SON DAKİKA
Hava Durumu

Yıldırım’da dönüşüm gibi dönüşüm!

Yıldırım Belediyesi, kentin çöküntü bölgelerinden biri olan Mevlana Mahallesi’nde örnek bir kentsel dönüşüm çalışmasına imza atıyor. Yüzde yüz uzlaşmanın sağlandığı bölgede yıkımlar gerçekleştirilirken, TOKİ tarafından ihalesi yapılan bölgede yıkılacak 900 konutun yerine iki etapta bin 244 konut yapılacak. Hak sahiplerine ek ödeme için 10 yıl kredi sağlanacak. 

Haber Giriş Tarihi: 12.07.2021 20:35
Haber Güncellenme Tarihi: 12.07.2021 20:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Yıldırım’da dönüşüm gibi dönüşüm!

Yıldırım Belediyesi, bugüne kadar kötü örneklerin yaşandığı Bursa’da gerçek anlamda bir kentsel dönüşüm çalışması ile Türkiye’ye örnek olacak bir adım attı. Mevlana Mahallesi’nde yüzde yüz uzlaşı sağlanan 301konutun tamamı yıkılırken, önümüzdeki günlerde yer teslimi yapılarak ay içinde bölgede inşaat faaliyeti başlayacak.

BAŞKAN YILMAZ TANITTI
Yıldırım’a bağlı Mevlana Mahallesi'nde devam eden Kentsel Dönüşüm Projesi'nin 7. etap ihale sürecinin tamamlanması ve bölgedeki 301 konutun yıkılmasının ardından Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz düzenlenen tanıtım toplantısında gerçekleştirilen kentsel dönüşüm çalışmalarını kamuoyuyla paylaştı. Burada yapılan çalışmanın sadece bir kentsel dönüşüm olmadığın aynı zamanda bir şehirleşme faaliyeti olduğunu anlatan Yılmaz, ilçenin en büyük sorununun plansız kentleşme olduğunu söyledi. Mevlana Mahallesi'ndeki projenin 7 ve 8. etaplar olmak üzere iki bölümden oluştuğunu belirten Yılmaz, şöyle konuştu: "Bu iki etaptaki depreme dayanıksız, sağlıksız ve güvensiz 900 konutu yıkarak bunların yerine depreme dayanıklı, modern, güvenli, sosyal yaşam alanları da olan 1244 konut inşa edeceğiz. Projede rezerv alan kullanmayacağız, tamamen yıkılan binaların yerine yenilerini yapacağız. Zemin artı 7 ve zemin artı 8 kat olmak üzere iki farklı konut uygulamamız olacak. 7. etapta 301 konutu yıkıp yerine 644 konut ve 177 dükkan yapacağız. 8. etapta ise 599 konutu yıkıp 600 konut inşa edeceğiz. Bu proje, Yıldırım'daki kentsel dönüşüm çalışmalarına model olacak, bölgenin değerini artıracak ve domino taşı etkisiyle kentsel dönüşümü tetikleyecek." Bölgedeki bir konut hariç yıkımların tamamlandığının altını çizen Yılmaz,  "Tamamladığımız 7. etap çalışmalarında 301 konutun tamamını yıktık. İhaleyi kazanan firmaya önümüzdeki günlerde yer teslimi yapacağız ve bu ayın içinde de inşa faaliyetleri başlayacak" dedi. Yılmaz, 2023 yılının şubat ayında projeyi tamamlamayı planladıklarını aktardı.


"TEK BİR KAMULAŞTIRMA YAPMADIK"
Projenin tamamen gönüllülük esasına göre gerçekleştirildiğine dikkati çeken Yılmaz, "Tek bir kamulaştırma yapmadık. Hak sahibi vatandaşlarımızla görüştük, kavuşacakları yeni yaşamı anlattık. Onların sıkıntılarını dinledik, çözüm ürettik. Vatandaşlarımıza maddi kolaylık sağlamak borçlarını 10 yıla kadar vade uyguladık. Vatandaşlarımızın taşınma işlerine yardımcı olup kira desteği de sağladık. Netice itibarıyla 7. etapta yüzde 100 uzlaşma sağladık. Herkesin mutlu ve memnun olduğu bir anlaşma ortaya çıktı." ifadelerini kullandı.


“ÖZEL SEKTÖRE DE DESTEK VERECEĞİZ”
Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, belediye olarak kentsel dönüşümle ilgili özel sektör girişimlerine de destek verdiklerini vurguladı. Yıldırım'ın tamamını Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ya da belediye eliyle dönüştürmenin mümkün olmadığını, böyle bir uygulamayı sağlıklı bulmadıklarını anlatan Yılmaz, "Binaları dönüştürmek işin sadece küçük bir kısmı. Kentin sosyal, kültürel yaşamını da dönüştürmek gerekiyor. Bunun için de elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Kütüphaneler, kültür merkezleri, spor tesisleri, sosyal yaşam alanları inşa ediyoruz. Yıldırım Kentsel Tasarım Binası’ndaki salonumuzu uyumayan kütüphaneye dönüştürdük. Aylık 10 bin giriş var. Yine eski Yüksek İhtisas Hastanesi7nin olduğu alana Duaçınarı Kültür Merkezi’ni inşaa edeceğiz. Yıldırım'daki yeşil alanları 1,5 milyon metrekare artırıyoruz. Yaptığımız, inşası süren ve proje aşamasında olan çalışmalarımız var. Bunlar tamamlandığında Yıldırım’daki değişim herkes için daha görünür olacaktır." değerlendirmesinde bulundu. İmar uygulamalarının yanı sıra imar planlarıyla ilgili çalışmaların da devam ettiğini anlatan Yılmaz, 2022 yılının sonuna kadar yapılacak çalışmalarla 30 bin kişiye tapularını vereceklerini, bu tapuların dağıtılmasıyla özel sektörün de Yıldırım’da kentsel dönüşüm için harekete geçeceğini söyledi. 


DOMİNO ETKİSİ
Bu projenin bölgede domino etkisi yapacağını da sözlerine ekleyen Yılmaz, “Bu etabımızın zemin artı 7 kat ve zemin artı 8 kat iki farklı tipten oluşuyor. Burada elde edeceğimiz rezerv konutları diğer etaplarda vatandaşlarımızı buraya transfer noktasında kullanmayı arzuluyoruz. Bir domino etkisi ile bu sürecin devam edeceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

(Alpaslan YILDIZ)



 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.