SON DAKİKA
Hava Durumu

Türbesine gelen Kanuni'ye dua, Hürrem'e beddua ediyor...

İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Ahmet Emre Bilgili, tartışmalara konu olan Muhteşem Yüzyıl dizisinin, vatandaşın tarihi karakter

Haber Giriş Tarihi: 27.11.2012 14:41
Haber Güncellenme Tarihi: 27.11.2012 15:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Ahmet Emre Bilgili, tartışmalara konu olan Muhteşem Yüzyıl dizisinin, vatandaşın tarihi karakterlere bakışını nasıl etkilediğini ilginç bir örnekle ortaya koydu. Bilgili, diziden etkilenen bir vatandaşın Süleymaniye Camii'ndeki türbede Kanuni Sultan Süleyman'a dua ettiğini, Hürrem Sultan'a ise tepki gösterdiğini söyledi.

CİHAN - Tarihçilerden sürekli eleştiri alan Muhteşem Yüzyıl dizisi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın son açıklamalarıyla yeniden tartışmaların merkezine yerleşti. Diziye bir tepki de İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili'den geldi.
Doç. Dr. Ahmet Emre Bilgili, Muhteşem Yüzyıl dizisi ile ilgili Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) açıklamalarda bulundu. Dizilerin izlenebilir olmak için tarihi olaylarda bir takım değişikliklere gitmesinin normal karşılanabileceğini ifade eden Bilgili, ancak tarihi olayların aslına bağlı kalınması gerektiğini ifade etti.

Bilgili, "Biraz daha tarihe bağlı olmasını elbette isteriz. İdeal olan tarihteki Kanuni'yi mümkün olduğu kadar ona uygun bir şekilde canlandırmaktır. Tarihteki Hürrem'i ona uygun şekilde canlandırmaktır. Böyle bir sonuç bekleriz ama ideal olan çıkmıyor maalesef." dedi.

Ahmet Emre Bilgili, Muhteşem Yüzyıl dizisinin, vatandaşların tarihi karakterlere bakışını nasıl etkilediğini ilginç bir örnekle açıkladı. Süleymaniye Camii avlusunda bulunan Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan'a ait türbelerin tadilatta olduğunu aktaran Bilgili, bir vatandaşın tüm güvenlik önlemlerini aşarak türbelerin bulunduğu mekana geldiğini aktardı. Bilgili şöyle konuştu: "Vatandaşımız demiş ki: 'Kanuni Sultan Süleyman'ın türbesi hangisi?' Görevli 'Bu' demiş. Ona gitmiş Fatiha okumuş. Sonra hemen yanındaki türbeyi işaret ederek, 'Bu kimin türbesi?' demiş. 'Bu da Hürrem Sultan'ın türbesi' cevabını alınca ellerini silkeleyerek tepki göstermiş ve çıkıp gitmiş. Şimdi bu bir örnek. Bunu çok istisnai örnekler sınıfına da koyabilirsiniz. Ama bu neyin etkisi elbette Hürrem Sultan'ın da Kanuni'nin de hepimizin hataları olmuştur ama Hürrem Sultan bizim dizide tanıdığımız gibi değildir. Ben böyle inanıyorum. Bu dizilerin negatif bir etkisi." şeklinde konuştu.

'VATANDAŞ ŞEHZADELERDEN NEFRET EDİYOR'

Dizinin özellikle şehzadelerin yaşam tarzıyla ilgili yanlış bilgiler içerdiğini aktaran Bilgili, dizinin gönderildikleri sancak beyliklerinde eğitim alan şehzadeleri 'aklı fikri uçkurunda' birer karakter gibi yansıttığı tepkisinde bulundu. Bu durumun vatandaşlarda şehzadelere nefrete sebep olduğunu anlatan Bilgili şöyle konuştu: "Böyle bir sonuç ortaya çıkıyor. Reyting ve izlenebilir olma kaygısı, bizi tarihi gerçeklerden tarihten çok uzaklaştırıyor. Bunu bende şiddetle eleştiriyorum."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.