SON DAKİKA
Hava Durumu

Erdoğan: “Afganistan’da barış ve istikrar şart”

Taliban’ın Kabil’i ele geçirmesiyle Cumhurbaşkanı Gani ülkeyi terk etti. Afganlar başkentten kaçmaya çalışırken, diğer ülkeler de büyükelçiliklerini ve Afganistan’daki vatandaşlarını tahliye ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da dün katıldığı törende, Pakistan’a çağrıda bulunarak “Afganistan'ın bir an önce istikrara kavuşturulması için her türlü çabayı göstermeye devam edeceğiz.” dedi. 

Haber Giriş Tarihi: 15.08.2021 20:20
Haber Güncellenme Tarihi: 15.08.2021 20:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Erdoğan: “Afganistan’da barış ve istikrar şart”

Afganistan’da 34 vilayetten 31’inde kontrolü ele geçiren Taliban'ın dün başkent Kabil’e girmesiyle Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Tacikistan’a gitmek üzere başkent Kabil’den ayrıldı. Kabil’deki resmi kurumların denetimini ele geçiren Taliban’ın sözcüsü Zabihullah Mücahit, hükümet güçlerinin başkent Kabil'den ayrılması nedeniyle kentin ve kamu binalarının kontrolünü almaya başladıklarını açıkladı. Mücahit, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, başkenti barışçıl şekilde devralmak istediklerini ve bu nedenle güç kullanmadıkları ancak hükümet güçlerinin bölgeden ayrılıp binaları boşalttığını belirtti. 


CUMHURBAŞKANI ÜLKESİNDEN AYRILDI 
Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, akşam saatlerinde Kabil Havalimanı'ndan kalkan bir uçakla ülkesinden ayrıldı. Dün sabah saatlerinde Taliban'ın başkent Kabil'e girmesinin ardından, 2014 yılından beri ülkenin cumhurbaşkanı olan Gani, Afganistan'ı terk etti. Gani, önceki gün yaptığı açıklamada, Taliban'a karşı cumhurbaşkanı olarak vatanını savunmaya devam edeceğini duyurmuştu.
Gani'nin ayrıldığını sosyal medya hesabından paylaştığı bir video ile doğrulayan Afganistan Milli Uzlaşı Yüksek Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah ise "Afganistan'ı zor zamanda terk etti. Allah ondan hesap soracak." ifadelerini kullandı. Afganistan Savunma Bakanı Vekili Bismillah Muhammedi ise Twitter'dan yaptığı paylaşımda "Ellerimizi arkamızdan bağladılar ve vatanı sattılar. Gani ve ekibine lanet olsun." ifadelerin kullandı.


AFGANİSTAN İÇİŞLERİ BAKANLIĞINDAN MÜZAKERE AÇIKLAMASI
Afganistan İçişleri Bakanı Vekili General Abdul Settar Mirzakval, Twitter hesabında paylaştığı videoda, Kabil halkına seslenerek "Afganistan İçişleri Bakanı Vekili sıfatıyla tüm emniyet güçlerinin, özel kuvvetlerin ve diğer personelin şehrin güvenliğini sağlamak için farklı yerlerde görevlerini sürdürmelerini emrettim. Halkımız hiç endişe etmesin. Şehirde şu an güvenlik sorunu yok." ifadesini kullandı. Afganistan İçişleri Bakanı Vekili ayrıca başkentin kenar mahallelerine giren Taliban'ın Kabil'e saldırmayacağını belirterek "Yönetim, barışçıl şekilde geçici idareye teslim edilecek. İktidar geçişi barışçıl şekilde gerçekleşecek." değerlendirmesinde bulundu.


DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN VATANDAŞLARA ÇAĞRI YAPILDI
Türkiye'nin Kabil Büyükelçiliği, Twitter'dan yaptığı paylaşımda Afganistan'dan ayrılma talebinde bulunan Türk vatandaşlarının Türkiye'nin Kabil Büyükelçiliği ile iletişime geçerek ivedilikle bilgi vermeleri çağrısında bulundu ve iletişim sağlanabilmesi için elçiliğin numarası paylaşıldı.


BÜYÜKELÇİLİK PERSONELLERİ TAHLİYE EDİLİYOR
ABD ve Almanya Kabil’de bulunan büyükelçiliklerini güvenlik gerekçesi ile havalimanına taşıdı. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas yaptığı açıklamada, büyükelçiliğin Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'na taşındığını aktarırken, personelin tahliyesi için hazırlık yapıldığını ifade etti. Maas, “Elçilik çalışanlarını, havalimanının askeri bölümüne taşıma kararı aldık. Çalışanlarımızın güvenli tahliyesi için gerekli önlemleri alacağız” dedi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise, Kabil Büyükelçilik çalışanlarının binadan ayrılarak havalimanına taşındıklarını açıkladı. İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde düzenlediği basın toplantısında, İsveç’in Kabil Büyükelçiliğindeki tüm personeli yarına kadar tahliye edeceğini belirtti. Kanada Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Kabil Büyükelçiliğindeki operasyonların askıya alındığı duyurularak, “Afganistan'daki durum hızla gelişiyor. Misyonumuzun emniyetini ve güvenliğini sağlama yeteneğimize ciddi zorluklar getiriyor" denildi. 


KOSOVA, GEÇİCİ BARINMA TALEBİNİ KABUL ETTİ
Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, ABD Başkanı Joe Biden'ın Afganistan'da ABD güçleriyle çalışan kişiler ve ailelerinin geçici olarak sığınmasıyla ilgili yaptığı talebi memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Kosova’nın, uluslararası hukuka ve mültecilere kapıyı kapatmama yükümlülüğüne saygı duyduğunu ifade eden Osmani, "Dostlarımızın, özellikle de ABD'nin iyi ya da kötü bizim yanımızda oldukları gibi, biz de onların yanında durmalıyız.” ifadelerini kullandı. Osmani, Afgan sivillerin, Kosova’da, ABD’ye göçmenlik işlemleri tamamlanana kadar geçici olarak kalacaklarını belirtti. (AA-İHA)

Erdoğan: “Bölgede barış ve istikrar şart”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pakistan MİLGEM Korvet Projesi 1'inci Gemi Denize İniş ve Açık Deniz Karakol Gemisi Projesi 1'inci Gemi Sac Kesim Töreni'ne katıldı. Erdoğan, son dönemde çatışmaların yoğunlaştığı Afganistan'a barış ve istikrarın gelmesi konusunda Pakistan'a da hayati görevler düştüğünü söyledi. Erdoğan, "Türkiye olarak, İran üzerinden gerçekleşen bir Afgan göçmen dalgasıyla karşı karşıyayız. Bölgenin ve en başta da Afganistan'ın bir an önce istikrara kavuşturulması için her türlü çabayı göstermeye devam edeceğiz. Bunun için de Pakistan ile iş birliğimizi artarak sürdürmemiz gerekiyor. Elimizdeki tüm imkanları bu doğrultuda seferber etmekte kararlıyız." diye konuştu.


 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.