SON DAKİKA
Hava Durumu

İntihale göz yumuluyor!

Haber Giriş Tarihi: 23.06.2013 23:50
Haber Güncellenme Tarihi: 24.06.2013 00:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
İntihale göz yumuluyor!
            Uludağ Üniversitesi öğretim elemanlarından Nilüfer İnceman Akgün, Erkan Şenşekerci ve Mustafa Yurtkuran’ın rektörlüğünde yüksek lisansı dahi olmadan okutman olarak üniversiteye alınan Hayrettin Şahin, U. Ü. öğretim elemanı Dr. Mine Akkuş’un açtığı intihal davasından çıkacak son kararı bekliyor. Hukuk Mahkemesi’nde Akkuş’un eserinden alıntı yapıldığına hükmedilerek, davalıların tazminat ödemesine karar verilmişti. Aynı suçlamalar için Ceza Mahkemesi henüz bir karara varamadı. Bunun nedeni ise devlet memurları aleyhine görülecek mesleki davalarda bağlı bulunulan kurumun mahkemeye soruşturma raporu sunması gerekliliği. Uludağ Üniversitesi  söz konusu soruşturmayı sürüncemede bıraktığından intihal ile ilgili cezai hüküm henüz verilebilmiş değil.  

 

 

Uludağ Üniversitesi Tarih Bölümü’nde okutmanlık görevini yapmakta olan Dr. Mine Akkuş, 2007 yılında yine aynı üniversitede okutmanlık görevinde bulunan Nilüfer Akgün İnceman ve Tarih Bölümü’nde okutmanlık yapan Hayrettin Şahin ve öğretim üyesi Erkan Şenşekerci ile beraber “Mustafa Kemal Atatürk Söylev (1919–1927) ve Demeçler (1928–1938)” adlı kitabı hazırlar. 2008 yılında da Erkan Şenşekerci, Nilüfer İnceman Akgün ve Hayrettin Şahin ortak hazırladıkları “Atatürkün Söylevi ve Düşünce Dünyası” adlı kitabı yayımlarlar. Fakat söz konusu kitaba, 2007 yılında yayımlanan “Mustafa Kemal Atatürk Söylev (1919–1927) ve Demeçler (1928–1938)” adlı kitapta yer alan Dr. Mine Akkuş’a ait kısımlar alıntı olduğu hiçbir şekilde belirtilmeyerek olduğu gibi aktarılır. Yine 2008 yılında Erkan Şenşekerci ve Hayrettin Şahin ile birlikte Dr. Mine Akkuş’un da yazarları arasında bulunduğu “Atatürk İlkleri ve Devrim Tarihi -1” adlı bir kitap yayımlanır. Bu kitap çalışmasının ardından Erkan Şenşekerci, Hayrettin Şahin ve Nilüfer İnceman Akgün’ün müştereken hazırladıkları “Atatürk İlkeleri ve Devrim Tarihi” adlı kitap yayımlanır. Bu kitaba da Dr. Mine Akkuş’un, daha önce ortak olarak yayımlanan “Atatürk İlkleri ve Devrim Tarihi -1” adlı kitapta bulunan kısımlar herhangi bir dip not belirtilmeden  olduğu gibi kullanılır. Bunun üzerine Dr. Mine Akkuş, 2009 yılında Erkan Şenşekerci, Nilüfer İnceman Akgün ve Hayrettin Şahin hakkında intihal davası açar. Açılan dava 10.04.2012 yılında Dr. Mine Akkuş lehine sonuçlanır. Mahkeme, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun (FSEK) 66. maddesi uyarınca söz konusu kitapların basılıp satışa sunmak şeklindeki tecavüzlerin durdurulmasına karar verir. Mahkemenin karar metninde şu ifadeler yer alıyor:

“Atatürkün Söylevi ve Düşünce Dünyası” adlı kitap ile “Atatürk İlkeleri ve Devrim Tarihi” adlı kitabın baskısını yapıp, yayınlayıp satışa sunmak şeklindeki tecavüzlerinin FSEK 66. maddesi uyarınca DURDURULMASINA, FSEK 68/1 maddesi uyarınca taleple bağlı kalınarak 500,00 TL maddi tazminatın davalılardan müştereken ve müteselsilen alınarak davacıya verilmesine…

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ    TECAVÜZE GÖZ MÜ           YUMUYOR?

Söylenenlere göre, Dr. Mine Akkuş, 2009 yılında Erkan Şenşekerci, Hayrettin Şahin ve Nilüfer İnceman Akgün hakkında intihal davasıyla birlikte ceza davası da açar. Ceza davası açılması üzerine Uludağ üniversitesi, tecavüzleri mahkeme kararıyla tespit edilmiş ismi geçen kişiler hakkında soruşturma başlatır. Fakat halen soruşturma devam ettiğinden söz konusu isimler açılan ceza davasından yargılanamamaktalar. Bu isimlerin yargılanması için üniversitenin soruşturmayı tamamlaması ve onay vermesi gerekiyor.

Üniversitenin bu zamana kadar soruşturmayı tamamlamamış olması “İşi sürüncemede bırakarak davlıları mı koruyor?” sorusunu akıllara getiriyor.

MİNE AKKUŞ’A BASKI YAPILDI MI?

İddia edildiğine göre, intihal davasını açmasının ardından Dr. Mine Akkuş ve yine tarih bölümünde okutman olan eşi Dr. Turgay Akkuş’u üniversite yönetimi, çevre ilçelere derse göndererek psikolojik baskı yapar. Dr. Turgay Akkuş Harmancık, İnegöl ve İznik’e derslere gönderilir. Mine Akkuş ise Yenişehir’e derse gönderilir. Ayrıca söylenenlere göre ilk dava açıldığı sıralarda Mine Akkuş bölümden izin alarak bir konferansa katılır. Akkuş’un izinli olarak katıldığı konferansın ardından o dönemin Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tahir Baştaymaz, konferans saatinde giremediği dersini telafi etmesine rağmen, konferasa giderek derslerini aksattığı gerekçesiyle Akkuş’a ceza verir.

Uludağ Üniversitesinin soruşturmayı ne şekilde sonuçlandıracağı ve haklarında ceza davası açılan öğretim elemanlarının yargılanmasının önünü açıp açmayacağı merak ediliyor.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.