SON DAKİKA
Hava Durumu

Migren sadece baş ağrısı değildir

Yazının Giriş Tarihi: 05.06.2022 19:40
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.06.2022 19:40

Başta stres olmak üzere çeşitli nedenlerle yaşanan migren, sebepleri gibi sonuçları açısından da duygusal, ruhsal etkiler bırakıyor. Ancak bu durumda migreni sadece psikolojik bir hastalık olarak değerlendirmemek gerek fakat Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Erkmen’in bu konudaki değerlendirmesi büyük önem taşıyor: “Psikiyatrik kökenli olmasa da zamanla psikiyatrik sorunlara yol açabilir.” Erkmen, psikiyatrik ilaçların migren ataklarını azaltabileceğini de söyleyerek uzman desteğinin önemini anlatıyor. 


Baş ağrısının pek çok nedenle olabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, “Baş ağrısında ayırıcı tanıyı nörolojinin yapması uygun olacaktır. Çünkü pek çok baş ağrısı nörolojinin sınırları içindedir.” sözleriyle dikkat çeken bilgiler aktardı. 


Yaşanan psikolojik sıkıntıların baş ağrılarına yol açan psikiyatrik sorunlardan olduğunu ifade eden Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, “Gerilim tipi baş ağrısı, isminden de anlaşılacağı üzere ruhsal gerginlik sonucu ortaya çıkar. Dissosiyatif bozukluklar da genellikle baş ağrısı atakları ile başlayabilir. Hemen her psikiyatrik hastalıkta da ara ara baş ağrısı olabilir.” diye konuştu.


Baş ağrılarının tedavisinde kullanılan yöntemlere de değinen Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, “Baş ağrıları ilaçlarla tedavi edilebildiği gibi TMU (Transkraniyel Manyetik Uyarım) yöntemi ile de tedavi edilebilir. Bazı diğer hastalıklara bağlı baş ağrıları ise diğer hastalığın tedavisi ile ortadan kalkar. Örneğin sinüzite bağlı baş ağrısı varsa bu sinüzit tedavisi ile ortadan kalkabilir.” dedi.


Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, her türlü psikiyatrik hastalığın gerilime bağlı olarak baş ağrısı yapabileceğini belirterek bazen psikiyatrik ilaçların da baş ağrısına yol açabileceğini kaydetti. Migrenin doğrudan psikiyatrik kökenli bir ağrı olmadığını kaydeden Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, “Psikiyatrik kökenli olmasa da zamanla psikiyatrik sorunlara yol açabilir. İlginç olan psikiyatrik ilaçların migren ataklarını azaltmasıdır. Bunu başka nedenle tedavi olan hastalar çok iyi bir şekilde fark eder.” dedi. Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, migren hastalarının eğer tedavilerden faydalanmıyorlarsa psikiyatriye başvurmalarının uygun olacağını söyledi.


Sebebiyle de sonucuyla da psikolojik bağlantıları olan migreni daha fazla önemsemeliyiz. Gerek kendi hayatınızda gerekse sevdiklerinizin hayatında yaşanan ağrılı zamanları dikkate almalı, mutlaka uzman görüşü almak gerek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.