. Savaş suçlusu Ratko Mladiç hakkında geçen ay verilen uluslararası mahkeme kararı, soykırımın acısını elbette dindiremez. Mahkeme kararları ne kaybedilen canları geri getirebilir, ne de gönüllerdeki yaralara merhem olabilir. Ancak, adaletin tecellisi yolunda alınan bu ve benzeri kararlar, soykırım suçunun bir kez daha işlenmesini engellemekte rol oynayabilir. Adaletin yerini bulması da Avrupa'nın kalbinde yaşanan bu trajedinin kurbanlarına ve geride kalan tüm şehit yakınlarına vicdani bir borçtur. Bu bakımdan geçmişi unutmadan, duygularımızın aklımızı esir almasına fırsat vermeden, evlatlarımızın geleceği için çaba harcamamız gerekiyor. Buradan tüm siyasileri nefret, şiddet ve ayrımcılık içeren söylemlere karşı çıkarak, ortak insani değerler etrafında buluşmaya davet ediyorum."


"TÜRKİYE, BOSNA HERSEK'İN VE BOŞNAK KARDEŞLERİNİN YANINDA"
Erdoğan, "Türkiye, dün olduğu gibi bugün de yarın da Bosna Hersek'in ve Boşnak kardeşlerinin yanında olmaya devam edecektir. Bu düşüncelerle sözlerime son verirken aziz şehitlerimize Allah'tan bir kez daha rahmet niyaz ediyorum. Rabb'im sizlere ve bizlere bir daha böyle acılar yaşatmasın diyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum. Allah'a emanet olun." dedi. 
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi üyeleri de Srebrenitsa Soykırımı'nın 26. yılında, sosyal medya paylaşımlarıyla soykırım kurbanlarını andı. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, paylaşımında, "Dünyanın vicdanında kapanmayan yara, Srebrenitsa... Aliya'nın dediği gibi: 'Ne yaparsanız yapın ama soykırımı unutmayın. Çünkü unutulan soykırım tekrarlanır'. Soykırımı unutmayacağız. Bosnalı mazlumlara rahmetle..." ifadelerine yer verdi. Srebrenitsa'da hayatını kaybedenleri rahmetle anan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, "Tüm dünyanın gözü önünde gerçekleşen, pek çok ülkenin sessizliği ile zulme ortak olduğu Srebrenitsa Soykırımı'nı unutmadık, unutmuyoruz." ifadesini kullandı.


Hafızalardan asla silinmeyen acının 26. yılında Srebrenitsa şehitlerini rahmetle yad eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Tarihin sayfalarına bir insanlık utancı olarak yazılan Srebrenitsa Soykırımı yıllardır içimizde kapanmayan bir yara..." paylaşımında bulundu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Acısı hala yüreklerde taze olan, insanlık tarihinin en kara lekelerinden Srebrenitsa Soykırımı'nın 26'ncı yıl dönümünde şehit düşen Boşnak kardeşlerimizi rahmetle yad ediyorum." paylaşımı yaptı. Srebrenitsa Soykırımı'nda 8 bin 372 şehit ve bilinmeyen nicesinin verildiğine işaret eden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Srebrenitsa'da yaşananlar; katliama sessiz kalanlarla, Batı'nın iki yüzlülüğünü, tarihe ve insanlığın vicdanına not düşmüştür... Srebrenitsa'daki şehitleri ve zulme kayıtsız kalan insanlığı rahmetle anıyoruz." ifadelerini paylaştı.


Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Srebrenitsa'da 11 Temmuz 1995'te dünyanın gözü önünde soykırıma uğrayan, katledilen 8 bin 372 masum Bosnalı kardeşimizi asla unutmayacağız. Ruhları şad olsun." ifadeleriyle soykırım kurbanlarını andı. Srebrenitsa'da kaybedilenleri rahmetle anan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da "Kapanmayacak yeni yaralar açılmasın diye bu utancı unutmadık, unutturmayacağız." mesajını paylaştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, şehit olanlara Allah'tan rahmet, Aliya İzzetbegoviç'in "Unutulan soykırım tekrarlar" dediği Bosna halkına ise başsağlığı diledi. Paylaşımına eklediği "hafıza çiçeği"ne dikkati çeken Koca, "Simgeleşen bu çiçeğin bir adı da Hafıza Çiçeği. Toplu mezarların üzerinde belirmişti." ifadesini kullandı. 


“BOSNA ÜZÜLÜRSE, BİZ AĞLARIZ” 
Srebrenitsa Soykırımı kurbanları, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen törenle anıldı. Hüdavendigar Kent Parkı’nda, her bir şehidin anısına dikilen 8 bin 372 çiçek ve taşlardan oluşturulan dev Srebrenitsa çiçeği yanında düzenlenen törene Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bosna Hersek’in Ankara Büyükelçisi Adis Alagiç, Bursa’daki Boşnak derneklerinin temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, törende yaptığı konuşmada Sırp kuvvetlerinin Srebrenitsa’da beş gün içinde 8 bin 372 Boşnak’ı öldürdüğünü, yüzlerce kadına ve küçük yaştaki kız çocuğuna ise tecavüz ettiğini hatırlattı. Bir gün içerisinde 20 binin üzerinde mültecinin Srebrenitsa’dan zorla çıkarıldığını ifade eden Başkan Aktaş, “Srebrenitsa’da yaşanan bu katliam Avrupa’da hukuksal olarak belgelenen ilk soykırım olarak tarihe geçti. Onlar sadece Boşnak oldukları için değil aynı zamanda Müslüman oldukları için katledildiler. Bu bir projenin bir parçasıydı açıkçası. Ama Allah'a hamdolsun bugün Boşnak kardeşlerimizin konuyla alakalı çok daha duyarlı çok daha temkinli olduğunu görüyoruz. Ben şahadet şerbetini içenleri rahmet ve minnetle anıyorum” dedi.


KANLI MİRAS
Bosna Hersek’in Ankara Büyükelçisi Adis Alagiç, Srebrenitsa soykırımının modern insanlık tarihinin en ağır suçlarından biri olduğunu hatırlattı. Bugüne kadar 77 toplu mezar bulunduğunu ve kimlik tespitlerinin ardından şehitlerin defnedilmesine hala devam edildiğini belirten Alagiç, “Bugün de 19 Şehit kardeşimizin cenaze namazı kılınacak. Soykırımı yaşayıp, hayatta kalan ve bu kanlı mirasla her gün yeniden karşılaşanları onore etmemiz lazım. Bu gibi benzer buluşma ve anlamlı etkinliklerle Srebrenitsa kurbanların hatırasına sahip çıktığınız için devletim ve şahsım adına teşekkür ediyorum. Sizin sesiniz mühim, burada bulunmanız önemli. Gür ve net bir şekilde tüm ülkede hatta daha geniş çapta sesiniz duyuluyor. Türk halkının kurum ve temsilcilerinin yapılan soykırımın unutulmaması için yaptığı çabanın değeri muazzamdır. Bosna Hersek’i tüm gücünüzle desteklediğinizi çok iyi biliyorum. Samimi ve candan eforlarınızı görüyoruz. Soykırımın unutulmaması tekrar olmaması için sert ve değişmez tavrınız için teşekkür ediyorum” dedi. 
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.