SON DAKİKA
Hava Durumu

Yine direkten döndü

NÝLÜFER BELEDÝYE BAÞKANI MUSTAFA BOZBEY, BU YIL “ÝKLÝM DEÐÝÞÝKLÝKLERݔ TEMASIYLA KUTLANAN DÜNYA GÜNܒNDE YAPTIÐI AÇIKLAMADA, TÜRKÝYE BÜYÜK MÝLLET MECLÝSݒNDE (TBMM) GÖRÜÞÜLMEKTE OLAN TABÝAT VE BÝYOLOJÝK ÇEÞÝTLÝLÝÐÝ KORUMA YASA TASLAÐI’NA DÝKKAT ÇEKTÝ. (ÝHA/BURSA-ÝHA)

Haber Giriş Tarihi: 12.07.2016 23:00
Haber Güncellenme Tarihi: 13.07.2016 00:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Yine direkten döndü
Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Üçevler meydan düzenlemesi, kaldırım ve tretuvar çalışmalarıyla ilgili ihalede görevi kötüye kullanma suçundan 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.Hakkında benzer suçtan ertelenmiş hapis cezası bulunan Bozbey için mahkeme bu defa da inisiyatif kullanıp cezayı 1 yıl denetim süresi koyarak erteledi.
 

 

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Başkan Yardımcısı Turgay Erdem, belediye personeli Engin Yener, Nail Canpolat, Meliha Öz, ve Sevil Ünal, Harita Teknikeri Mustafa Yazıcı ile işi alan yüklenici Sami Bozoğlu hakkında görevi kötüye kullanma suçlamasıyla açılan davada, Bursa 18. Asliye Ceza Mahkemesi, mahkûmiyet kararı verdi. Daha önce de benzer suçlardan 3 kez mahkûm olan ve cezaları ertelenen Bozbey’in, mahkemenin ceza erteleme kararı ile koltuğunda kaldığı ortaya çıktı.

KAMU DAVASI AÇILDI

İddianamede, Nilüfer Belediyesi’nin Üçevler Mahallesinde  5 Mayıs 2009 tarihli meydan düzenleme ve 19 Mart 2008 tarihli muhtelif cadde ve sokaklarda bordür, tretuvar ve beton parke ile düzenleme yapılması işleri konu edildi. Her iki işin de ihalesi Sami Bozoğlu’nun sahibi olduğu şirkete verilmişti. Hak edişlerin ödenmesinde usülsüzlük yapıldığı ve firmaya fazla para ödendiği ortaya çıktı. Bu durumun şikayetle ortaya çıkması üzerine, iddianamede kamu görevlilerinin görevi kötüye kullanma Harita Teknikeri Mustafa Yazıcı’nın suça yardım etme, Sami Bozoğlu’nun ise azmettirici olduğu iddia edildi. Sanıklardan Mustafa Bozbey, Turgay Erdem, Meliha Öz, Engin Yener, Sevil Ünal ve Nail Canpolat’ın TCK’nın ilgini maddeleri uyarınca cezalandırılması istemiyle kamu davası açıldı.

BOZBEY İDDİALARI REDDETTİ

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, mahkemede verdiği ifadede iddiaları reddetti. İddianameye konu olan iş ve ihalelerde imzasının olmadığını dile getiren Bozbey, yapım işleri şartnamesine göre bu işlerde eksikliğin denetlenme ve giderilmesinden kesin kabul komisyonunun sorumlu olduğunu söyledi. Bozbey, eğer bir eksiklik varsa o günkü komisyon başkanının bundan sorumlu olduğunu vurguladı. 16 yıldır kent yöneticiliği yaptığını ve hiçbir zaman hiç kimseye tehdit ya da kaba davranışta bulunmadığını söyleyen Bozbey, bu tür iddiaların basına sızdırılarak kendisinin yıpratılmaya çalışıldığını öne sürdü. Mahkemede diğer sanıklar da kendilerine isnat edilen suçlamaları reddetti. Mahkeme tüm tarafları dinleyip delilleri değerlendirdikten sonra kararını açıkladı.

GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMAKTAN 1’ER YIL CEZA

19 Haziran 2015 tarihinde karar duruşmasını yapan mahkeme, sanıklar Ergin Yener, Meliha Öz, Sevil Ünal, Nail Canpolat ve Turgay Erdem’in suçunun sabit olduğuna karar veren mahkeme, görevi kötüye kullanma suçundan 1’er yıl hapis cezasına karar verdi. Ardından iyi halden cezaları 10 aya indirildi ve sonra da hükmün açıklanması mahkemece geriye bırakıldı. Mahkeme diğer sanıklar Mustafa Yazıcı hakkında 6 ay, Sami Bozoğlu hakkında 10 ay hapis cezasına hükmetti ve hükmün açıklanmasını geriye bıraktı.

ERTELEME KARARI İLE BOZBEY DİREKTEN DÖNDÜ

Mahkeme heyeti Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey hakkında da suçunu sabit görerek 1 yıl hapis cezasına hükmetti. İyi hal ve ifadelerindeki tutarlık nedeniyle indirime giden mahkeme cezayı 10 aya indirdi. Sanık Bozbey’in sabıka bülteninin hükmün geriye bırakılmasına uygun olmaması ve koşulların oluşmaması nedeniyle CMK’nın 231. Maddesini uygulamayan mahkeme, takdir kararı vererek hükmün uygulanmasını geriye bıraktı. Bozbey’i rahatlatan kararın ilgili bölümünde;  “TCK’nın 51. Maddesindeki yasal koşullar gerçekleştiğinden ve sanığın suçu işledikten sonra yargılama sürecinde gösterdiği pişmanlık dolayısıyla tekrar suç işlemeyeceği hususunda mahkememizce bir kanaat oluştuğundan sanık hakkında hükmedilen cezanın takdiren ertelenmesine, suçun niteliği, sanığın kişilik özellikleri ve sosyal durumu göz önünde bulundurularak sanık hakkında takdiren 1 yıl denetim süresi belirlenmesine, sanığın denetim süresini yükümlülük uygun veya iyi halli olarak geçirmesi halinde cezanın infaz edilmiş sayılmasına, denetim süresi içinde kasıtlı bir suç işlemesi veya kendisine yüklenen yükümlülüklere uymaması halinde ertelenen cezanın tamamen bir infaz kurumunda çektirilmesine” ifadelerine yer verildi.

BOZBEY’İN KESİNLEŞEN CEZALARI

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in daha önce açılan mahkemelerde üç kesinleşmiş cezası bulunuyor. Bursa 13. Asliye Ceza Mahkemesi 2006/1195 esas sayılı dosya ile mal ve hizmet alımında görevi kötüye kullanmaktan Bozbey’e 6 ay hapis ve 3 ay görevden uzaklaştırma cezası verdi. Karar 15 Eylül 2009’da kesinleşti. Bursa 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nin 2009/653 esas sayılı dosyada güveni kötüye kullanma (Yeşil alana inşaat yaptırma) suçlamasıyla 10 ay hapis 3 ay görevden uzaklaştırma ve memuriyetten men cezası verdi. Karar 3 ocak 2012’de kesinleşti. Yine Bursa 12. Asliye Ceza Mahkemesi’nin 2006/984 esas sayılı dosyasıyla güveni kötüye kullanma suçundan 5 ay hapis 2 ay 15 gün memuriyetten uzaklaştırma cezası verilid ve karar 27 Ekim 2010 tarihinde kesinleşti.

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.