SON DAKİKA
Hava Durumu

Hava Kuvvetlerinde FETÖ gözaltısı 40'a yükseldi

FETÖ/PDY yönelik soruşturmaya ilişkin Konya merkezli 19 ilde, aralarında Hava Kuvvetleri Komutanlığında görevli pilotların da bulunduğu 60 kişin

Haber Giriş Tarihi: 23.11.2016 11:20
Haber Güncellenme Tarihi: 23.11.2016 13:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Hava Kuvvetlerinde FETÖ gözaltısı 40'a yükseldi
FETÖ/PDY yönelik soruşturmaya ilişkin Konya merkezli 19 ilde, aralarında Hava Kuvvetleri Komutanlığında görevli pilotların da bulunduğu 60 kişinin yakalanması için başlatılan operasyon kapsamında gözaltına alınan şüpheli sayısı 40'a yükseldi.
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içinde yapılanan FETÖ/PDY mensuplarına yönelik "anayasayı ihlal", "yasama organını engellemeye teşebbüs", "hükümete karşı isyan", "silahlı terör örgütüne üye olma" suçlarından başlatılan soruşturma kapsamında Konya merkezli 19 ilde, haklarında gözaltı kararı verilen 60 kişinin yakalanması için çalışmalar devam ediyor.

Bu kapsamda aranan 15 şüphelinin daha yakalanmasıyla gözaltı sayısının 40'a çıktığı öğrenildi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, operasyonun daha önceki iki aşamasında gözaltına alınan 122 şüpheliden itirafçı olan 79 pilot, ifadelerinde örgütün baskılarını anlattı.

Bir itirafçı, mesleğe başladıktan sonra maaşının yüzde 15'inin her ay düzenli istendiğini, "himmet" adı altında paranın zorla alındığını söyledi. Parayı vermek istemeyen ya da geciktirenlerin problemli gösterildiklerini aktaran itirafçı, tüm işlerinde her şeyin sorun olarak karşılarına çıkartıldığını dile getirdi.

Şüpheli pilotlardan biri, "himmet" adı verilen, kendilerine "aidat" olarak beyan edilen parayı vermeyince uçuş notlarının kötüye gittiğini, ekstra görevler verildiğini söyledi.

Başka bir itirafçı subay da uçuş eğitimine hangi devre gidileceğini kol ve filo komutanının karar vermesi gerektiğini belirterek, "Bu kararı örgüt içerisinde "abi" olan ve askeriyeden sorumlu sivil abilerin verdiğini tahmin ediyorum. Hangi öğrencinin ne tür uçak pilotu olacağı, filo komutanı ve uçuş hocasının verdiği notlara göre belirleniyordu. Ancak yine askeriyeden sorumlu sivil abiler tarafından bu kararların değiştirildiğini tahmin ediyorum." diye konuştu.

"Hadi iyisiniz, size sadece namaz kılmama ve oruç tutmama şartı var"
Kendisiyle ilgilenen örgüt abisi ile buluşmasında yaşananları anlatan başka bir itirafçı pilot, şöyle konuştu:

"Sohbet yapılıp tamamladıktan sonra abi, 'Hadi iyisiniz, size sadece namaz kılmama ve oruç tutmama şartı var. Biz eskiden abilerinize yeri geldiğinde kendilerini deşifre etmemek maksadıyla alkollü içecekler dahi içmelerine izin verip, bu yönde yönlendirme yapıyorduk. Mecbur da olsalar alkol içmek zorunda kalıyorlardı' demişti. Hava harp okulu öğrencilik dönemimde hemen hemen her toplantıda, abiler okuldaki öğrenciler ve komutanlarla ilgili birtakım sorular sorar bilgi alırlardı. Hatta kendi aralarında, herkesin 'menfi' ya da 'müspet' olarak adlandırıldığını söylediler. Örgüte göre menfi, örgütün istemediği özellikleri barındıran kişi demektir. Kız arkadaşı olan, sigara içen, alkol alan ve abi toplantılarına katılmayan kişilere deniyordu. Örgütün isteklerine tam itaat eden kişilere yani tüm kriterlere uyan, abi veya ablaların tüm istediklerini yapanlara 'müspet' deniyordu."

Konya merkezli birçok ilde pilotlara yönelik operasyonun ilk iki aşamasında, gözaltına alınan 122 zanlıdan 36'sı tutuklanmış, 7'si adli kontrol kararıyla serbest bırakılmış, itirafçı 79 kişi de yurt dışına çıkma yasağıyla salıverilmişti.

Dün gerçekleştirilen operasyonun üçüncü aşamasında ise Konya merkezli 19 ilde haklarında gözaltı kararı verilen, aralarında Hava Kuvvetleri Komutanlığında görevli pilotların da bulunduğu 60 kişiden 25'i yakalanmıştı.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.