SON DAKİKA
Hava Durumu

ÖKK'daki cunta, hazırlıklara 4 gün önceden başlamış

Özel Kuvvetler Komutanlığının İdari Tahkikat Raporunda, FETÖ'nün darbe girişimine giden süreç dakika dakika anlatıldı, FETÖ'cülerin 11 Temmuz

Haber Giriş Tarihi: 15.12.2016 16:26
Haber Güncellenme Tarihi: 15.12.2016 18:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
ÖKK'daki cunta, hazırlıklara 4 gün önceden başlamış
Özel Kuvvetler Komutanlığının İdari Tahkikat Raporunda, FETÖ'nün darbe girişimine giden süreç dakika dakika anlatıldı, FETÖ'cülerin 11 Temmuz'da fiilen darbe hazırlığına başladığı tespit edildi.

Özel Kuvvetler Komutanlığı (ÖKK), Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin hazırladığı "İdari Tahkikat Raporu"nda, 11 Temmuz'dan, kalkışmanın bastırıldığı 16 Temmuz sabahına kadar yaşanan bütün gelişmelere dakika dakika yer verdi.


ÖKK'daki FETÖ'cülerin darbe hazırlığına 11 Temmuz'da başladıklarına yer verilen raporda, o güne kadar hücre yapılanması şeklinde hareket eden örgüt mensuplarının 13 Temmuz'da birbirleriyle irtibata geçtiklerinin altı çizildi. 14 Temmuz'da "emin" evlerde toplanan örgüt mensuplarına, darbe girişimi sırasında üstlenecekleri görevler tebliğ edildi. Silah ve malzeme depolarındaki mühimmata ilişkin bilgi toplayan cuntacılar, silah dağıtımının nasıl yapılacağını da en ince ayrıntısına kadar planladı.


AA muhabirinin ulaştığı rapor, Albay Çağahan Yeğin başkanlığındaki 7 kişilik idari tahkikat heyeti tarafından hazırlandı. Tuğgeneral Ertuğrul Erbakan'ın onayıyla Genelkurmay Başkanlığı ve darbe girişimi soruşturmasını yürüten savcılara gönderilen 60 sayfalık rapor, kahraman Astsubay Ömer Halisdemir'in şehit edilmesine ilişkin hazırlanan iddianamenin delilleri arasında gösterildi. 



Parola: "Halit'in selamı var"

FETÖ'nün yönetici konumundaki şahısların, ÖKK'daki darbeci askerlerle 13 Temmuz'da irtibata geçerek darbe talimatı verdikleri ifade edilen raporun giriş bölümünde, "Talimat alacakları personeli bildirdikleri, irtibata geçilmesi esnasında kullanacakları işareti (parola) verdikleri, müteakiben 14 Temmuz'da görevlendirecekleri personeli, 'emin' evlerde bir araya getirerek kompartmantasyonu (hücre yapısı) kaldırdıkları, ilk görevlendirme ve 15 Temmuz'da buluşma yerini verdikleri değerlendirilmektedir." ifadelerine yer verildi.


Darbeci askerlerin birbirlerini tanımaları ve karşılıklı güven telkin etmeleri için "Halit'in selamı var" parolasını kullandıkları kaydedildi.



İlk adım 11 Temmuz'da atıldı

Rapora göre cuntacılar, darbe girişimi için ilk adımı, 11 Temmuz'da, Yarbay Murat Korkmaz'ın "tugay lojistik denetlenmesi hazırlıklarını" gerekçe göstererek başka birinin kartı ile silah depolarına giriş yapmasıyla başladı.



Bordo berelileri Ankara'da toplayacaklardı

15 Temmuz saat 19.00'da FETÖ'cü askerler, "mesaiye kalma" ve "servisi kaçırma" bahanesiyle kışlada darbe girişiminin başlamasını bekledi. Darbe talimatının bütün birliklere verilmesiyle ÖKK Harekat Merkez Vardiya Amiri Yarbay Mehmet Ali Çelik, Türkiye'deki görev bölgelerindeki bütün bordo berelilerin Ankara'ya çağrılmasını içeren mesajın birliklere gönderilmesini istedi. Ancak vardiya Astsubayı C.S, işi ağırdan alarak söz konusu emrin birliklere ulaşmasını geciktirdi.



146 ÖKK mensubu darbeye katıldı

Gölbaşı'ndaki ana karargahta görevli 146 askerin fiilen darbeye katıldıkları belirlendi.


Astsubaylar Ömer Halisdemir ve Bülent Aydın, darbe girişimini engellemeye çalıştıkları sırada şehit olurken, Yüzbaşı Burak Akın, astsubaylar İsmail Oğuz ve Kamil Işın ile Uzman Çavuş Osman Gül de yaralandı.


Darbecilerden Semih Terzi, Nedim Şahin, Gökmen Ata ve Ercan Şen de öldürülerek etkisiz hale getirildi.


Öte yandan raporda, 15 Temmuz darbe girişiminde yer alan askerler için "darbeci", "hain", "terörist" gibi ifadeler kullanılırken, görevde bulundukları sıradaki rütbelerine yer verilmedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.