SON DAKİKA
Hava Durumu

Mahalleliden Yunuseli Havaalanı isyanı:  “Tehlike altındayız”

Eğitim uçağının evlerin arasına düşmesi ve pilotlar Furkan Otkum ile Murat Avşar'ın yaşamını yitirdiği kaza sonrası Bağlarbaşı Mahallesi sakinleri Yunuseli Havaalanı’nın taşınması için yetkililere seslendi. Yıllardır tehlike altında yaşadıklarını anlatan mahalleli havaalanı yerine okul ya da hastane yapılmasını talep etti.  

Haber Giriş Tarihi: 28.04.2022 19:46
Haber Güncellenme Tarihi: 28.04.2022 19:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Mahalleliden Yunuseli Havaalanı isyanı:  “Tehlike altındayız”

Bursa'da evlerin arasına düşen tek motorlu eğitim uçağının kalkış yaptığı Yunuseli Havaalanı'nın bulunduğu mahallede yaşayanlar, havaalanının yerine hastane ya da okul yapılmasını istiyor. Osmangazi ilçesindeki yaklaşık 1400 metre uzunluğunda piste sahip Yunuseli Havaalanı, eğitim amaçlı uçuşlar ile belirli ağırlıktaki uçakların iniş ve kalkışı için hizmet veriyor. Bağlarbaşı Mahallesi Sarıgül Sokak'ta 25 Nisan'da iki katlı binaya çarptıktan sonra evlerin arasına düşen tek motorlu uçağın da kalkış yaptığı havaalanı, eğitim uçuşlarının yanı sıra zaman zaman festivallere ve farklı etkinliklere de ev sahipliği yapıyor.


“ESKİDEN MAHALLEYE, YAPI RUHSATI VERİLMİYORDU”
Havaalanı çevresindeki yerleşim yerlerinde yaşayanlardan Süleyman Özkulak, AA muhabirine, 1982 yılından itibaren bölgede ikamet ettiğini belirterek, "Eskiden buraya yapı ruhsatı vermiyorlardı, 'havaalanına uçaklar rahat insin' diye. Gürültülü ve tehlikeliydi hep. O dönemlerde birkaç yere daha düştüğünü de duymuştuk. Meskun mahallin dışında olsa daha iyi olur." ifadesini kullandı.
Enver Dinçer de yıllardır havaalanı yakınında yaşadıklarını anlatarak, "Uçağın geçmesini bırak, sesleri bile rahatsız ediyor. Hep şikayetçiydik. Herkes genelde rahatsız olduğunu söylüyor." diye konuştu. Hüseyin Sarı, 40 senedir aynı mahallede oturduğunu, havaalanının bir süre boş kalmasının ardından eğitim uçaklarını gördüklerini aktardı. 


Çocukluğunda havaalanı çevresinde kendilerine uçurtma bile uçurtturmadıklarını dile getiren Sarı, "Eskiden de havaalanını istemiyorduk. Buradaki herkes uçaklardan rahatsız." dedi. Nazlı Görhan, "Buranın kalkmasını istiyorum. Çünkü her zaman tehlike başımızda. Çocuklar var, istemiyorum havaalanı. Okul, hastane yapsınlar yerine." ifadelerini kullandı.


HAVAALANI 16 YIL KAPALI TUTULMUŞTU
Yenişehir Havaalanı'nın açılmasının ardından 2001 yılında kapatılan Yunuseli Havaalanı, 16 yıl aradan sonra Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden hizmete açılmıştı ancak Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından faaliyetler durdurulmuştu. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün sadece amatör ve sportif havacılık için kullanıma açtığı havalimanında kule, itfaiye ve diğer gerekli alt yapısı olmadığı için sefer düzenlenmesine izin vermemişti. Eğitim pilotu Furkan Otkum ve öğrenci pilot Murat Avşar'ın yaşamını yitirdiği kaza, havalimanında eğitim uçuşlarına izin verilmesine dair de akıllarda soru işareti oluşturdu. 


YEŞİLGÜL: “UÇAK HATTINDA BİNALARIN OLMAMASI GEREKİYOR”
Emekli Hava Trafik Kontrolörü Zafer Yeşilgül kazaya dair yaptığı değerlendirmede, "Bir uçağın yaklaşma ve kalkış hattında binaların olmaması gerekiyor. Zamanında bu nedenle bu havalimanı kapatılıp yerine Yenişehir Havalimanı yapılmıştı. Yunuseli Havalimanı şehrin ortasında ve daha yüksek bir durumda dikey kalkışlar söz konusu. En yakın İstanbul yaklaşmaya iletip o şekilde havalanıyorlar. Denetim sorunu var. Farklı bir yere de düşebilirdi. Kontrolsüz bir meydan ama kontrolsüz bir meydanın da zaman zaman kontrol edilmesi gerekiyor." dedi. Yeşilgül sözlerine şöyle devam etti: "Burası kapalı bir havalimanıydı ama tekrar açıldı. Şehrin içinde kaldığı için kapatıldı. Görerek uçuşa uygun bir yer burası. Bu havalimanından kalkan uçakları ne İstanbul ne de Bursa Yenişehir Havalimanları kontrol edebiliyor. Bu açıdan kontrolsüz bir havalimanı."


GÜNDE 50’DEN FAZLA UÇUŞ       
Yunuseli Havacılık Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Vedat Sarıkaya ise havaalanının 3 yıl önce uçuş okulları ve özel küçük uçaklara tahsis edildiğini söyledi. 1400 metrelik kros piste sahip havaalanında sabit olarak faaliyet gösteren 30 eğitim uçağı bulunduğuna işaret eden Sarıkaya, "Yaz aylarında bu sayı 40-45 civarında oluyor ve bir günde ortalama 50-60 uçuş gerçekleşiyor." bilgisini paylaştı. Sarıkaya, pistin sadece bölgedeki hava araçlarına hizmet vermediğini, yangın söndürme uçaklarına ve özel olarak kullanılan uçuş araçlarına da hizmet verdiğini ifade etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.