SON DAKİKA
Hava Durumu

Savunma sanayisinde sinyaller güvende

İHA'lar ve füzeler başta olmak üzere savunma sanayisi için sinyal karıştırmaya dayanıklı GNSS anten sistemleri geliştiren TUALCOM, "dünyanın en küçük ve en performanslı ürünlerine", askeri ve sivil amaçlı kullanıma uygun, çift antenli yeni bir çözüm ekledi. TUALCOM Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Salih Erdem, “Yurt dışına 10 binlerce satma hedefindeyiz” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 27.03.2022 20:43
Haber Güncellenme Tarihi: 27.03.2022 20:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Savunma sanayisinde sinyaller güvende

Türk mühendisleri, savunma sanayisi ürünlerinin güvenli şekilde görev yapmasını sağlayan karıştırmaya dayanıklı küresel navigasyon uydu sistemleri (GNSS) çözümlerine, dünya pazarlarında iddialı yeni bir ürün ekledi. TUALCOM, "dünyanın en küçük boyutlu" anti-jam ürününün seri üretimine başladı. 10'dan fazla anti-jam ürünüyle alanına liderlik eden şirket, yeni ürüne, ailesinin en küçük boyutlusu olması ve "boyundan büyük iş yapması" sebebiyle ANTY (karınca) ismini verdi. 


TUALCOM Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Salih Erdem, AA muhabirine, elektronik harp, telemetri, uçuş sonlandırma, anti-jam ve data link konularında 2013 yılından itibaren geliştirme ve üretim yaptıklarını söyledi. Erdem, elektronik harbin ise sonu gelmeyen, sürekli karşı tedbirlerin olduğu bir alan olduğuna dikkati çekti. Çalışmalara almaçlar üreterek başladıklarını dile getiren Erdem, GPS alıcıların karıştırılmasından doğan ihtiyaç üzerine de anti-jam ürün ailesi üyelerini çıkardıklarını bildirdi.


Erdem, 2,5 sene önce ilk anti-jam ürününü piyasaya sunduklarını, zaman içinde bu alanda dünyanın en geniş ürün ailesine sahip firması haline geldiklerini anlattı. Anti-jamin elektronik harbin en önemli ögesi olduğunu vurgulayan Erdem, "Platformlarımız operasyon yaparken veya bir yere giderken halk dilinde GPS alıcısına ihtiyaç duyuyor. Sinyaller uydudan yayınlandığı için son derece düşük seviyede ve karıştırılması çok kolay. Geliştirdiğimiz çözümlerle temiz GNSS sinyalini platformlara sağlamayı başarıyoruz. 8 ve 4 antenli, minyatür ve bütünleşik modellerimiz var." dedi.


"OPERASYON VE NAVİGASYON GÜVENLİ ELLERDE"
Son olarak 2 antenli yeni bir ürün geliştirdiklerini ifade eden Erdem, "Askeri alanda tek er ya da manga düzeyinde kullanılabileceği gibi sivil alanda da çokça kullanılabilecek bir ürün. Tüm dünyada lansmanını gerçekleştireceğiz." diye konuştu. GNSS almacının gemiden uçağa, insansız araçlardan füzeye, roketten tek ere kadar yaygın kullanıldığı bilgisini veren Erdem, sivil alanda ise haritacılıkta kullanılan İHA'ların, bilgisayar serverlarının da bu teknolojiden yararlandığını kaydetti.


Erdem, sahada bütün GNSS bantlarının karıştırıldığını, bu nedenle çok yaygın anti-jam ürünlerini tasarlayıp ürettiklerini dile getirerek, "4 antenli yapılar 3 jammera, 8 antenli yapılar 7 jammera kadar direnç sağlıyor. Uygulamaya özel farklı anten tipleri ile farklı platformlarda hizmet verebiliyoruz. Şu an bütün operasyon ve navigasyon güvenli ellerde diyebiliriz." ifadelerini kullandı.


DEVLET İZNİYLE SATILABİLECEK
Erdem, uluslararası pazarda Kanada, ABD, Fransa'dan rakipleri bulunduğunu belirterek, yüksek performans, küçük boyut, fiyat ve ürün çeşitliliğiyle onlara üstünlük sağladıklarını bildirdi.

Yaklaşık 2 yıl önce tanıttıkları bütünleşik sistemin o dönem en küçük anti-jam ürünü olduğunu vurgulayan Erdem, son olarak daha küçük boyutta geliştirdikleri 2'li anti-jam ürünün seri üretiminin başladığını dile getirdi. Erdem, bu alanda dünyada 1-2 rakipleri bulunduğunu ve onları geride bırakmayı amaçladıklarını kaydetti. Anti-jam ürünlerinin devlet izniyle dost ve kardeş ülkelere satılabildiğine dikkati çeken Ahmet Salih Erdem, "Yurt dışını 2 antenli anti-jam ürünümüzle fethetmek istiyoruz. Bunlardan 10 binlerce satma hedefindeyiz." diye konuştu.

Türk savunma sanayisi iddiasını Malezya'ya taşıyor 


Türk savunma sanayisi, Malezya ve bölge ülkelerindeki iş birliklerini artırmak için Asya Savunma Hizmetleri Fuarı'na (DSA 2022) katılacak. 


Asya Savunma Hizmetleri Fuarı (DSA 2022), 28-31 Mart'ta Kuala Lumpur'da düzenlenecek. Fuar, Türk savunma sanayisi firmalarının tanıtımı, iş birliği ve kendilerine pazar yaratmalarına fırsat sunuyor. İki yılda bir gerçekleştirilen fuara Türkiye, 1996 yılından itibaren 13 kez "milli katılım" sağladı. Bu yılki fuarda Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinatörlüğünde, Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği dahil 32 firma/kuruluş, 2 bin 700 metrekareden oluşan Türk milli alanında yerini alacak. Fuarda, Aksa Motorlu Araçlar, ASELSAN, Ata Silah, BMC, CES Kompozit ve Savunma, DEARSAN, Derya Arms, DESAN, Garanti Giyim Kompozit, HAVELSAN, HOYTEK, Kale Kalıp, Koç Savunma, MKE, Nurol Makina, Nurol Teknoloji, OTOKAR, REPKON, ROKETSAN, SAHA İstanbul, Samsun Yurt Savunma, Simsoft, STM, TAIS, TEI, Transvaro, Turaç, TURMAKS, TUSAŞ, FNSS, Ateşçi ürün ve hizmetlerini tanıtacak.


Son yıllardaki atılımıyla dünyada adından sıkça söz ettirir konuma gelen Türk savunma sanayisi bugün ulaştığı noktada, gemilerden helikopterlere, zırhlı araçlardan insansız hava araçlarına, silah sistemlerinden uydu çalışmalarına, hava savunma sistemlerinden elektronik harbe kadar ihtiyaçlarını büyük oranda yerli ve milli olarak üretiyor. Türk savunma sanayisi, Türkiye'nin savunma ve güvenlik alanında ihtiyaçlarını yerli ve milli imkanlarla sağlamanın yanı sıra dost ve müttefiklerine de destek oluyor. Türkiye, 170 ülkeye İHA ve SİHA’lar, kara araçları, deniz platformları başta olmak üzere 228 ürün ihraç ediyor.


Malezya, Türkiye'nin savunma sanayisinde iş birliği içinde olduğu Güneydoğu Asya’daki önemli ve stratejik müttefikler arasında yer alıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Malezya ziyaretinde savunma sanayisinde faaliyet gösteren firmalar arasında ikili iş birliğini tesis eden 14 mutabakat muhtırası imzalanmıştı. Malezya’ya ihracat geçen yıl 2,6 milyon dolar seviyesinde kalırken önceki 3 yıl boyunca yaklaşık 20 milyon dolar, 2017'de ise 40 milyon dolar seviyesindeki rakamın çok daha iyi seviyelere çıkarılması amaçlanıyor.


YENİ İŞ BİRLİKLERİ İÇİN TEKLİFLER MASADA
Türkiye, Malezya'ya bugüne kadar birçok zırhlı araç ihraç etti. FNSS tesislerinde üretimi yapılan zırhlı araçların gövde ve parça montajları DEFTECH tesislerinde imal edilip Malezya ordusuna veriliyor. Bu iş birliği kapsamında DEFTECH'te üretimler devam ediyor. Nurol Makina tarafından yakın zamanda 4x4 zırhlı araç sözleşmesi imzalandı. Yonca-Onuk’un ürettiği MRTP 16 botları Malezya envanterinde yer alıyor. ASELSAN'ın uzaktan kumandalı stabilize silah sistemleri, Malezya Sahil Güvenlik botlarına entegre ediliyor.


TUSAŞ’ın Anka İHA'sı için verdiği teklif Malezya Hava Kuvvetleri Komutanlığınca değerlendiriliyor. TUSAŞ, Hürjet ile 18 uçaklık ihale için de teklif sundu. Malezya'da ortak üretim öneren TUSAŞ, bu ülkede bir de ofis açtı. Sene sonuna kadar yaklaşık 100 kişinin istihdam edilmesi öngörülen bu ofis vasıtasıyla İHA'lar, eğitim uçakları, helikopterler ve havacılık eğitimleri alanında iş birliğinin artırılması amaçlanıyor. Benzer bir iş birliği modeli, ASELSAN tarafından, Deniz Karakol Uçağı ve telsiz projeleri kapsamında teklif ediliyor. (AA)
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.