SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkyılmaz’a yargı şoku!

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Mütareke Evi Müzesi’nin yanındaki arsanın satışı ile ilgili Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, dönemin belediye başkan yardımcısı Akın Poroy ve dönemin Zabıta Müdür Vekili İlhan Aksakal’a yerel mahkeme tarafından verilen beraat kararını İstinaf’a taşıdı. Bakanlık, verilen kararın usul ve yasalara aykırı olduğunu belirterek, kararın bozulmasını istedi. 

Haber Giriş Tarihi: 11.10.2021 19:58
Haber Güncellenme Tarihi: 11.10.2021 19:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Türkyılmaz’a yargı şoku!

Mudanya Mütareke Evi Müzesi’nin hemen yanında belediyeye ait arsanın SİT olmasına rağmen vatandaşa satılması nedeniyle başlatılan soruşturma kapsamında İçişleri Bakanlığı’nın izni ile Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, dönemin Belediye Başkan Yardımcısı Akın Poroy ve dönemin Zabıta Müdür Vekili İlhan Aksakal’ın yargılandığı Mudanya 1. Asliye Ceza Mahkemesi beraat kararı verdi. Bu karar üzerine harekete geçen Kültür ve Turizm Bakanlığı, Av. Abdulkerim Kayasandık kanalı ile Bursa Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz dilekçesi verdi. 


“KARAR YASALARA VE YARGITAY İÇTİHATLARINA AYKIRI”
Dilekçede, “Dosyada görülen görevi kötüye kullanma suçundan açılan kamu davasının yapılan yargılaması sonunda; sanıklar hakkında beraat kararı verilmiştir. Verilen sex hatti kararlar usul ve yasalara aykırıdır” ifadelerine yer verilirken, itiraz gerekçeleri de sıralandı.  Bakanlık istinaf yoluna başvurma gerekçelerini şöyle sıraladı; “Kurul kararlarına aykırı uygulamaların yapıldığı ve adı geçen sanıklarca da uygulanmayan kararlara konu yer hem kentsel sit alanında kalmakta hem taşınmaz tescilli yapıyı barındırmakta hem de tescilli Mudanya Mütareke Evine cephe olmaktadır. Bu sebeple suçtan zarar gören konumunda olan kurum müvekkil Bakanlıktır. Yapılan yargılama sırasında kuruma dava ihbar edilmesi gerekirken; dava ihbar edilmemiş davaya katılma hakkımız engellenmiştir. Bu durum savunma hakkımızı kısıtlamaktadır. Davada müvekkil kuruma ihbar edilmeksizin karar verilmesi usul, yasalara ve Yargıtay içtihatlarına aykırıdır. Yargıtay Ceza Genel Kurulunun 2016/1-1102 Esas ve 2017/248 Karar sayılı kararı ve Bursa Bölge Adliye Mahkemesi 5. Ceza Dairesininverdiği 2018/436 Esas ve 2018/458 Karar sayılı kararı ve birçok kararda yer aldığı üzere CMK'nın 289/1-e madde ve fıkrasında, Cumhuriyet savcısı veya duruşmada kanunen mutlaka hazır bulunması gereken diğer kişilerin yokluğunda duruşma yapılmasının hukuka kesin aykırılık hallerindendir. Kanunen mutlaka duruşmada hazır bulundurulması gereken suçtan zarar gören kurumun temsilcisinin yokluğunda karar verilmesi de hukuka aykırıdır. Dolayısıyla müvekkil Bakanlığa davaya katılma hakkı tanınmaksızın davanın neticelendirilmesi usul ve yasaya aykırıdır” denildi. 


“SANIKLARIN ÜSTÜNE ATILI SUÇU İŞLEDİKLERİ SABİT”
Yine başvuruda sanıkların suçu işlediğinin sabit olduğuna vurgu yapılırken, “Yukarıda yer verdiğimiz usulü durum dışında da sanıkların üzerlerine atılı suçu işlediklerinin sabit olmasına rağmen kesin ve inandırıcı delil elde edilemediğinden bahisle beraat kararı verilmesine ilişkin gerekçe de hatalıdır. Dolayısıyla yapılacak istinaf incelemesi neticesinde ilk derece mahkemesi kararının bozulmasına karar verilmesini arz ve talep ederiz” ifadeleri kullanıldı. 


“KARAR BOZULSUN”
Bakanlık tarafından verilen dilekçede,  kararın bozulması talep edilirken, “Yukarıda belirttiğimiz sebep ve gerekçelerle re’sen nazara alınacak hususlar dikkate alınarak; istinaf incelemesi sonucunda; kararların usul ve yasaya aykırı olması, belirttiğimiz sebep ve gerekçelerle hükmün bozulmasına karar verilmesini arz ve talep ederiz” denildi. 


(Kadir Umut PEHLİVAN)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.