SON DAKİKA
Hava Durumu

Erdoğan'ın 'kaptırdık' dediği UYAP'ın açıkları kapatılıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “FETÖ’cülere kaptırdık” dediği Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi’nde (UYAP) örgütün kullandığı aç

Haber Giriş Tarihi: 12.01.2018 12:43
Haber Güncellenme Tarihi: 12.01.2018 14:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Erdoğan'ın 'kaptırdık' dediği UYAP'ın açıkları kapatılıyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “FETÖ’cülere kaptırdık” dediği Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi’nde (UYAP) örgütün kullandığı açıklar kapatılıyor. UYAP Veri Merkezi’nde güvenlik duvarı, merkezi ağ cihazları, depolama üniteleri, sunucu sistemleri yenilendi, tüm uçlar yeni cihazlara takıldı. Tüm veriler kriptolanmış bir şekilde taşınıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde önceki gün düzenlenen Adalet Şurası’nda Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) ile ilgili “UYAP gibi çok önemli bir teknolojiyi, mekanizmayı, maalesef bu bir özeleştiridir, FETÖ’cülere kaptırdık. Orayı o kendi sinsi emelleri için acımasız kullandılar. Oradan da en büyük zulmü biz gördük” demişti.

Kritik birimlerdeki 95 personele ihraç

Yeni Şafak'ın haberine göre, Erdoğan’ın UYAP çıkışının perde arkasında ise bir dönem yargı teşkilatının tüm kademesini ele geçiren FETÖ’nün, sistemdeki açık üzerinden soruşturma ve davalara sızması yatıyor. Yargıyı adeta ağ gibi sardığı ortaya çıkan FETÖ, UYAP’ın yönetildiği Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı’nda da etkindi. Dönemin Daire Başkanı Mesut Orta, Diyarbakır’da hala FETÖ’den yargılanıyor. 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında da yine veri tabanı, bilgi güvenliği ve sistem gibi kritik birimlerde bulunan 95 personelin FETÖ soruşturması kapsamında Başkanlık ile ilişiğinin kesildiği öğrenildi.

Anında haberi oluyordu

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’nı da ele geçiren FETÖ bu sayede UYAP’a girilen bilgileri de erişebiliyordu. Çünkü savcılık ve mahkemelerin soruşturma ve gözaltı süreçleriyle ilgili tüm çalışmaları UYAP üzerinden yapılıyor. Operasyon öncesi şüphelilerle ilgili arama, yakalama, el koyma gibi kararlar UYAP’a giriliyor. Bu kararlardan FETÖ’nün de anında haberi oluyordu. Nitekim soruşturmaları yürüten savcılar, gözaltına alınacak kişilerin listelerini ve soruşturma bilgilerini herhangi bir sızıntı olmaması için çoğu kez farklı yöntemlere başvurmuştu. Ancak operasyona ilişkin bilgiler yine sızmıştı. Ve bu sızıntı nedeniyle operasyon düzenlenen FETÖ’cüler adreslerinde bulunamıyordu. Ayrıca söz konusu operasyonlarla ilgili FETÖ’nün Twitter’daki köstebeği “Fuat Avni” soruşturmalar ve operasyonlara ilişkin bilgiler sızdırıyordu.

Sıkı güvenlik önlemleri

2014’teki HSYK seçimleri sonrası FETÖ’nün yargıdan tasfiye edilmeye başlamasıyla UYAP’taki açıklar da kapatılmaya başlandı. Bu kapsamda 2015 yılında UYAP Veri Merkezi yenileme çalışmaları başladı. Bu kapsamda güvenlik duvarı, merkezi ağ cihazları, depolama üniteleri, sunucu sistemleri yenilendi. Bu kapsamda yapılan çalışmalar neticesinde güvenlik açığı oluşturabilecek veya sistemin kararsız çalışmasına neden olabilecek tanımlamalar yeni veri merkezi cihazlarına aktarılmadı.

Bütün veriler şifreleniyor

UYAP’a sızma ihtimaline karşın veriler kriptolanarak aktarılıyor. Yani sızma gerçekleşse bile veriye erişebilmek için kripto algoritmalara da ulaşılması gerekecek. Yine sistemdeki açıkları kapatma adına gereksiz görülen tüm yetkilendirmeler kaldırıldı ve veritabanı üzerinde yapılan tüm işlemler log mekanizmalarıyla daha ayrıntılı olarak kayıt altına alınıyor. Veritabanı yönetici erişimleri de kısıtlandı ve erişim yetkileri belirli tasdik mekanizmalarından geçirilerek tanımlanabilir hale getirildi. Öte yandan, Bilgi İşleri Daire Başkanlığı, sürekli sızma ve uygulama tecrübeleri yaparak sistemin güvenliğini denetlerken, BTK da zaafiyet taraması yaparak sistemin güvenliğini teyid ediyor. (CNN)
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.