SON DAKİKA
Hava Durumu

Fransa'da İslamafobi yasalaştı!

Fransa’da, Müslümanları hedef alan “Cumhuriyet Değerlerine Saygıyı Güçlendiren Prensipler” tasarısının yasalaşmasından bir gün sonra İçişleri Bakanı Gerald Darmanin’in emriyle iki imam görevinden alındı.

Haber Giriş Tarihi: 24.07.2021 20:46
Haber Güncellenme Tarihi: 24.07.2021 21:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Fransa'da İslamafobi yasalaştı!

Müslümanları hedef aldığı için eleştirilen “Cumhuriyet Değerlerine Saygıyı Güçlendiren Prensipler” tasarısının yasalaştığı Fransa’da, Loire bölgesindeki caminin imamı, bayram namazı hutbesinde okuduğu ayet ve hadis “Cumhuriyet değerlerine aykırı” görüldüğü gerekçesiyle İçişleri Bakanı Gerald Darmanin’in emriyle görevinden alındı. Saint-Chamond Ulu Camisi'nin imamı, bayram hutbesinde verdiği vaazda Ahzab Suresi'nden İslam Peygamberi Hazreti Muhammed’in eşlerine hitap eden ayetlerle bir hadis paylaştı. Cumhuriyetçiler Partisinden Belediye Konseyi üyesi Isabelle Surply’in vaazın videosunu internette paylaşmasının ardından İçişleri Bakanı Darmanin, "bu ifadeleri kabul edilemez bulduğu" ve "cinsiyet eşitliğine aykırı gördüğü" gerekçesiyle Loire Valiliğinden imamın görevine son verilmesini ve oturma izninin yenilenmemesinin sağlanmasını istedi.


İMAMIN OTURMA İZNİ İPTAL EDİLEBİLİR
Komor Adaları kökenli İmam Mmadi Ahamada, ertesi gün Le Progres sitesine yaptığı açıklamada, vaazdaki ifadelerinin ve ayetlerin sadece bir kısmının alınıp bağlam dışı kullanıldığını belirterek, “Kızlarımız evde durmak zorunda değiller, doktor, mühendis ya da pilot oluyorlar.” dedi. Cami yönetimi, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda imamın görevine son verildiğini bildirdi. Loire Valiliği de imamın oturma iznini yenilememe üzerinde çalışıldığını bildirdi.


HAUTS-DE-SEİNE VİLAYETİNDE DE BİR İMAMIN GÖREVİNE SON VERİLDİ
Hauts-de-Seine vilayetindeki Gennevilliers Camisi'nde 4 Haziran’da verdiği vaazda bazı Müslüman kadınların giyim tarzını eleştirmesi "cinsiyetçilik" olarak görülen İmam Mehdi’nin de görevi Darmanin’in emriyle sonlandırıldı. Söz konusu vaazdan 13 Haziran’da haberdar olan Darmanin, valiliğin konuya dair cami yönetiminden açıklama ve “cinsiyet eşitliğine aykırı” ifadelerin artık vaazlarda yer almamasını sağlayacak önlemler almasını istemesi direktifini verdi.


DARMANİN CAMİNİN FAALİYETLERİNİ DURDURTTU
Darmanin, ayrıca validen olaya bizzat dahil olmasını ve “Cumhuriyet Değerlerine Saygıyı Güçlendiren Prensipler” adlı yasanın izin verdiği yeni araçları kullanarak benzer bir vaaz tekrarlanırsa caminin faaliyetlerini askıya almasını istedi. Hauts-de-Seine Valiliğinin geçen hafta düzenlediği toplantının ardından Gennevilliers Camisi imamının görevine son verildi.


DARMANİN’DEN “TALEBİMLE İMAMLARIN GÖREVİNE SON VERİLDİ” PAYLAŞIMI
İçişleri Bakanı Darmanin, imamların görevlerinin sonlandırıldığı bilgisini Twitter hesabından yaptığı, “Talebimle, Hauts-de-Seine ve Loire’da kabul edilemez vaazlar veren 2 imamın görevine son verildi. Cumhuriyetin kurallarına ve değerlerine karşı çıkanlarla yorulmadan savaşacağız.” açıklamasıyla paylaştı. Avrupa'nın en büyük Müslüman nüfusuna sahip Fransa'da önceki gün ün yasalaşan “Cumhuriyet Değerlerine Saygıyı Güçlendiren Prensipler” kanununda tüm derneklerin bu prensiplere saygılı olmayı taahhüt etmesi gerektiği belirtiliyor.


"İÇİŞLERİ BAKANI İSLAM'A KARŞI NEFRET DOLU"
İnsan hakları savunucusu avukat Sefen Guez, Fransa İçişleri Bakanı'nın imamları hedef almasına ve validen imamı görevden alması talebine ilişkin Twitter'dan "Saint-Chamond Camisi gösterdi ki Fransa'da imamları valilik göreve atıyor." açıklamasıyla karara tepki gösterdi. Medya uzmanı Sylvain Tirreau da Darmanin'in İslam'a karşı nefret dolu olduğunu ve Müslümanlara karşı girişimlerinden vazgeçmediğini gördüğünü ifade etti. Diğer yandan İmam Mmadi Ahamada'ya destek için Fransa'da imza kampanyası başlatıldı.


MÜSLÜMANLARIN ÖTEKİLEŞTİREN YASA ONAYLANDI
Fransa'da, Müslümanların ötekileştirildiği gerekçesiyle eleştirilen "Cumhuriyet Değerlerine Saygıyı Güçlendiren Prensipler" adlı tasarı, önceki gün Ulusal Meclis'teki nihai oturumda oylanarak yasalaştı. İçişleri Bakanı Gerard Darmanin, Twitter hesabından, parlamentonun söz konusu yasa tasarısını kabul ettiğini açıkladı. Darmanin, "Kendimize Cumhuriyetin değerlerini sorgulamak için dini öne sürenlerle mücadele için araçlar sağlıyoruz." ifadesini kullandı.


Senatonun salı günü yaptığı oturumda reddettiği tasarı, yasalar konusunda son söze sahip Ulusal Meclis'te oylandı. Tasarı, 19'a karşı 49 oyla kabul edilerek yasalaştı. Sağ partiler yasayı "İslamcıların üzerine yeterince gitmediği", sol partiler ise "Anayasayı ihlal ettiği" gerekçesiyle Anayasa Konseyine taşıyacaklarını duyurdu.


YASANIN İÇERİĞİ
Avrupa'nın en büyük Müslüman nüfusuna sahip Fransa, Cumhuriyet Değerlerine Saygıyı Güçlendiren Prensipler adını taşıyan yasa ile Müslümanların hayatına müdahale ettiği gerekçesiyle eleştiriliyor. Yasa, ev okulu uygulamasını, ailelerin beyanını yeterli bulan sistemden yetkililerin izin verdiği sisteme taşırken kamu görevlilerinin "dini açıdan tarafsızlıklarını" sağlama konusunda önlemler içeriyor. Yasada ayrıca internette işlenen nefret suçlarını cezalandıran, kamu görevlileri ve öğretmenleri korumayı amaçlayan maddeler ile mekanların finansmanlarının "daha şeffaf" yönetimine ilaveten bekaret sertifikası, çok eşlilik ve zorla evliliklerle mücadeleye ilişkin unsurlar yer alıyor.


FRANSA, ULUSLARARASI KURULUŞLAR VE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINCA ELEŞTİRİLİYOR
Fransa, yasayla Müslümanları hedef aldığı ve ötekileştirdiği gerekçesiyle Birleşmiş Milletler (BM) başta olmak üzere uluslararası kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşları tarafından eleştiriliyor. Yasa tasarısı açıklandığından bu yana ülkede cami ve mescitlere yönelik saldırılar, kundaklama olayları dahil artış gösterdi. (AA)

Altun'dan Fransa'ya tepki   

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Fransa, özgürlük, eşitlik ve kardeşlik ilkelerini esas aldığını iddia ediyor ama Ulusal Meclisi'nde oylanan 'Cumhuriyet Değerlerine Saygıyı Güçlendiren Prensipler' tasarısıyla dini toplulukların yaşam tarzına müdahaleyi artırıyor." ifadesini kullandı. Altun, sosyal medya hesabından Fransızca yaptığı paylaşımda, Fransa'da dini toplulukların özgürlüklerini kısıtlayan ve İslam karşıtlığını meşrulaştıran yasaya ilişkin açıklamada bulundu.


"Fransa özgürlük, eşitlik ve kardeşlik ilkelerini esas aldığını iddia ediyor ama Ulusal Meclisinde oylanan 'Cumhuriyet Değerlerine Saygıyı Güçlendiren Prensipler' tasarısıyla dini toplulukların yaşam tarzına müdahaleyi artırıyor." değerlendirmesinde bulunan Altun, dini toplulukları tahakküm altına almayı hedefleyen bu adımın Müslümanları daha da ötekileştireceğini vurguladı.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun şunları kaydetti: "Fransa'nın sözde 'temel ilkeleri' ile tamamen ters olan bu yeni yasa, İslam karşıtlığını 'meşrulaştırmakta' ve dini toplulukların özgürlüklerini kısıtlamaktadır. Avrupa'da, Müslümanlara yönelik saldırıların hızla arttığı bu dönemde devletlere büyük sorumluluklar düşmektedir. İslam karşıtlığı ile mücadelede iş birlikleri önem kazanmaktadır. Fransa Ulusal Meclisinde onaylanan yasayla ilgili gelişmeleri yakından takip etmeyi sürdüreceğiz."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.