SON DAKİKA
Hava Durumu

Turgut Özal ve İpek Üniversitelerinin kurucu vakıflarına kayyum atandı

Turgut Özal Üniversitesi ile İpek Üniversitesi'nin kurucusu olan vakıflara kayyum atanması kararlaştırıldı.  

Haber Giriş Tarihi: 01.07.2016 15:52
Haber Güncellenme Tarihi: 01.07.2016 16:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Turgut Özal ve İpek Üniversitelerinin kurucu vakıflarına kayyum atandı
Turgut Özal Üniversitesi ile İpek Üniversitesi'nin kurucusu olan vakıflara kayyum atanması kararlaştırıldı.
 

Vakıflar Genel Müdürlüğünün açtığı davalarda mahkemeler, Turgut Özal Üniversitesinin kurucusu olduğu "Turgut Özal Düşünce ve Hamle Vakfı" ile İpek Üniversitesinin kurucusu olduğu "Koza İpek Eğitim Sağlık Hizmet Yardım Vakfı"nın yöneticilerinin görevden uzaklaştırılarak, yerlerine kayyum atanmasına karar verdi.


Vakıflar Genel Müdürlüğü, Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesine, "Koza İpek Eğitim Sağlık Hizmet Yardım Vakfı" üyeleri Cafer Tekin İpek, Melek İpek, Osman Zenginer, Pelin Zenginer ve Şaban Aksöyek'in görevden uzaklaştırılmaları ve vakfa kayyum atanması için dava açtı.


Mahkeme, yargılama sonucunda davayı kabul ederek, davalıların "tedbiren, geçici olarak görevden uzaklaştırılmalarına" ve vakfa "tedbiren" avukat Bilal Temel, Vakıflar Genel Müdürlüğü görevinde bulunan emekli memur Sebahadtin Aşlakçı ve mali müşavir Ahmet Özçelik'in "tüm yetkileri kullanmak üzere kayyum atanmasına" karar verdi.




MÜFETTİŞ RAPORU

Mahkemenin kararında, vergi müfettişince hazırlanan 17 Mayıs 2016 tarihli raporun incelendiği bildirildi ve rapordaki bilgiler özetlendi.


Buna göre raporda, vakıfça İpek Üniversitesine Ocak 2016'da bağışlanan 18 gayrimenkulün, kısa süre sonra üniversite tarafından hızlı şekilde satılmaya başlandığı, gayrimenkullerin bağışlandığı dönemde Üniversite Mütevelli Heyeti Başkanı Cafer Tekin İpek'in, vakıf tüzel kişiliğinin yönetimiyle üniversiteyi tek elden idare ettiğinin sabit olduğu kaydedildi.


Kurucu vakıf ile üniversitenin karar organları ve yöneticilerinin aynı kişilerden müteşekkil olduğuna dikkat çekilen raporda, "gayrimenkul bağış ve satışlarının, gerçekte vakıf üzerinden mal kaçırma saikiyle hareket edildiğinin göstergesi olabileceğine ve satışların muvazaalı olabileceğini gösterebileceğine" yer verildi.


GAYRİMENKULLERİ ALAN 3. KİŞİLER DE HIZLI ŞEKİLDE SATIŞA SUNULDU

Raporda, vakıfça bağış yoluyla üniversiteye aktarılan gayrimenkullerin, hemen sonra üniversite tarafından, özen gösterilmeksizin satışa çıkarıldığı, gayrimenkulleri alan üçüncü şahısların da kısa sürede daha yüksek bedellerle gayrimenkulleri satılığa çıkardıklarının belirlendiği kaydedildi.


Mahkemenin kararında, Vakıflar Kanunu'nun, vakıf görevlilerinin sorumlulukları ve görevden alınmasına ilişkin 10. maddesinde, "vakfın amacına uygun faaliyette bulunmayan, vakfın mallarını, gelirlerini amaçlarına uygun kullanmayan, vakfı zarara uğratan" kişilerin görevden uzaklaştırılabileceği ve yönetime kayyum atanabileceği belirtilerek, "dosya kapsamı ve delillere göre, telafisi imkansız zararların doğabileceği kanaatine varıldığı" bildirildiİ




TURGUT ÖZAL DÜŞÜNCE VE HAMLE VAKFINA İLİŞKİN KARAR

Vakıflar Genel Müdürlüğünün, Ankara 4. Asliye Hukuk Mahkemesine "Turgut Özal Düşünce ve Hamle Vakfı" yöneticilerinin görevden uzaklaştırılmaları için açtığı davada da mahkeme talebi kabul ederek, vakfın yöneticileri Alper Gece, Bahadır Özsümbül, Şenol Kervanoğlu, Behçet Ünal, Yusuf Çatak, Nevzat Bakır ve Hasan Basri Aksoy'un "geçici olarak" görevden uzaklaştırılmalarına karar verdi.


Mahkeme, vakfa avukat Abdulkadir Özel, Ahmet Sıvacı ve mali müşavir Mücahit Altunok'un "kayyum" olarak atanmasını kararlaştırdı.


 

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.