SON DAKİKA
Hava Durumu

Minikler için güvenli kitap seçeneği!

Yazının Giriş Tarihi: 30.08.2021 20:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.08.2021 20:30

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı önemli bir çalışmaya imza atıyor. 0-6 yaş grubu çocuklar için belirli kriterler göz önünde bulundurularak güvenli kitap önerileri yapıyor. İşte o listeye 45 yeni kitap listeye eklenmiş. Ne güzel olmuş. 
Özellikle kişiliğin geliştiği hayatın en önemli dönemlerinin başında yer alan 0-6 yaş grubu çocukların eline verilen kitaplar gerçekten çok önemli
.  Bu çerçevede Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın çocuk dostu yayınların desteklenmesi ve zararlı içeriklerle mücadele amacıyla uzmanlardan oluşan bir grupla yürüttüğü çalışma gerçekten takdire şayan. 
İşte tam devletin devletliğini yaptığı alanlardan birisi olarak bunu örnek gösterebiliriz.
Ekip güvenli çocuk kitabı listesine yeni 45 kitabı ekledi. Böylece listedeki kitap sayısının da 472’ye yükseldiği açıklandı. 
Güvenli kitapların listesine bakanlığın web sitesinden ulaşılabiliyor. Kitapların, çocukların psikososyal gelişimlerine katkı sağlanması ve ailelere yol gösterici olması hedefleniyor.
Buradan sonrası da ailelere düşüyor. Rastgele kitap alıp çocukların eline tutuşturmak yerine bakanlığın web sayfasında uzmanlar tarafından incelenerek tavsiye edilen kitaplara göz atarak onlardan alıp miniklere vermek en güzeli. Böylece zaman zaman yaşanan çocuk kitabı skandallarından da çocukları korumak mümkün olabilir. 
Bakanlıktan yapılan şu açıklamanın altını çizmek gerekiyor:
“Kitaplar, üniversitelerden alınan görüşler doğrultusunda belirlenen kriterler çerçevesinde 0-6 yaş çocukların gelişim özellikleri dikkate alınarak inceleniyor.
 Yayınlar öncelikle ön elemeden geçiriliyor. Ön incelemede evrensel ahlak kuralları ile milli ve manevi değerler açısından değerlendirme yapılıyor. Yayınlardaki şiddet içeren ya da şiddeti bir çözüm yolu olarak gösteren, ayrımcılığı teşvik eden içeriklerin yanı sıra müstehcenlik, cinsel istismar konuları da titizlikle inceleniyor. Hırsızlık, yalan/kötü söz söyleme gibi olumsuz davranış modellerinin nasıl ele alındığı da kitapları değerlendirme kriterleri arasında bulunuyor. Kitaplar içeriklerine ve fiziksel özelliklerine göre değerlendiriliyor. Ön elemeden sonra içeriğin yanı sıra kitabın çocuğun kolayca kavrayabileceği boyutta, kullanılan resimlerin ise ilgi çekici ve içerikle uyumlu olmasına dikkat ediliyor. Çocukların dil gelişimleri açısından Türkçe kullanımına özen gösterilmesi, karmaşık cümle bulunmaması gibi unsurlar da göz önünde tutuluyor.    Kitapların çocuğun merak duygusunu destekleme, yaşamda karşılaşacağı zorlukları aşmak için akılcı sorun çözme yolları kullanma, duygu sömürüsü içermeme,  hayal ve düşünce gücünü geliştirme gibi özellikleri taşıyıp taşımadığı da dikkate alınıyor.”
 Bu arada listeye son eklenenler arasında “Köpeğimi Arıyorum Gören Var Mı” “Minik Tohum”, “Öfke Kuşları Orkestrası”, “En çok Hangimizi Seviyorsun”, “Minik Zebra Çizgilerini Arıyor”, “Meraklı Tavşan”, “Ben Bir Bilim İnsanıyım”, “Ben Bir Öğretmenim”, “Hiç Suçiçeği Çıkardınız Mı” kitapları bulunuyor.
 
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.