SON DAKİKA
Hava Durumu

Makedonya'da FETÖ çöküş sürecinde!

Alpaslan YILDIZ FETÖ terör örgütü, Türkiye Cumhuriyeti’nin kararlı tutumu ve bölgesel etkinliğini arttırmasıyla Balkanlar’da da çö

Haber Giriş Tarihi: 25.08.2018 21:00
Haber Güncellenme Tarihi: 25.08.2018 22:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Makedonya'da FETÖ çöküş sürecinde!
Alpaslan YILDIZ
FETÖ terör örgütü, Türkiye Cumhuriyeti’nin kararlı tutumu ve bölgesel etkinliğini arttırmasıyla Balkanlar’da da çöküş sürecini yaşıyor. Makedonya’da etkinliğini hızla kaybeden örgüt, ekonomik darboğaza girerken; en büyük gelir kaynağı olan Yahya Kemal Koleji, Maarif Vakfı’nın açtığı okulun ardından büyük öğrenci kaybına uğradı.
 

Türkiye tüm dünyada olduğu gibi Balkanlar’da da terör örgütü FETÖ ile mücadelesini kararlılıkla sürdürüyor. Makedonya’da gerek eğitim kurumları gerekse basın yayın organları ile etkili olmaya çalışan FETÖ, gerek büyükelçiliğimiz gerekse ilgili kuruluşlarımızın sürekli bu yöndeki çalışmalarıyla her geçen gün gücünü yitiriyor.


TABELALAR İNİYOR
Bursa Şehir Gazetesi’nin sorularını yanıtlayan Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Tülin Erkal Kara, FETÖ’nün Üsküp Meydanı’ndaki Yahya Kemal Koleji’ne ait tabelarının indirilerek yerine Maarif Vakfı Genel Müdürlüğü’nün tabelasının asıldığına dikkati çekerken, yine terör örgütünün yayın organı olan Zaman Gazetesi’nin tabelalarının indirildiğini kalan bir tabelanın da indirilmesi için gereken çalışmaların devam ettiğini söyledi. Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve büyükelçilik olarak terör örgütüyle mücadeleyi azimle sürdürdüklerini anlatan Kara, Maarif Vakfı’nın açtığı okula örgütün okullarından büyük oranda öğrenci kaymasının beklendiğini ifade etti. Örgütün en büyük gelir kaynağı olan bu okullardan büyük öğrenci kaybının örgütü ekonomik olarak büyük çöküntüye uğrattığını anlatan Kara, 6 okul ve 9 binası olan Yahya Kemal Koleji’nin etkinliğini hızla kaybettiğini aktardı. Maarif Vakfı’nın Kalkandelen (Tetova) şehrinde kurduğu okulun ardından Üsküp’te de bir okul açmak için çalışmaların devam ettiğini anlatan Büyükelçi Kara, zamanla örgütün okullarının tüm etkisinin sıfırlanacağını vurguladı.
“MÜCADELEYE DEVAM EDİYORUZ”
Türkiye Cumhuriyeti ve Üsküp Büyükelçiliği’nin FETÖ’ye yönelik mücadelesi çerçevesinde, sıkışan örgütün hemen hemen her gün tehditler savurduğuna dikkati çeken Kara, “Büyükelçiliğimizin tüm birimleri olarak tehdit alıyoruz. Bunlara taviz vermeden biz mücadelemizi kararlılıkla sürdürüyoruz” dedi. Makedonya Hükümeti nezdinde yapılan pek çok girişimden sonuç aldıklarını ve terör örgütünün sökülüp atılması için mücadelenin olumlu yönde ilerlediğine işaret eden Kara, “Makedonya önemli bir süreç yaşıyor. İsim değişikliği yapılacak. Ardından AB ve NATO’ya girme durumu var. Ülkenin tüm gündemini bu konular meşgul ediyor. Onlar için çok önemli. Ancak biz terör örgütüyle ilgili girişimlerimizi aralıksız sürdürüyoruz. Makedonya’da bugüne kadar bize olumsuz bir tavır hiç sergilemedi. Bu bir süreç ve çok uzamadan bu örgütün sökülüp atılması için mücadelemizi sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı. Kara, örgütün ülkede ekonomik olarak darboğaza düştüğünü bir çok ofisini kapatmak zorunda kaldığını, her alanda karşılarında Türkiye Cumhuriyeti’ni ve gücünü gördüklerini de anlatırken; “Türkiye tüm kurumlarıyla güçlü bir şekilde bu ülkede mücadeleyi sürdürüyor. Kurban Bayramı’nda Kızılay ve Diyanet İşleri çok etkili bir şekilde kurban organizasyonları yaptı. Terör örgütü bir varlık gösteremedi. Türk basın kuruluşları etkili ve halk onlara inanıyor. Dolayısıyla FETÖ’nün Türkiye’yi hedef alan basın yayın organizasyonları etkili olamıyor. Her alanda güçlü bir şekilde mücadelemiz sürüyor ve sürecek” dedi.
VİZE BOŞLUĞU
Öte yandan İHA’nın geçtiği habere göre Yunanistan'a sığınan FETÖ’cü askerlere iltica verilmesinin ardından Makedonya'da da FETÖ'nün propaganda kaynağı Zaman gazetesinin faaliyetlerine kimseye aldırış etmeden devam etmesi Avrupa ülkelerinin söylemlerinin aksine terör örgüne verdikleri desteği bir kez daha gözler önüne serdi. Örgüt üyelerinin yurt dışına kaçışlarda vize boşluğunu fırsat bilip halen Makedonya'yı transit ülke olarak kullandığı belirtiliyor.
MAKEDONYA BASKI ALTINDA
Her ne kadar ekonomik olarak köşeye sıkışmış olsalar da Makedonya Cumhuriyeti'nin başkenti Üsküp'te FETÖ cirit atarken Ulusal Alsat Televizyon binasında yayın hayatına devam eden Zaman gazetesi tabelası şimdilik orada durmaya devam ediyor.  Zaman'ın Makedonya web sitesi de faal şekilde işliyor. Ülkede FETÖ'nün Yahya Kemal Koleji ise hala faaliyetlerine devam ediyor.
FAALİYETLERİ SÜRÜYOR
Darbe girişiminden önce tüm okul ve yurtların Makedon vatandaşlarına devredildiği belirtilirken, FETÖ'nün merkezi haline gelen Üsküp'te birçok önemli toplantının gerçekleştirildiği de ileri sürülüyor. Belirli günlerde istişareler yapan FETÖ üyelerine kapılarını kapadığını açıklayan Makedonya'nın örgüte resmen göz yumduğu iddia ediliyor. FETÖ’nün Avrupa’ya kaçış için sıçrama tahtası olarak kullandığı Makedonya, bir süre önce örgüte bakışında radikal bir değişiklik sinyali vererek ilk kez “terör örgütü” tanımı yapmıştı. Ancak Makedonya bu tanımı uygulamaya dökemedi. Ülke, Türk vatandaşlarına vize uygulamasından yararlanan FETÖ'cülerin üssü konumuna geldi. Kısa sürede oturma izni alan FETÖ'cüler bu ülkeyi transit geçişler için kullanıp daha sonra Avrupa ülkelerine gitmek için vize başvurusunda bulunmaya başladı. Bazıları ise halen Makedonya'da faaliyetlerine devam ediyor.
TÜRK BÖLGELERİNE YAKLAŞMIYORLAR
FETÖ’nün iş dünyasından eğitime kadar her alanda hakimiyetine göz yuman Makedonya, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Türkiye’nin daha da artırdığı uyarılarına rağmen örgütün faaliyetlerine göz yummaya devam etti. Uyarılar hem Türkiye’den yapılan ziyaretlerde lider seviyesinde hem de büyükelçilik seviyesinde tekrarlandı. Üsküp Büyükelçisi Tülin Erkal Kara, Makedon yetkililerle her görüşmesinde FETÖ uyarısını tekrarlarken uyarılar ilk defa geçtiğimiz 21 Aralık’ta yapılan Türkçe bayramında karşılık bulmuştu. Makedonya Başbakanı Zoran Zaev ilk kez FETÖ’den ‘terör örgütü’ olarak bahsederken Zaev’in bu çıkışı FETÖ’ye yönelik yaptırımların şiddetleneceği yönünde yorumlanmıştı. Zaev’in açıklaması bu ülkede eğitimden medyaya örgütlenen FETÖ elemanları arasında paniğe sebep olmuş, FETÖ’cülerin Türklerin yoğun olduğu bölgelerde değil, yabancıların bulunduğu bölgeleri ve otelleri konaklama için tercih ettiği iddia edilmişti.

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.